Ga naar hoofdinhoud

Bosch Rexroth investeert in technologie én organisatie

Op 1 januari 2009 nam Jörg de la Motte het stokje over van Lucas Wintjes als directeur van Bosch Rexroth Nederland. In de zomer is tevens een nieuwe financieel directeur begonnen en is de directiestructuur gewijzigd. Tijd om met de nieuwe man te gaan praten.

De la Motte vond 1 januari 2009 niet een slecht moment om te beginnen. “Ik zie dat eerder neutraal of zelfs positief. In dit soort tijden leer je meteen je organisatie goed kennen. Door de enorme veranderingen in de markt is de situatie volledig nieuw en moet alles anders worden bekeken. Veel van onze projecten zijn langlopend of middellanglopend en zijn verspreid over verschillende takken van industrie.

Belangrijk is wel of de impact van de crisis al totaal in Nederland is doorgedrongen. Er komen projecten binnen waarbij wij de vraag stellen: wanneer is de financiering hiervan afgesloten? Was dit maart 2008? De toekomst is de grote onzekere factor en niemand kan daar een zinnig antwoord op geven.”

Structuur en organisatie

De economische teruggang heeft ook voordelen. Bosch Rexroth heeft de afgelopen jaren de nodige bedrijven overgenomen. Bedrijven als Oil Control en Nyquist worden nu verder geïntegreerd in de organisatie waardoor de synergie ook duidelijk zichtbaar wordt.

Voorheen had Bosch Rexroth Nederland een vierkoppige directie. Nu is er één algemeen directeur (De la Motte) en een financieel directeur, Armin Golz. Daaronder vallen vier managers, die elk voor een eigen vakgebied verantwoordelijk zijn. Per 1 juli 2009 is René Coppens benoemd tot National Sales Director. Maarten van ’t Hof is Director Services, René van de Ven is Director Cylinders en Ron van den Oetelaar is Director Systems & Engineering.

Competentie

Zo’n 50% van de omzet van Bosch Rexroth Nederland komt uit de offshore en maritieme industrie. “Vooral de concentratie van de competentie en ervaring op het gebied van hydrauliek in deze sectoren in Boxtel is iets om trots op te zijn. Denk hierbij aan schepenliften, offshoreapplicaties op booreilanden, kabel- en pijpenlegschepen. Er is momenteel veel te doen in speciale schepen om windturbines op zee te plaatsten en ook het ‘deep water drilling’ neemt een vlucht. Daarnaast is ook service een belangrijke inkomstenbron voor Bosch Rexroth”, aldus De la Motte.

Bosch Rexroth Boxtel wordt nog steeds gezien als het bedrijf, gespecialiseerd in hydraulische aandrijftechniek. Maar de Nederlandse tak doet steeds meer op het gebied van industriële automatisering. De la Motte: “Al onze activiteiten op het gebied van linear motion and assembly, pneumatiek en electric drives & controls gaan voortaan verder onder de naam Automation. Er gaat immers steeds meer functionaliteit in assen zitten, meer intelligentie in componenten en alles wordt aan elkaar geknoopt met industriële bussystemen.”

Het volledige interview kunt u lezen in Aandrijftechniek van juli/augustus. Neem hier een proefabonnement op het vakblad Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven