Ga naar hoofdinhoud

Beproevingscircuit voor supergeleiding

Het Leibniz-Institut für Festkörper- und Werkstoff-forschung (IFW) in Dresden heeft het beproevingscircuit SupraTrans II in bedrijf genomen. Het is wereldwijd de eerste railcircuit voor een zweefbaan met hoge tempe-ratuur supergeleiders in het draag- en geleidingsysteem.

Het IFW is al jarenlang aanwezig op tentoonstellingen, beurzen en confe-renties met een supergeleidende zweefbaan van het formaat van een modelspoorbaan om bezoekers dichter bij het fysische fenomeen super-geleiding te brengen. Het supergeleidende materiaal Yttrium-Barium-Koper-oxide geleidt al beneden een temperatuur van -183 °C de elektrische stroom zonder weerstand en kan daarmee sterke magnetische velden in standhouden.

Demonstratiemodel
Telkens weer trekt dit model verbaasd publiek aan. En iedere keer werd de vraag gesteld of deze technologie ook in transportsystemen kan worden toegepast. De onderzoekers zijn overtuigd van de voordelen van het zweven op supergeleiders en doen er alles aan om dit ‘speelgoed’ van fysici door te ontwikkelen tot een functionerend zweefsysteem voor het transport van goederen en personen.

Met de ontwikkeling van hun demonstratiemodel SupraTrans in 2004 lukte het om de functionele bewijzen te leveren voor een zweefbaan voor dage-lijks gebruik, waarvan het draag-en geleidingssysteem is gebaseerd op hoge temperatuur supergeleiders. Hierbij ging het om een enkele zitplaats, die over een rechte baan van zeven meter zweefde en de elementaire tech-nische componenten bevatte van een functionerend verkeerssysteem zoals de aandrijving en besturing.

Met een investeringssubsidie werd het in 2009 mogelijk een volgende stap te zetten in de richting van technische toepassing. Van de subsidie kon een rondlopend circuit van 80 m lang worden opgesteld. Na anderhalf jaar ontwikkeling en opbouw kon Evico het beproevingscircuit opstellen begin dit jaar feestelijk in gebruik laten nemen bij het IFW-Forschungsstandort SupraTrans in Dresden-Niedersedlitz.

Nieuw systeem
Ten opzichte van SupraTrans is het nieuwe beproevingscircuit (SupraTrans II) duidelijk een doorontwikkeling. De lengte van de rondlopende rails is beduidend langer en heeft nu ook bochten. Ook werden nieuwe systeem-componenten geïntegreerd, die het mogelijk maken om continu contactloze energietoevoer tijdens het rijden naar het voertuig mogelijk maken. Dit deel van het project werd verzorgd door Conductix Wampfler.

Het voertuig kan twee personen met een snelheid van maximaal 20 km/h zwevend transporteren. De aandrijving wordt verzorgd door een asynchrone lineaire draaistroommotor van Oswald Elektromotoren in.

De techniek voor de locatie, bewaking en besturing van het voertuig werd door aangepast door Kema-dochter Elbas (Elektrische Bahnsysteme Ingenieur-Gesellschaft). De bewaking en besturing is nu zo uitgevoerd, dat op het ronde traject meerdere voertuigen tegelijkertijd kunnen rijden. De componenten zijn ontwikkeld en beproefd om het transportsysteem onder op de praktijk gelijkende omstandigheden te testen en verder te ontwikkelen.

SupraTrans II dient in eerste instantie voor onderzoeksdoeleinden met betrekking tot de doorontwikkeling van de supergeleidende zweeftechniek. Voor een beperkt deel zal de installatie op afspraak ook voor bezoe-kersgroepen kunnen worden bezichtigd en uitgeprobeerd.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven