Ga naar hoofdinhoud

Basisschool bezoekt Industriële Week

Om kinderen al in een vroeg stadium kennis te laten maken met techniek, organiseerde de OBS Montessori Meester Verwers uit Zoetermeer (in samenwerking met ouders en bedrijven) een bezoek aan de Industriële Week. Een viertal partijen – Bosch Rexroth, Control Techniques, Festo en het PompNL Plein – waren bereid om vier groepen van tien kinderen een speciaal verhaal van een kwartier te vertellen over techniek. Het eerste bezoek werd door veel kinderen argwanend aangevangen maar binnen enkele minuten was de interesse aangewakkerd en werd er tot aan de laatste minuut enthousiast meegedaan.

Sinds een aantal jaren is de OBS Montessori Meester Verwers uit Zoetermeer bewust bezig met het vak techniek. Door kinderen op jonge leeftijd bekend te maken met techniek en (natuur)wetenschap, kunnen zij ontdekken of het wellicht de richting is waarin ze later eventueel willen verder leren. En waar kun je techniek in al zijn aspecten nu beter ervaren dan op een technische beurs waar een groot aantal verschillende bedrijven bij elkaar komen om hun noviteiten te tonen en een boodschap uit te dragen. Groep 8 bezocht in dat kader de ‘Industrial Automation & Drives’ en ‘Industrial Processing’ in de Jaarbeurs Utrecht.

Aandrijf- en procestechniek
Initiatiefneemster is moeder van één van de leerlingen die zelf afgestudeerd is als werktuigbouwkundige aan de (indertijd) TH Rijswijk en de beurs al sinds haar vierde jaar bezoekt. “Toen ik klein was werd er op zaterdag altijd een ‘familiedag’ georganiseerd en bezochten ik en mijn zussen en moeder het bedrijf waar mijn vader werkte. Het is absoluut op deze beurs geweest dat ik geïnteresseerd ben geraakt in techniek; vooral toen een hele aardige meneer mij ook nog eens het principe van een pomp ging uitleggen. Ik was zéér vereerd! Door met groep 8 deze beurs te bezoeken denk ik dat de kinderen een klein beetje ‘technische sfeer’ kunnen proeven en een idee kunnen krijgen hoe breed en interessant techniek eigenlijk is. Belangrijk aangezien we in de toekomst véél technici nodig hebben; dáár zal dus uiteindelijk ook voldoende werk in te vinden zijn!”

In vier groepjes van tien leerlingen en een begeleider bezocht groep 8 een viertal stands waar zich speciaal iemand had vrij gemaakt om iets leuks te vertellen of de kinderen zelf iets te laten doen. Daarbij zijn vier disciplines behandeld. Control Techniques uit Sliedrecht vertelde over elektrische aandrijftechniek en maakte daarbij slim gebruik van technisch Lego. Bij Bosch Rexroth uit Boxtel werden de interessante kanten en hoge krachten van hydrauliek getoond; onder meer door een plaatje metaal in één klap om te vormen. Bij het PompNL plein (Industrial Processing) waren verschillende pompleveranciers die afzonderlijk een aparte groep voorlichtte over pompen in de procestechniek. Bij Festo uit Delft ten slotte kregen de kinderen zelf de mogelijkheid om ‘te picken & placen’ middels een systeem waarvan de werking gebaseerd was op een olifantenslurf.

Mission accomplished
Na twee uur techniek gesnoven te hebben, gingen de kinderen rond middagtijd weer richting Utrecht Centraal om daar de trein richting Zoetermeer te pakken. Zin om weg te gaan hadden de kinderen niet; hét teken dat ze goed begrepen hebben dat techniek gewoon ‘onwijs gaaf’ is. Anekdote: in het damestoilet riep één van de meisjes toen de kraan spontaan begon te lopen (door middel van aanwezigheidssensoren): “Kijk, een technische kraan!”


Uitleg over de grote krachten die hydraulische installaties kunnen genereren


Voorlichting over pompen in de procestechniek bij het PompNL plein


Vooral de dames uit groep 8 staan vooraan en stellen de vragen

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven