Atlas Copco zal volgend jaar op een paar grote Nederlandse vakbeurzen ontbreken. Deelname is volgens general manager Herman Matthyssen op dit moment minder interessant. Dat neemt niet weg dat de onderneming haar klanten wil blijven zien, dus organiseerde ze in juni in Zwijndrecht een uitgebreide ‘open huis show’. Met oplossingen voor verschillende sectoren ziet het bedrijf vooral uitdagingen op het gebied van duurzamer en energiezuiniger persluchtopwekking. Daarnaast is er een groeiende belangstelling voor on-site stikstofproductie, waarvoor een nieuwe stikstofgenerator op basis van membraantechnologie werd geïntroduceerd.
In 2010 telde Atlas Copco wereldwijd 33 000 medewerkers, die een omzet van 7,3 miljard euro realiseerden. Waar liggen voor dit bedrijf de grootste groeikansen? “Mining is met een aandeel van 28 % onze belangrijkste omzetmaker, op de voet gevolgd door manufacturing,” zei Matthyssen over de omzetverdeling. “Weliswaar is Europa met 32 % van de omzet op dit moment nog onze grootste markt, maar in Azië gaat het hard. Die omzet is nog maar 4% lager dan in Europa, dus ik voorspel dat Azië dit deel van de wereld voorbij gaat streven. De industriële activiteiten in Azië en Australië nemen immers nog steeds in hoog tempo toe. Wij zijn momenteel fabrieken aan het bouwen in China en India, maar ook in Brazilië, want Zuid Amerika is eveneens een belangrijke groeimarkt.”
Op het gebied van compressortechnologie wil Atlas Copco blijven innoveren, getuige de eerder dit jaar op de Hannover Messe geïntroduceerde olievrije ‘middendruk’ turbocompressor ZH 350+ en de nieuwe roterende trommeldrogers MD/ND. Maar ook op andere vlakken zitten ze niet stil. Persluchtoptimalisatie is nog steeds ‘hot’ en veel bedrijven kunnen de kosten van persluchtopwekking met vele procenten verlagen.
Daarnaast is de on-site productie van stikstof een interessante groeimarkt. De vraag naar stikstof stijgt mondiaal en zal zelfs versneld toenemen nu er nieuwe technieken zijn waarmee rendabeler on-site aan de vraag kan worden voldaan. Op dit moment wordt 10 % on-site geproduceerd.
Het volledig artikel vindt u in het juli/augustus-nummer van Aandrijftechniek.