Ga naar hoofdinhoud

Atex-richtlijn: een grote onbekende

Meer dan 210 deelnemers bezochten dinsdag 22 september het Atex-congres. De Atex-richtlijn is opgesteld om de veiligheid in explosiegevaarlijke werkomgevingen te waarborgen en heeft betrekking op zowel gas- als stofexplosies. Dat er nog veel onduidelijkheid bestaat rondom de richtlijn blijkt uit het aantal aanmeldingen en de reacties van de deelnemers.

De Arbeidsinpsectie heeft de rol om er op toe te zien dat de bedrijven voldoen aan de Atex 137 en maatregelen te nemen wanneer een bedrijf in gebreken blijft. Uit inspecties blijkt dat van de 800 meest risicovolle bedrijven tot en met 2008 40% nog onvoldoende of helemaal niet voldoet aan de Atex-richtlijn. En dit gaat dan alleen over de 800 bedrijven waarbij het risico goed aantoonbaar is.

Kema
De internationale samenwerking en afstemming wordt steeds nauwer. Europa omarmt steeds meer de ISO/IEC normen. Op mondiaal niveau is men nu bezig om een IEC-Ex systeem te introduceren. Dat is een internationaal certificatieschema met als doel een richtlijn te realiseren dat mondiaal erkend wordt.

NEN
Het belang van de normcommissie is tweeledig. Het tot stand komen van de goede internationale normering maar ook het belang van de commissieleden. En verder het vroegtijdig kunnen anticiperen op de norm daar waar je dicht bij het vuur zit.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven