Ga naar hoofdinhoud

ARC: ondanks slechte economie goede vooruitzichten

De ARC Advisory Group publiceert regelmatig rapporten over de marktvooruitzichten voor de industriële automatisering. Afgelopen maand heeft het bureau verschenen enkele nieuwe rapporten waarin diverse segmenten in de industriële automatisering (frequentieregelaars, naderingsschakelaars, PLC’s) onder de loep worden genomen.

De meeste segmenten maken momenteel moeilijke tijden door, maar de algemene verwachting is dat op de langere termijn sprake zal zijn van marktgroei.

Frequentieregelaars
De sombere vooruitzichten voor de wereldeconomie op de korte termijn heeft de komende jaren nog invloed op de markt voor frequentieregelaars tot 200 kW. Er wordt echter een matige groei verwacht op het einde van ARC’s voorspelling die vijf jaar vooruit gaat. Deze groei zal het gevolg zijn van investeringen in de infrastructuur en in de maakindustrie.

Groeiende economieën zoals Brazilië, Rusland, India en China (BRIC) en Oosteuropese landen zullen bijdragen aan de toenemende vraag vanuit de groeiende middenklasse naar investeringen, aldus het rapport Low Power AC Drive Worldwide Outlook.

Om te overleven, moeten fabrikanten hun productiviteit verhogen, de product- en productiekosten te verlagen en de terugverdientijd van investeringen verkorten. Energiebesparing zal voor veel organisaties de sleutel zijn om succesvol en winstgevend te blijven. Naar verwachting zal veel in frequentieregelaars worden geïnvesteerd omdat ze het energieverbruik en dus de kosten voor energie kunnen verlagen.

Naderingsschakelaars

De economische crisis beheerst ook de vooruitzichten voor de markt voor benaderingsschakelaars maar regionale verschillen en nichemarkten bieden die op langere termijn goede vooruitzichten. De wereldmarkt voor inductieve, capacitieve en ultrasone naderingsschakelaars zal dit jaar dalen maar volgens het rapport volgend jaar toenemen.

De belangrijkste stimulerende factoren zijn de groeiende economieën, met name China en India, waar niet alleen de investeringen maar ook de geautomatiseerde productie in een groeifase zitten. De tweede drijfveer wordt gevormd door industrieën die een stabiel investeringspatroon volgen omdat hun markten stabiel zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor de voedings-, genotmiddelen en farmaceutische industrie.

De sensorenleveranciers hebben het sinds de jaren negentig niet gemakkelijk gehad en alle grote aanbieders hebben strategieën ontwikkeld zoals brand labeling, partnerships en modulair ontwerpen. Het huidige economische klimaat is een goede graadmeter voor de juistheid van deze strategieën, aldus het rapport Proximity Sensors Worldwide Outlook.

PLC’s

De PLC-markt kende in 2008 een gezonder groei, maar zal in 2009 flink inzakken. Naar vewachting zal de markt in 2010 en daarna echter weer stijgen. Als de markt weer aantrekt zullen de maakindustrie en de infrastructuur weer gaan investeren in automatisering om energie te besparen, de productiviteit te verhogen en bestaande installaties te moderniseren. De wereldwijde markt voor PLC’s zal de komende vijf jaar groeien, aldus het rapport Programmable Logic Controller Worldwide Outlook.

Onder druk van de wereldwijde concurrentie zullen productiebedrijven gaan investeren in fabrieken in zich ontwikkelende markten. Dit geldt voor de chemie-, cement- en farmaceutische industrie en de elektriciteitsopwekking. Ook de gebouwenautomatisering zal groeien in het kader van energiebesparing.

In veel landen stimuleren overheden de lokale economie door geld in stimulieringsmaatregelen te pompen. Dit komt met name ten goede aan bouwprojecten, de infrastructuur en de toeleveranciers daarvan, de energieopwekking en water- en afvalwaterwereld. Deze programma’s zullen naar verwachting in veel industrieën leiden tot een nieuwe vraag naar automatiseringsapparatuur zoals PLC’s.

Met name in China en India zal door hun groei een vraag ontstaan naar een breed scala van poroducten. Dit zal leiden tot meer automatisering in onder meer de olie- en gaswinning, mijnbouw, metaal-, cement- en glasindustrie.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven