Ga naar hoofdinhoud

ABN Amro verwacht dalende energieprijzen in 2013

De spanningen in het Midden-Oosten hebben de in september gestarte neergaande trend van de Brent olieprijzen niet tot staan gebracht. Bij WTI* daarentegen werd de neergaande trend wel gebroken. ABN Amro verwacht dat Brent olie naar het einde van het jaar zal dalen richting 100 dollar per vat.

De hogere productie in combinatie met een zwakke vraag en een mogelijke afname van de risicopremie zijn hiervoor de redenen. Voor WTI is de verwachting dat de prijs stabiliseert rond het huidige niveau van 85-90 dollar. Het jaargemiddelde voor 2012 zal daarmee net onder de 95 dollar komen.

In 2013 zal de olieproductie verder stijgen – zowel conventioneel als non-conventioneel – terwijl de mondiale vraag slechts beperkt zal toenemen. Een afname van de geopolitieke spanningen en voldoende aanbod aan olie zullen leiden tot een afname van het verschil tussen Brent en WTI. De bank verwacht in 2013 gemiddelde olieprijzen van 105 voor Brent en USD 95 voor WTI.

Prijzen in 2013
De Amerikaanse aardgasprijzen zijn verdubbeld sinds het dieptepunt in april. Een golf van winstnemingen op short posities leidde het einde in van de lagere prijsniveaus. Ook sloten veel gasproductiestations die door de lage gasprijs niet meer rendabel waren. Hierdoor nam de snelheid van de voorraadvorming af.

ABN Amro verwacht dat de prijs van Amerikaans aardgas de komende jaren zal stijgen. Productie van productiestations en (schalie-)gas zullen toenemen om aan de gematigde stijging van de vraag te voldoen. Ondanks de stijging in 2012 is de prijs historisch laag en beneden het langjarig gemiddelde.

De aardgasprijzen in Europa zijn een ander verhaal. Die bevinden zich in een smalle bandbreedte en zijn gekoppeld aan de olieprijsontwikkelingen. In Europa zal de gasprijs zich stabieler ontwikkelen en onder druk komen als de vraag beperkt blijft en de (prijs-)connectie met olie afneemt.

* West Texas Intermediate (WTI), ook bekend als Texas light sweet, is een kwaliteit ruwe olie die (net als Brent) wordt gebruikt als maat voor de olieprijs.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven