Ga naar hoofdinhoud

ABN-Amro: energie is politiek

De stabiele olieprijzen in december pasten in het beeld van de neutrale maar vluchtige trend van 2012. Afhankelijk van waar de focus lag, waren olieprijzen gevangen tussen economische onrust aan de ene kant en angst met betrekking tot voorraden als gevolg van geopolitieke spanningen aan de andere kant. ABN Amro concludeert in zijn Energiemonitor Januari dan ook dat politiek cruciaal blijft voor energie.

Waar eerder in 2012 de richting van de olieprijzen werd gedomineerd door de vraag of aanbodzijde, werd het vierde kwartaal vooral gekenmerkt door stabiele prijsvorming. Het lijkt alsof Saudi-Arabië vastbesloten is de olieprijs op of iets boven de honderd dollar te houden, een prijsniveau dat voor zowel producenten als consumenten acceptabel is.

De nasleep van de fiscale afgrond in de VS kan het nieuws nog een paar weken domineren, maar ook ander politiek nieuws zal belangrijk blijven voor de richting van de olieprijzen. Enkele ontwikkelingen die dit jaar gevolgd moeten worden zijn

  • het Amerikaanse beleid inzake de Keystone XL pijpleiding
  • het Japanse nucleaire beleid
  • de relatie tussen Rusland en de Europese Unie met betrekking tot aardgastransporten
  • Britse schaliegas winning
  •  het conflict tussen Iran en het westen over het Iraanse nucleaire programma.

Uw redactie is geneigd daar aan toe te voegen: en het aantal (bijna-)milieurampen, die mogelijk invloed uitoefenen op het vergunningenbeleid van overheden (zie Shell Kulluk bij Alaska)

Olie- en gasprijsprognose 2013
Volgens de bank zal een combinatie aan factoren leiden tot aanhoudende vluchtige maar relatief stabiele olieprijzen. Aan de ene kant zal de vraag maar beperkt stijgen, vooral in de tweede helft van 2013. Dit wordt voornamelijk gedreven door het verwachte economische herstel in de VS.

De impact hiervan op de olieprijs zal waarschijnlijk beperkt blijven aangezien ook de productie toeneemt. Productiestijgingen zullen vooral worden gezien in Irak, de VS en sommige andere niet-OPEC landen. De reservecapaciteit van Saudi-Arabië zal verder toenemen doordat het land de productie verder zal verlagen.

Als gevolg van ruime voorraden zouden aardgasprijzen onder druk kunnen blijven in de eerste helft van 2013. Alleen als de temperatuur aanzienlijk onder het normale gemiddelde voor de tijd van het jaar zakt, zullen de prijzen kunnen stijgen. Gedurende de tweede helft van het jaar zal de aardgasprijs vermoedelijk stijgen als gevolg van een door ABN-Amro verwacht economische herstel, wat leidt tot meer vraag naar aardgas. (foto: Wikipedia)

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven