Ga naar hoofdinhoud

509 kilo cocaïne in tandwielkasten en dieselmotoren

Door een succesvolle samenwerking van de Nationale Recherche en het Hit and Run Cargoteam (HARC) in Rotterdam is 509 kilo cocaïne onderschept. De drugs waren verborgen in drie zeecontainers met tandwielkasten, dieselmotoren en meubels hebben een waarde van 18 miljoen euro.

Het HARC-team Rotterdam, een samenwerkingsverband van de Zeehavenpolitie, Douane, FIOD en het Openbaar Ministerie, en de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) hebben in verband met de grootschalige drugssmokkel dinsdag vier mannen en twee vrouwen, variërend in leeftijd van 30 tot 45 jaar, aangehouden in Rotterdam, Vlaardingen, Amstelveen en op een bungalowpark in Ouddorp.

In juni van dit jaar ontdekte de Douane met behulp van speurhonden 408 pakketten met in totaal ongeveer 405 kilo cocaïne in een container met meubels uit Ecuador. Het HARC-team trof in september in een zending tandwielkasten, die vanuit Colombia via Panama naar de haven van Rotterdam was verscheept, ongeveer 82 kilo cocaïne aan. De drugs bleken op ingenieuze wijze verstopt in de tandwielen en assen van de machinerie.

Dieselmotoren
Vorige maand werden in Antwerpen in een zeecontainer uit Colombia acht dieselmotoren met cocaïne aangetroffen. De drugs bleken bij nader onderzoek in Nederland, verstopt in de krukassen, vliegwielassen en zuigers van de motoren. In de holle ruimten was de cocaïne in plastic folie verpakt met daar omheen een roodkleurige vettige substantie.
In totaal trof de Nationale Recherche met behulp van specialisten met professionele apparatuur ongeveer 22 kilo cocaïne aan. De partij cocaïne was verscheept door dezelfde exporteur die eerder de tandwielkasten met cocaïne had verzonden. Bij een controle van de container in de haven van Santa Marta in Colombia waren de drugs onopgemerkt gebleven.

Legaal karakter
Het onderzoek door de Nationale Recherche en het HARC-team maakte duidelijk dat een expeditiekantoor in de Rotterdamse haven door de drugshandelaren is gebruikt om de cocaïne Nederland in te voeren. De drugshandelaren hebben vermoedelijk in Colombia en Nederland bedrijven opgericht om de containertransporten een legaal karakter te geven.
(foto: Novum/Openbaar Ministerie)
 

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven