Ga naar hoofdinhoud

125 jaar Bosch

Bosch viert dit jaar een dubbel jubileum. De onderneming bestaat niet alleen 125 jaar, in 2011 is het ook 150 jaar geleden dat oprichter Robert Bosch werd geboren. Anno 2011 is de onderneming met meer dan driehonderd dochter- en regionale maatschappijen in meer dan zestig landen actief. Wereldwijd telt de groep ruim 280.000 medewerkers. Op een interactieve jubileumwebsite draait alles rond een wereldbol die bezoekers uitnodigt om mee te surfen en mee te doen.

Op de jubileumwebsite kunnen bezoekers online op tijdreis gaan. Daarbij krijgen ze niet alleen zicht op de geschiedenis van de onderneming, maar kunnen ze ook met nieuwste technologieën kennismaken. Wie de wereldbol naar de toekomst draait, kan zijn eigen sporen in de vorm van ideeën en wensen op een wereldkaart achterlaten. Bosch wil hiermee tijdens dit jubileumjaar een brug slaan van het verleden naar de toekomst.

Ontstaan en groei
Robert Bosch richtte op 15 november 1886 in Stuttgart zijn ‘Werkplaats voor fijnmechanica en elektrotechniek’ op. Daarmee legde hij de basis voor een technologisch en dienst-verlenend bedrijf dat vandaag wereldwijd succesvol is. De technologiepionier, die op 23 september 1861 in Albeck in de buurt van Ulm werd geboren, leidde zijn onderneming al tijdens zijn leven naar internationale successen. Hij overleed op 12 maart 1942 op 80-jarige leeftijd in Stuttgart.

Anno 2011 biedt Bosch producten en diensten aan via zijn divisies Automobieltechnologie, Industriële technologie en Consumentenproducten en bouwtechnologie. De onderneming is wereldwijd toonaangevend fabrikant van onder meer diesel- en benzine-injectiesystemen en veiligheidssystemen voor voertuigen zoals het ABS-antiblokkeersysteem of het elektronische stabiliteitsprogramma ESP.

Industriële technologie
In 1902 begon Robert Bosch met de bouw van eigen productievoorzieningen voor de fabricage van onderdelen van de magneetontsteking, aangezien de kwaliteit van de installaties die op de markt werden aangeboden, niet aan zijn eisen voldeed. Hieruit ontstond in 1932 de divisie constructie van speciale machines, waaruit in 1974 de divisie industriële uitrusting ontstond, die in dat jaar voor het eerst ook productie-installaties voor externe klanten bouwde. Zo ontstond onder andere de eerste zwenkarmrobot ter wereld in 1984.

Alle activiteiten op het vlak van de automatiseringstechniek werden in 2001 samengebracht in Bosch Rexroth. Dit onderdeel van de divisie Industriële technologie biedt een breed assortiment aan: van moderne podiumtechniek – bijvoorbeeld voor de opera van Oslo of het drijvend podium in Bregenz – tot grote tandwielkasten in windkrachtcentrales. Met de overname van Ersol, een fabrikant van fotovoltaïsche cellen, in 2008 werd Bosch ook actief op de markt van de zonne-energie.

Het volledig artikel vindt u in het maart-nummer van Aandrijftechniek.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven