Ga naar hoofdinhoud

125 Jaar Benz Patent Motorwagen

Carl Benz is een icoon in de geschiedenis van de auto-mobiel. Ter gelegenheid van het 125e jubileum van de Benz Patent Motorwagen herdenkt het Deutsche Museum Verkehrszentrum in München in een kleine speciale tentoonstelling de uitvinder en zijn werk. In het middelpunt van de expositie staat de originele auto waarop octrooi is verleend.

De speciale tentoonstelling vertelt het verhaal van Carl Benz in de context van de problemen bij de start van de firma Benz en de groei van automobiel tot ongeveer 1900. De expositie vergelijkt het benzineconcept met de concurrerende alternatieven van toen, zoals stoom- en elektrowagens.

Behalve de Benz-Patent-Motorwagen worden onder andere de stoomwagen van Léon Serpollet en de Amerikaanse Mobile Company gepresenteerd, evenals een Baker Electric Roadster als bewijsstuk voor een tijdperk van de automobielontwikkeling, waarin de technische diversiteit het proces bepaalde.


Een blik in de tentoonstelling ‘Benz & Co. – 125 Jahre Benz Patent Motorwagen’.

Alternatieve technologieën
Lange tijd schatte men alternatieve voertuigaandrijvingen niet op de juiste waarde voor de automobielgeschiedenis, gegeven de mislukte technische constructies. In een tijd, waarin opnieuw naar aandrijfalternatieven wordt gezocht, staan ze echter opnieuw in de belangstelling. Want de successen en mislukkingen van de verschillende voertuigtypen vertellen veel over de mechanismen die ertoe bijdroegen, dat de automobiel met verbrandings-motor de afgelopen eeuw deze wedstrijd domineerde.

Een deel van de oorzaken voor het afvallen van de stoomwagen en de elektromobielen was de technische uitvoering. Veel van de problemen, zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van krachtige batterijen, was toen niet op te lossen. Een belangrijke rol kan men echter ook toeschrijven aan de toenmalige automobielcultuur en de gemeenschap van welvarende gebruikers, die vooral belang hadden bij snelle, krachtige voertuigen.

De tentoonstelling in het verkeerscentrum is te zien tot 8 januari 2012 in hal III van het museum. Voor de tentoonstelling is een korte rondleiding ver-schenen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven