Algemeen

Meltdown

De afgelopen weken regende het persberichten over de verschuivingen van diverse grote evenementen en beurzen in de industrie. Deden we in januari en februari nog luchtig over het coronavirus, inmiddels is het toch een serieuze zaak om over na te denken en er op te anticiperen. Het leed voor de mensen die besmet zijn of overleden is niet te overzien zo groot. Maar kijken we even verder naar de economische motor die al haperde, wat zijn de consequenties van een verdere hapering? Moeten we ons zorgen gaan maken over een ‘meltdown’ van de economie?

Bij het woord ‘meltdown’ moet ik altijd denken aan de filmklassieker ‘The China Syndrome’ uit 1978. De eerste keer dat ik hem zag was als HAVO-scholier met onze filmclub. Ik was zeer onder de indruk. Van de prachtige Jane Fonda die een hoofdrol speelde? Nee, vooral over het verhaal van doodgewone mensen die iets aan de grote klok willen hangen wat niet klopt, maar tegengehouden worden door grotere belangen, in de film de eigenaren van een kerncentrale. Een kerncentrale met technische problemen en achterstallig onderhoud, waardoor een meltdown van de kern zomaar mogelijk wordt. En de kern, in theorie, door de aarde heen kan branden en in China uitkomt. Ja, ze verzinnen wat in Hollywood.

Maar even terugkomend in de huidige tijd en de mogelijke ‘meltdown’ van de economie. Op 8 maart zat Nout Wellink, oud-president van De Nederlandsche Bank bij het programma Buitenhof. Hem werd gevraagd of ons inderdaad een nieuwe economische crisis te wachten staat? Wellink, momenteel betrokken bij een grote Chinese bank, was vanaf 23 januari een stuk bezorgder over de economie dan veel anderen in de Westerse wereld. Op die dag besloot de Chinese regering bepaalde gebieden te isoleren. “Dit gaat grote gevolgen hebben voor mensen en voor de economie.” Wellink verwacht dat er een recessie aan gaat komen, maar de mate waarin, hangt af van de reactie van de autoriteiten.

“Het signaal vanuit China had veel harder moeten doordringen in Europa. Zeker als een land van deze omvang, met ervaring van andere epidemieën deze drastische maatregelen neemt. Wij, hier in Europa, zien dat er iets aan het misgaan is, en denken dat we dit met onze traditionele regels, protocollen en draaiboeken kunnen oplossen.” Wellink ziet trouwens overeenkomsten met de economische crisis van 12 jaar geleden. En verdraaid, een dag later, maandag 9 maart kreeg hij al gelijk; de aandelenbeurzen wereldwijd zakken diep in het rood. De ‘meltdown’ is begonnen.

Overigens had Wellink ook iets positiefs te melden. Op het hoofdkantoor van de bank in China waar hij aan verbonden is, hangt de spreuk ‘Lentes komen, zoals de winters verdwijnen’. En zo is het maar net. Ik hoop dat het een korte winter wordt.

Over Paul Quaedvlieg

Paul Quaedvlieg (1965) is hoofdredacteur van het vakblad en website Aandrijftechniek. Als WTB-er opgeleid maar altijd een passie voor techniek in combinatie met tekst gehad. Na een jarenlange carrière als technical writer in 2001 de switch gemaakt naar de journalistiek. Ervaring opgedaan in de metaalbranche en mobiliteit, ligt zijn hart toch bij aandrijftechniek in de breedste zins des woords. Wordt enthousiast van nieuwe technologische ontwikkelingen en zet deze om in herkenbare en begrijpelijke tekst en beeld. In zijn vrije tijd onder meer bezig met een hydraulisch geveerde klassieker.

Bekijk alle berichten van Paul Quaedvlieg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven