Blog
blog levertijd beurzen innovatief tijdbesparing
Beurzen en seminars zijn dé plek voor het opdoen van inspiratie voor engineers, waar het bedrijf uiteindelijk ook van kan profiteren (foto: Aandrijftechniek)

Beroepsmatig loop ik heel wat beurzen, beursjes, congressen, seminars, open dagen en andere evenementen af om ideeën op te doen, te proberen iets van aandrijftechniek te begrijpen en bekenden en onbekenden te ontmoeten. Vroeger eindigde het seizoen met SPS IPC Drives in november maar tegenwoordig gaat het door tot dik in december (AgriFoodTech, Elektro Vakbeurs. Machinebouw Event, MicroNano Conference). Daarna komen de kerstmarkten maar daar ga ik beroepsmatig (en privé) niet heen.

Twee zaken vallen mij de laatste paar maanden wel steeds meer op: het aantal bezoekers van evenementen lijkt verder te dalen, en levertijden vormen een stevig probleem. Maar waar in het verleden de recessie (dus kleinere budgetten) als belangrijkste reden voor het wegblijven van bezoekers werd genoemd, wordt nu de hoogconjunctuur als boosdoener beschouwd. In nagenoeg alle sectoren wordt volop geproduceerd. Engineers zijn druk aan het tekenen of staan ergens ter wereld onderdelen, modules en apparaten in elkaar te schroeven.

Alleen in de maritieme sector schijnt het nog flauw te zijn qua opdrachten, maar achter de schermen lopen tientallen projecten waar nu al druk aan wordt getekend, gerekend en gecalculeerd. Alleen die levertijd. Vijf maanden voor lenzen voor machine vision, twee jaar voor blikpakketten en lagers, drie maanden voor drukwerk, vier maanden voor aanrechtbladen, de voorbeelden vlogen me de laatste weken om de oren. Iedere fabriek en iedere system integrator lijkt tot over de oren in de opdrachten te zitten.

Maar als uw engineer nog vijf maanden werk heeft, kan die ene dag voor een beurs of congres er nog wel bij. Als hij daar een techniek ziet of kennissen spreekt waardoor hij een week werk bespaart, is die ene dag ruim terugverdiend.

Ad Spijkers

Over Ad Spijkers

Ad Spijkers

Ad Spijkers startte zijn journalistieke carrière in 1981 als redacteur bij Bedrijf en Techniek en bij Aandrijftechniek. Na een switch naar Technische Revue, Bouwrevue, Logistiek Revue en Kantoorrevue volgde in 1992 een carrière als freelance journalist. In 2002 keerde hij terug naar Aandrijftechniek, nu als hoofdredacteur. Sinds 1 januari 2016 is hij weer actief als freelance auteur, maar nog steeds nauw betrokken bij Aandrijftechniek.

Bekijk alle berichten van Ad Spijkers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven