Begin februari ging ik samen met enkele andere vakjournalisten naar Nashville, Tennessee. Bij het boarden naar de Boeing 787 Dreamliner op Schiphol kreeg iedereen een rood stickertje op zijn of haar paspoort als teken dat we twee weken daarvoor niet in China waren geweest. Indien wel, kwam je Amerika toen al niet in. In Nashville waren we te midden van zo’n 6000 bezoekers op de 3DExperience World van Dassault Systèmes. En ’s avonds was er vertier voor deze duizenden bezoekers in drie afgehuurde muziekclubs. Lekker hutje mutje een hapje eten, een biertje drinken en een beetje meedeinen op live muziek. We hadden wel van Corona gehoord, maar joh, dat was alleen in China en een beetje in Italië, dus who cares!

Een maand later was ik zelf flink ziek, het voelde niet als een gewone griep. Intense hoofd- en spierpijn, soms koorts en een hoest waar ik niet van afkwam. Ook familie en vrienden in mijn omgeving waren deels flink ziek, enkele zijn zelfs opgenomen geweest op de IC en getest. Jawel, Corona. Inmiddels is iedereen gelukkig weer opgeknapt. Nederland ging in maart in intelligente lockdown en wat dat betekent weten we inmiddels allemaal. Nu het aantal besmette mensen en mensen die overlijden gelukkig weer afneemt, kijken we verder. Events zoals in Nashville zijn er voorlopig niet meer. Wat we zien is geen rooskleurige toekomst. Ook de prognoses van diverse banken en instituten als het CBS tonen diverse scenario’s waarbij we pas rond 2021 of 2022 weer normaal functioneren en de economie weer op een gezonder peil is. Toch moeten tot die tijd de raderen van de economie blijven draaien, misschien wat langzamer, maar draaien doen ze.
Over draaiende raderen gesproken, in deze derde editie van Aandrijftechniek ligt de focus op tandwielen. In de industrie (en daarbuiten) draait bijna niets zonder tandwielen. En op het gebied van tandwielen gebeurt nog best wel wat. Van de retrofit van een containerkraan tot condition monitoring van zware industriële tandwielkasten. En van simulatie bij het design tot de massaproductie van nauwkeurige tandwielen. Het is wel een speciale editie, we hebben namelijk de april en mei-editie in elkaar geschoven. Maar we hebben hem wel wat dikker gemaakt. Want ook voor een uitgeverij is het even schakelen in deze tijd. Beurzen werden afgelast, interviews gecanceld of via Skype uitgevoerd en thuiswerken is voor velen de nieuwe norm. Hoe lang dat duurt weten we niet maar dat het anders zal zijn dan vóór de Corona-crisis mag duidelijk zijn. Dat rode stickertje laat ik maar even zitten. Als aandenken.