Ga naar hoofdinhoud

‘Grand Fabrique Europa’

Momenteel ben ik de roman ‘Grand Hotel Europa’ van Ilja Leonard Pfeijffer aan het lezen. Ik heb het boek bijna uit en moet zeggen: knap geschreven. Ik ga hier geen boekbespreking houden, maar het is bijzonder en lovenswaardig dat de heer Pfeijffer in deze roman meerdere probleem-onderwerpen tackelt. Denk aan de vluchtelingen, het klimaat en met name het massatoerisme.

Zijn boodschap is vooral dat Europa verloedert, net zoals het hotel waarin de ik-persoon (hijzelf dus) zijn intrek heeft genomen om het boek, vooral ook een liefdesroman, te kunnen schrijven. Ik ben benieuwd wat er van zijn roman was geworden als deze ná de coronacrisis was geschreven. Door het massatoerisme kun je voorlopig een vette streep zetten. En nu we allemaal wat minder vliegen en autorijden, wordt het klimaat er hopelijk ook beter van.

Wel heeft de coronacrisis ons met de neus op de feiten gedrukt. We zijn afhankelijk van internationale handel die over de continentsgrenzen heengaan. We zijn in bepaalde markten afhankelijk van de inzet van buitenlandse werknemers. En we moeten onze levensstijl misschien wel drastisch aanpassen. Maar waar bijvoorbeeld Noord-Amerika en China zeggen, we gaan linksaf of rechtsaf, moet daar binnen Europa democratisch over besloten worden. En zijn er teveel belangen bij teveel landen om snel een bepaalde richting te kiezen. Waardoor Europa nog verder verloedert en steeds meer het pretpark voor de rest van de wereld wordt.

Toch zijn er signalen dat er binnen de Europese landen ook mensen zijn die nadenken en vooral kijken naar de lange termijn. Want de coronacrisis in combinatie met bepaalde handelsconflicten, zorgt ervoor dat er meer ideeën en initiatieven komen om van ‘Pretpark Europa’ weer een ‘Grand Fabrique Europa’ te maken. Ervoor zorgen dat de productie weer in Europa gaat plaatsvinden, maar wel op een slimme en schone manier. We willen niet terug naar de klassieke fabriek Europa, met zijn vervuilde rivieren en smerige lucht. Denk alleen al aan het stinkende Ruhrgebied van zo’n 40 jaar geleden. Nee, we hebben nu de kennis en de kunde om het anders te doen. Denk bijvoorbeeld aan digitalisering, robotisering en meer elektrificatie van allerlei industriële aandrijvingen om machines en fabrieken slimmer, schoner en efficiënter te maken. Het kan gewoon, laten we dat dan nu ook doen!

Lees de laatste nieuwe Aandrijftechniek maar eens door en laat uw inspireren wat nu al mogelijk is. En meldt u tevens gratis aan voor ons eerste online congres, de Nationale Aandrijftechniekdag. Zodat u op de hoogte bent van verdere digitalisering in de aandrijftechniek. Want laten we wel wezen; het is op zich prima dat Europa vele miljarden besteedt om bedrijven te redden en enorme massa-ontslagen te voorkomen, maar laten we die miljarden dan ook slim gebruiken. Zodat ‘Grand Fabrique Europa’ straks ook met recht ‘Grand’ kan zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven