Festo innoveert continu. Het bedrijf richt zich met name op innovatieve oplossingen ten voordele van zijn klanten. Zo zet Festo in op het automatiseren en robotiseren van (productie)processen, het ontwikkelen van slimmere processen met smart data, een verdergaande integratie van de virtuele en de fysieke wereld, maar is ook bezig met sustainability. Volgens Jurgen Bastiaansen, Manager Innovation Unit bij Festo North-West Europe, heeft sustainability een grote impact op de bedrijfsprocessen in de industrie.
Sustainable involvement houdt in dat we vroeg in contact willen komen met bedrijven om te praten over de technologische en macro-economische uitdagingen die in het verschiet liggen. Hoe kunnen we daar samen aan gaan werken? Festo kan dat doen met een deel van zijn technologische oplossingen, maar aan de andere kant zien we dat sustainability een hele belangrijke factor gaat worden voor veel bedrijven. Niet alleen denken aan energieverbruik, maar ook nadenken met klanten over ‘de-produceren’. We produceren nu iets, dat wordt gemaakt uit bepaalde grondstoffen. Maar wat gebeurt er als de machine aan zijn end-of-life is? Kunnen bijvoorbeeld pneumatische cilinders teruggestuurd worden naar de leverancier om materialen te hergebruiken? Zeker nu in een tijd dat grondstoffen en materialen lastig te verkrijgen zijn. Let wel, we hebben niet de antwoorden, maar wel de visie. Echter kan Festo wel de schakel zijn om het proces te helpen versnellen.
Intelligente pneumatiek
Vanuit het verleden is Festo erg gericht op pneumatische componenten en het gebruik van perslucht. De afgelopen jaren hebben we in de markt de bewustwording gecreëerd, dat perslucht – bij onjuist gebruik – een kostbaar medium kan zijn. Hoe ga je hier zo efficiënt mogelijk mee om? Onder andere door de introductie van nieuwe technologieën zoals bijvoorbeeld de Motion Terminal met intelligente pneumatiek. Daarnaast beschikt Festo over rekenmodellen die voorspellend naar de toekomst aan kunnen geven of een product of een deel van een machine nog gezond is. Een minder goed functionerend onderdeel kan immers van invloed zijn op de totale energiespiegel van een machine. Toch worden we nog vaak gezien als de leverancier van pneumatische componenten. Echter hebben we steeds meer expertise met elektromechanische aandrijvingen en op het gebied van software. Zo schuiven we steeds verder op in het digitale domein met onze (intelligente) fysieke aluminium hardware. Onze producten krijgen steeds vaker een digitaal stempel mee; ook de eenvoudige pneumatische componenten waar geen intelligentie inzit. Dit digitale label geeft bijvoorbeeld de theoretische levensduur aan. Dit zorgt ervoor dat in de toekomst de levensduur van componenten en de gezondheidstoestand van machines beter voorspelt kan gaan worden.
De mens terug in productieproces
Intelligentie in een machine geeft ook aan dat je als leverancier veroordeeld bent tot samenwerking met andere leveranciers. Dat is wat Industrie 4.0 vraagt van de markt. Inmiddels zijn we langzaam aan het opklimmen naar Industrie 5.0. Met als basis al het goede wat we van Industrie 4.0 geleerd hebben, zoals de machines steeds slimmer maken, zien we nu de mens weer terugkomen in het productieproces. De mens is en blijft nodig om complexe beslissingen te nemen. Dat gaat zijn weerslag hebben op onze vier innovatiepijlers, robotica en automatisering, artificial intelligence, de koppeling met de fysieke wereld en sustainability. Veel aspecten en trends die wij en ons hoofdkantoor in Duitsland op ons af zien komen. Daar willen we met klanten over in gesprek gaan. Sustainable involvement, hoe gaan wij sustainable samenwerken? Besef creëren en van daaruit werken aan innovatieve toekomstbestendige oplossingen.