Algemeen
eConowind Liebherr
Het schip Ankie is voorzien van twee Ventifoils van eConowind. Grote zwenkaandrijvingen zorgen voor de beweging van de Ventifoils (foto: eConowind)

Visionairs zochten in het verleden naar mogelijkheden om natuurlijke hulpbronnen ook in de scheepvaart te gebruiken. Jacques-Yves Cousteau gaf in 1985 vorm aan dit idee met de Alcyone, het eerste schip ter wereld met een hybride diesel-zeil-voortstuwing. Meer dan 35 jaar later heeft dit concept meer dan ooit aan belang gewonnen. Zwenkaandrijvingen spelen hierbij een belangrijke rol.

Op basis van Cousteau’s ontwerp ontwikkelde het Nederlandse eConowind een innovatief zeilsysteem dat een revolutie moet teweegbrengen in de commerciële scheepvaart. Tot 40 meter hoge, futuristische metalen zeilen dienen als voortstuwingsondersteuning voor vrachtschepen.

20 procent zuiniger

Door gebruik te maken van de natuurlijke hulpbron wind kunnen de brandstofkosten in de scheepvaart met wel 20 procent worden teruggebracht. Het is een doorbraak voor de maritieme industrie en een belangrijke stap naar een zuinige en ecologische scheepvaart.

Grootste zwenkaandrijvingen

De enorme zeilen worden aangedreven door wat momenteel de grootste zwenkaandrijvingen ter wereld zijn. De enorme, door wormwielen aangedreven componenten van Liebherr Components hebben elk een diameter van 1.720 mm en wegen samen meer dan 1,4 ton.

Liebherr zwenkaandrijving
Deze grootste zwenkaandrijvingen van Liebherr zijn volledig zeewaardig uitgevoerd (foto: Liebherr)

Bij gebruik op volle zee laten de Liebherr producten hun voordelen volledig zien en leveren ze een belangrijke bijdrage aan lagere emissies.

Frank Nieuwenhuis, CEO eConowind: ‘Topadvies en een ongecompliceerde aanpak kenmerken onze samenwerking met Liebherr. Wij zijn zeer tevreden en kijken er naar uit om samen nog meer uitdagende projecten te realiseren.’

Liebherr zwenkaandrijvingen zijn op zichzelf staande systemen die bestaan uit een aandrijf- en lagerunit. Hierdoor zijn de componenten bijzonder goed bestand tegen extreme milieu-invloeden, zoals zout water of stof. Speciale afdichtingssystemen en coatings dragen ook bij aan de hoge weerstand van de grote componenten en maken ze ideaal voor gebruik op zee.

Verdrievoudiging efficiëntie

Zwenkaandrijvingen bieden doorslaggevende toepassingsvoordelen voor de eConowind-zeilen. De grote binnendiameter van de componenten maakt het mogelijk om luchtstromen die aan het zeil worden onttrokken door de binnenkant van het zeil om te leiden. Volgens eConowind verdrievoudigt deze aerodynamische optimalisatie de efficiëntie van de zeilen.

Ingebouwde positie-encoder

Een in het onderdeel ingebouwde positie-encoder zorgt voor de juiste uitlijning op de wind. Zo weet het systeem altijd, onder welke hoek het zeil ten opzichte van de wind staat en garandeert daardoor te allen tijde een optimale voortstuwing.

Liebherr zwenkaandrijving econowind
Hier wordt het wormwiel gemonteerd (foto: Liebherr)

De zwenkaandrijvingen die in de zeilen zijn ingebouwd, behoren tot de Signature-Line productreeks van Liebherr. Deze hoogwaardige producten zijn speciaal ontworpen voor de behoeften van de klant en de specifieke eisen van de betreffende toepassing.

Met de levering van de enorme zwenkaandrijvingen vestigt Liebherr niet alleen een nieuw record, maar levert het ook een bijdrage aan een duurzamere scheepvaart.

Onderstaande video’s geven een idee van het functioneren van de Ventifoil op volle zee.

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg) Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS) Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw &… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma) Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon) Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven