Algemeen

Zo kunt u namaaklagers identificeren

NSK tegen namaaklagers 1
Imitatielagers zijn een ware plaag voor fabrikanten van kwaliteitslagers. Deze lagers zijn beide namaak en vertonen een verkeerde verpakking (links) en geen markeringen. (foto's: NSK)

Gerenommeerde aanbieders van lagers ondernemen harde acties tegen het aanbod van namaaklagers. Behalve hun omzet loopt ook hun imago deuken op door imitatieproducten. Maar ook een inkoop- of ingenieursteam wil niet in de val van aanbieders van namaaklagers trappen. Ook van hun bedrijf staat de reputatie dan op het spel. Net als collega’s investeert NSK elk jaar stevig in het identificeren en vervolgen van namaakbedrijven.

De beste manier om hen een halt toe te roepen is om ook de vraagzijde droog te leggen. Met deze gedachte in het achterhoofd is het informeren van klanten belangrijk. Het identificeren van namaaklagers voorkomt dat klanten replicalagers aankopen.

De meeste eindgebruikers die vervalste lagers ontvangen, geloven oprecht dat ze echte producten besteld hebben. Door hun gebrek aan expertise in deze technologie is het voor hen bijna onmogelijk om het verschil tussen echte en nepartikelen te detecteren op het moment van levering. Daarom zijn deze gebruikers volledig afhankelijk van hun toeleveringsketen om de nodige kwaliteitscontroles uit te voeren die valse lagers onderscheppen.

Koop bij erkende distributeurs

Het kopen bij een geautoriseerde bron is een eerste manier om de aankoop van authentieke lagers te garanderen. Bij aankoop van ‘premium lagers’ van een een geautoriseerde distributeur kunnen kopers er zeker van zijn dat de strenge kwaliteitsborgingsprocedures doorlopen werden. Dit is één van de vele strenge controleprocedures waaraan de distributeurs zich moeten houden bij het ontvangen van goedkeuring van NSK (of andere aanbieder van A-merken).

Om er zeker van te zijn dat uw aanbieder een goedgekeurde bron is, kunt u de website van de fabrikant raadplegen. Daar staat de volledige lijst van geautoriseerde distributeurs. U kunt ook altijd de fabrikant bellen voor een bevestiging van de status van de distributeur.

NSK tegen namaaklagers 2
Hoewel ze er in het algemeen hetzelfde uitzien, zijn er diverse verschillende tussen de authentieke NSK-lagers (links) en namaaklagers, zoals de inkepingen op de rollen.

Een andere bron voor potentiële kwetsbaarheid voor vervalsingen is, als onderaannemers worden ingezet voor reparaties aan apparaten zoals elektromotoren, pompen, tandwielkasten en ventilatoren. Onderaannemers zijn een gemakkelijk slachtoffer voor namaakleveranciers. Ze zijn zich vaak niet bewust van de gevaren (waaronder voortijdig falen) en plaatsen onbewust namaaklagers. Daarom moet elke onderaannemer geïnformeerd worden over de risico’s rond het gebruik van namaakproducten en ze moeten ook correcte controles kunnen uitvoeren om de aankoop van namaak te vermijden.

Herken namaaklagers

Als er twijfels zijn over de echtheid van de lagers, kunnen een paar basiscontroles helpen om te verifiëren dat ze wel degelijk van de originele fabrikant komen. Een controle van de markeringen is een eerste stap. Een afwezigheid van markeringen is een duidelijk teken dat de lagers nep zijn. Zijn er wel markeringen aanwezig, maar verschillen de afmetingen met de standaardmarkeringen van de fabrikant, of bevinden ze zich op een andere locatie van de lagers? Beide zaken kunnen wijzen op illegale productie.

Slechte kwaliteit is kan ook een reden zijn om neplagers te identificeren. Een nauwgezette inspectie van de kogels en de loopbanen kan belangrijke indicaties geven over de kwaliteit, zoals een te ruwe afwerking en een abnormaal aanzien van de kogels. De productieprocessen van onder meer NSK zijn gedurende vele tientallen jaren verfijnd. In combinatie met strenge kwaliteitsprocedures leidt dat tot het ontbreken van originele lagers van slechte kwaliteit in de markt.

Verpakking

Een ander mogelijke aanwijzing voor de aanwezigheid van valse lagers is de verpakking. De gebruikers kunnen controleren of de lagers verpakt zijn in geschikt verpakkingsmateriaal. Onvoldoende of slechte kwaliteit van de verpakking betekent dat de lagers niet door NSK of ander A-merk werden geleverd. Bekijk ook de palletconfiguratie en de containerlading, en vergelijk het land van de fabrikant met het land van verzending. Ook de kwaliteit van de kisten kan worden gecontroleerd.

NSK tegen namaaklagers 3
De foto links toont een uit één stuk gefreesde messingkooi met geboorde doorvoering terwijl de foto rechts een nagemaakte tweedelige kooi met klinknagels laat zien. Het verschil in opbouw van de kooi zou kunnen leiden tot lagerbreuk.

Als de buitenverpakking verwijderd is, kan de aanstaand gebruiker de kartonnen verpakking van de lagers aan een onderzoek onderwerpen. Zijn de dozen vergelijkbaar met andere verpakkingen die eerder zijn ontvangen? Kijk ook altijd of de kartonnen dozen over de juiste markeringen beschikken en dat het logo echt is.

De eenvoudige oplossing

Het kopen bij een vertrouwde bron zoals een geautoriseerde distributeur maakt deze controles overbodig. Ze zijn door NSK of ander A-merk zorgvuldig uitgekozen en worden nauw gecontroleerd op professionaliteit, deskundigheid en servicegerichtheid.

Dankzij de uitgebreide voorraden van NSK en RHP producten en hun onbeperkte toegang tot het hele assortiment kunnen distributeurs vaak snel en betrouwbaar echte lagers leveren. Bovendien is alles uit voorraad leverbaar en zorgt hun product- en applicatiekennis, hun technisch advies en de service op basis van een total-cost-of-ownership (TCO) aanpak, voor een bijkomende zekerheid.

Elke door NSK geautoriseerde distributeur maakt deel uit van de relatie tussen klant, distributeur en producent. Dit geeft de gebruiker zekerheid van een toegewijde lokale vertegenwoordiging met wereldwijde kwaliteit. Aankopen bij deze distributeurs garandeert gebruikers gebruiksklare, echte, eersteklas lagers die zorgen voor een optimaal prestatieniveau.

Gebruikers kunnen een speciale website van de World Bearing Association bezoeken om meer te weten te komen over namaaklagers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven