Algemeen

Zijn de dagen van de klassieke PLC geteld?

Phoenix Contact PLC
De Programmable Logic Controller speelde na 1968 een hoofdrol in de opkomst van de industriële automatisering (foto: Phoenix Contact).

PLC’s zijn al een halve eeuw de werkpaarden die machines en processen besturen. “Voor het succes van Industrie 4.0 zijn echter besturingen nodig die compleet nieuwe vrijheidsgraden bieden,” stelt Harm Geurink, Product Manager Industrial Electronics bij Phoenix Contact. Hoe gaat de vierde industriële revolutie de klassieke PLC veranderen?

De Programmable Logic Controller speelde na 1968 een hoofdrol in de opkomst van de industriële automatisering. PLC’s zorgden ervoor dat machines bijvoorbeeld op het juiste moment en op de juiste plaats stempelen, vouwen of knippen. De besturing krijgt hiervoor informatie via zijn ingangen en stuurt op basis van die informatie en het programma de uitgangen aan.

Verregaande automatisering

Volgens Dick Morley, de geestelijk vader van de PLC, vond de programmeerbare controller zichzelf precies op het juiste moment uit. Het was op het moment dat fabrieken een begin maakten met het integreren van automatiseringstechnologie en verfijnde elektronica in hun productieprocessen. “De PLC vond eigenlijk zichzelf uit omdat er behoefte aan was,” aldus Morley.

Nu zien we een verregaande automatisering van productieprocessen en data-analyse met behulp van onder meer slimme sensoren, slimme machines en zelflerende systemen. Samen zijn deze componenten verantwoordelijk voor de vierde industriële revolutie. “Voor die revolutie, die we ook wel aanduiden met termen als ‘Smart Industry’, ‘Industrie 4.0’ en het ‘Industrial Internet of Things’, hebben we wel een nieuwe generatie besturingen nodig,” stelt Geurink.

Hightech integratie

De Product Manager Industrial Electronics van Phoenix Contact omschrijft Industrie 4.0 als een ‘hightech integratie van apparaten, hardware en software die met elkaar communiceren en informatie uitwisselen’. Analyses van de data bieden een gedetailleerd inzicht in bijvoorbeeld klantwensen of mogelijkheden om productieprocessen te optimaliseren.

De voorbeelden daarvan liggen inmiddels voor het oprapen. Dan gaat het bijvoorbeeld om machinefabrikanten die als aanvullende dienst het onderhoud kunnen voorspellen door de machinedata te analyseren. Een ander voorbeeld is afkomstig van Deutsche Bahn dat onder andere warmtedetectiesystemen, windsensoren en veiligheidsvoorzieningen heeft gekoppeld aan zijn DB-Meldanlagesystem. Door uitgewisselde data real-time te analyseren, kan de vervoerder problemen op het spoor sneller detecteren.

Lees het volledige artikel over de toekomst van de PLC in Aandrijftechniek van september 2018.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven