Algemeen
Yaskawa Weber Hospital Systems
Met de robots kan er zo dicht mogelijk bij alle onderdelen van het bed met hete stoom gewerkt worden (foto's: Yaskawa)

Weber Hospital Systems, onderdeel van Weber Machinebouw, heeft een systeem ontwikkeld om ziekenhuisbedden automatisch te reinigen met behulp van robots. In 2014 heeft Weber een eenmalig project gedaan in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. In deze tijd ontstond het idee dat er misschien wel een grotere markt was, voor het reinigen van ziekenhuisbedden.

Ziekenhuisbedden worden nog veelal handmatig gereinigd. Een duur proces, er is vaak een tekort aan mensen en het resultaat is nooit 100%. Echter, de automatisering in ziekenhuizen loopt achter. Het desinfecteren van bedden kan op twee manieren: met chemicaliën of thermisch. Voor het project in het Erasmus MC werd gekozen om de bedden thermisch te reinigen met behulp van stoom.

Cabines

De machine die door Weber Hospital Systems werd ontwikkeld bestaat uit een aantal cabines. In de eerste cabine wordt het bed geïdentificeerd. Elk bed heeft een code waarin het merk en model staat en deze wordt gescand. Dan wordt het bed automatisch naar de wascabine getransporteerd met een opduwunit.

Vervolgens komt er een plaat naar beneden die door middel van vacuüm het matras optilt om deze apart van het bedframe te reinigen. Het matras gaat door een soort ‘brievenbus’ en van alle kanten wordt er stoom op gespoten. Onder in de cabine wordt het bed door de robots gereinigd.

Uitdaging

De uitdaging was om zo dicht mogelijk op het bed te komen om de stoom zo min mogelijk temperatuur te laten verliezen. Weber Hospital Systems was van mening dat de beste manier om dit te doen met een robot was. De twee robots zijn voorzien van een lans met stoom en lucht nozzles (sproeistukken).

Met de robots kan er zo dicht mogelijk bij alle onderdelen van het bed met hete stoom gewerkt worden. Het water in de stoom weekt het vuil eraf en laat het afvloeien terwijl de temperatuur van de stoom de micro-organismen doodt. Naast de stoom wordt er met hoge druk lucht geblazen om zo snel mogelijk het water eraf te blazen.

Yaskawa Weber Hospital Systems

Tegenwoordig zit op ziekenhuisbedden steeds meer elektronica, zoals een ingebouwde weegschaal of wifi, waardoor behandeling met veel water of chemicaliën risico’s met zich mee zou brengen. Stoom bevat heel weinig water en is zelfs geschikt voor bedden met heel veel elektronica zoals IC bedden.

200 bedden per dag

“Ziekenhuisbedden laten reinigen door mensen is compleet afhankelijk van de persoon die het doet. Als de desbetreffende persoon die dag minder gemotiveerd is of zich niet lekker voelt, gebeurt het wassen waarschijnlijk onzorgvuldiger dan anders. Met deze beddenwasmachine is elk bed altijd precies even schoon,” aldus Erik Sierkstra, Managing Director Weber Hospital Systems.

Als het wasprogramma klaar is, gaat het bed door naar de volgende cabine. Daar wordt het matras weer op bed gelegd en is het gereinigd. Het hele proces duurt ongeveer zes minuten, wat zich vertaalt in 10 bedden per uur en ruim 200 bedden per dag.

Communiceren op afstand

Toen Weber besloten had deze markt verder te verkennen heeft het bedrijf met veel partijen gesproken, alle gangbare robot-fabrikanten kwamen aan bod. “We wilden vertrouwen hebben dat we goede service, onderhoud en support zouden krijgen, zowel in Nederland als in het buitenland,” vertelt Sierkstra.

Weber Hospital Systems Yaskawa

“Ook wilden wij zoveel mogelijk uit het systeem kunnen halen. Omdat we veel projecten in het buitenland doen, kunnen we niet telkens een monteur in het vliegtuig zetten als er iets misgaat. We willen zoveel mogelijk kunnen communiceren met de robot op afstand en alle mogelijke informatie eruit halen. Tijd technisch en kost-prijstechnisch is dit belangrijk.”

Eigen software

Yaskawa werkte al met verschillende (PLC) software partijen en stond ervoor open om ook met Sigmatek te werken, de software waar Weber mee werkt. Er werd een driehoek opgezet tussen Yaskawa, Sigmatek en Weber om te zorgen dat de machine software kan communiceren met de robot MotoLogix software.

Hierbij wordt de Yaskawa Teach Pendant niet gebruikt maar geeft Weber met hun eigen software de robots opdracht en kan hiermee op afstand heel veel informatie uit de robots halen. Dat Yaskawa mee wilde werken aan deze integratie was een van de redenen dat de keuze op Yaskawa viel.

Lokale service ondersteuning

“Afgelopen jaar zijn we echt van start gegaan en het begint nu goed te lopen. Cabines 7 en 8 worden de komende weken besteld,” gaat Sierkstra verder. “De eerste drie machines worden nu in Denemarken geïnstalleerd, in maart gaan de volgende naar Duitsland, later in Noorwegen, nog twee in Denemarken en we zijn in gesprek met ziekenhuizen in Zwitserland. Hopelijk worden het er nog veel meer! Ideaal dat Yaskawa overal lokale service ondersteuning in deze landen biedt.”

Koning Willem Alexander

De naam van de machine is VDS: Validated Disinfection System. De VDS is onderdeel van de rondgang in het Erasmus Medisch Centrum, waar maar liefst 15.000 mensen werken. Zelfs Koning Willem Alexander is er de laatste jaren twee keer geweest en staat op de foto met de VDS. Mensen vinden robots leuk.

De machine is eigenlijk een dichte box van RVS, maar de zijkanten zijn voorzien van glas, simpelweg zodat men naar binnen kan kijken. In het ziekenhuis in Denemarken worden er zelfs camera’s opgehangen en zijn de beelden te zien op grote beeldschermen in de hal bij de ingang. Het is mooi om te zien, laat zien dat patiëntveiligheid belangrijk is en benadrukt dat alles schoon en hygiënisch is.

Machinebouw met stukje robotisering

Weber Machinebouw was tot voorheen vooral actief in metaalbewerking, kassenbouw, automotive en nog veel meer. “Dit was totaal uit onze comfortzone. We zijn gewoon simpele machinebouwers uit West Friesland en geen desinfectie specialisten. Inmiddels hebben we wel mensen met kennis van die markt aangenomen,” aldus Erik Sierkstra.

In deze tijd is de interesse enorm gegroeid en heeft Weber Hospital Systems een subsidie van de Europese Commissie gekregen om het product door te ontwikkelen. Weber zit nu in een industrie die qua automatisering wel wat stappen te maken heeft, stappen die Weber Hospital Systems aan het zetten is. “Met de kennis die wij hebben vanuit de machinebouw met een stukje robotisering en service vanuit Yaskawa.”

1 reactie op “Ziekenhuisbedden reinigen met industriële robots

 1. dutoict schreef:

  Ideaal in deze tijd van COVIT 19
  100% zeker van ontsmetting en geen tweede overdracht van besmetting door personeel.

 • KTR Sinulastic koppeling

  Nieuwe serie torsieflexibele koppelingen uit denktank KTR

  Nieuwe koppelingen uit de KTR-Denktank. Links de Sinulastic bouwvorm A; rechts de Sinulastic bouwvorm B (foto: KTR Systems) Met de Sinulastic introduceert KTR een nieuwe serie uiterst torsieflexibele schotelkoppelingen die zijn ontwikkeld voor gebruik in hoofdaandrijvingen van dieselmotoren voor stroomgeneratoren (zogenaamde gen-sets), zware bouwmachines, compressoren,… Lees verder →

 • Festo duurzaamheid

  Festo: omzetdaling in 2020 maar sterk herstel verwacht in 2021

  Digitalisering en AI zijn bepalend voor de productontwikkeling met slimme en intelligente producten en maken energie-efficiëntie en duurzaamheid binnen klantenoplossingen mogelijk (foto's: Festo) In het boekjaar 2020 had de Festo Group vanwege de pandemie te maken met een omzetdaling van 7,5%. Desondanks heeft Festo het… Lees verder →

 • Parker ISOBUS ProDisplay

  Full-version ISOBUS Task Controller-software Parker voor landbouwmachines

  De Parker Pro Display HMI-displaymodule staat vol ISOBUS Suite-apps (bron: Parker Hannifin) Parker Hannifin breidt zijn ISOBUS Suite-software uit met de lancering van de volledige versie van hun ISOBUS-taakcontrollersoftware (TC) voor gestandaardiseerd werkbeheer van landbouwmachines zoals tractoren, rooimachines en andere zelf-aangedreven machines. ISOBUS TC fungeert… Lees verder →

 • Turck hellingsensoren

  Turck introduceert dynamische hellingsensoren

  De gecombineerde MEMS- en gyroscooptechnologie in de hellingsensoren van Turck zorgen voor betrouwbare meetresultaten. (Foto: Turck) In zijn nieuwe generatie hellingsensoren heeft Turck het versnellingsmeetproces (MEMS) gecombineerd met gyroscooptechnologie zodat schokken en trillingen veel effectiever kunnen worden onderdrukt dan met conventionele signaalfilters. De enkelvoudige en… Lees verder →

 • Murrelektronik xtremeDB 2

  Decentrale installatieoplossing voor mobiele machines

  xtremeDB van Murrelektronik is een modulair systeem voor elektrische installaties in mobiele machines. (foto's: Murrelektronik) Met xtremeDB introduceert Murrelektronik een nieuw modulair systeem voor de installatietechniek binnen mobiele machines, zoals oogstmachines, strooiwagens, brandweerauto’s of asfalteermachines. Dankzij deze moderne installatieoplossing en kunnen de uitdagingen in IO-installaties… Lees verder →

 • Lenze simulatie 1

  Van simulatie tot virtuele inbedrijfstelling

  Lenze heeft enkele hiaten opgevuld tussen de digitale engineeringsmogelijkheden bij het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van machines en installaties. (Foto's: Lenze) Industrie 4.0 is nauw verbonden met de digitale tweeling. Maar de mate van standaardisatie van de afzonderlijke ontwikkelingstools momenteel is nog laag.… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven