Algemeen
ZEST Yaskawa
Door gesprekken met Yaskawa kwam ZEST tot de conclusie dat een standaard robot hier goed op zijn plek was (foto's: Yaskawa)

Onlangs heeft ZEST een project afgerond waarin gebruik is gemaakt van drie Yaskawa robots. ZEST heeft dit project uitgevoerd in opdracht van Alligator Plastics, producent en ontwikkelaar van kunststof spuitgietproducten. ZEST Innovate is één van de systeem integratoren waarmee Yaskawa Benelux mee samenwerkt.

ZEST brengt innovatieve systemen en apparaten voor haar klanten op de markt. Door middel van business development, ontwikkeling en financiering kan ZEST ideeën werkelijkheid maken. De ontwikkeling bestaat uit het gebruik van HMI, design en mechatronica, altijd met het oog op het grootst mogelijke succes van het apparaat in de markt.

Speciaalmachines worden vooral voor de Nederlandse maakindustrie gebouwd, waarbij ZEST gebruik maakt van jarenlange ervaring om de productie van de klanten beter, efficiënter en dus goedkoper te maken.

Toegankelijk

Voor dit project had ZEST oorspronkelijk gedacht aan  de inzet van cobots. Echter, door de gesprekken met Yaskawa kwam ZEST tot de conclusie dat een standaard robot toch beter was voor dit doeleinde in plaats van een van de cobots in het assortiment.

De voorkeur ging uit naar een lokale robot producent en een andere klant had ervaring met Yaskawa robots. “Yaskawa bleek erg toegankelijk,” aldus Cyrille Gradus, Commercieel Directeur bij ZEST. “Vandaar dat we gekozen hebben voor Yaskawa.”

Mechanisatietraject met robot

Alligator Plastics produceert voor één van haar klanten onder andere spuitgietproducten voor de energievoorziening, specifiek voor groene energie. Bij de ontwikkeling van een nieuwe productrange ontstond de wens om een metalen plaat, voorzien van schroefdraad, in het product te monteren om een voldoende stevige fixatie van het eindproduct te kunnen garanderen.

ZEST is voor dit mechanisatietraject benaderd en er werd besloten, vanwege de complexiteit van het product, de gevraagde snelheid van het positioneren en de lastige positie waar het metaal geplaatst moest worden, dat de beste optie was om dit aan de hand van 6-assige robots  te doen.

Complex systeem

“Het is een redelijk complex systeem geworden. De afwerk positie van de robot gaat best diep in het product, dus we hebben er een lange gripper op gezet,” vertelt Rens van Hulst, Automation Software Engineer. “Met een vision systeem waarmee we in eerste instantie op een lopende band de onderdelen onder de camera door lieten lopen. De robot stond aan het einde van de lopende band om de onderdelen er vanaf te pakken en deze te plaatsen in het product.”

ZEST Yaskawa
Er zijn twee aflegposities en aan de hand van de aflegpositie die wordt aangevraagd, zal de robot naar links of naar rechts gaan

In de praktijk bleek dat producten regelmatig op de lopende band bleven hangen en het kantelen van de producten verliep ook niet altijd vlekkeloos. Uiteindelijk wordt nu gewerkt met een trilvuller, waardoor de producten altijd op dezelfde plek terecht komen. “Op deze manier hoeven we de robot maar één positie in te leren,” gaat van Hulst verder. “De robot krijgt een signaal en dan pakt hij hem op, een veel betere oplossing.”

Trilvuller

Met het oorspronkelijke systeem was er een gebied waarin de robot aan de hand van de camera een pick-positie koos. Deze bewoog mee met de snelheid van de lopende band. “Nu met het uiteindelijke systeem komt het plaatje uit de trilvuller en ons systeem zorgt ervoor dat hij een bepaalde kant op wordt geduwd zodat hij altijd op dezelfde positie blijft liggen. Dan sturen wij een signaal naar de robot en deze pikt het op. Aan de andere kant, waar het product aangeleverd is uit de spuitgietmachine, zal het plaatje dat vanaf de lopende band gehaald is geplaatst worden,” aldus van Hulst.

Er zijn twee aflegposities en aan de hand van de aflegpositie die wordt aangevraagd, zal de robot naar links of naar rechts gaan. Bij elke spuitgietronde gebeurt dit vier keer, waarna de vier producten aan de andere kant opgehaald worden door de robot en het proces opnieuw begint.

Lichte producten

Voor dit systeem is gekozen voor de Yaskawa GP7 handling robot, een tamelijk kleine variant omdat er wordt gewerkt met lichte producten van een paar honderd gram. Per machine wordt gebruik gemaakt van één robot maar er zijn drie verschillende machines aan de klant geleverd, dus er wordt in totaal gebruik gemaakt van drie GP7 robots.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Hannover Messe 2020

  Hannover Messe 2022 wordt verplaatst

  Hannover Messe 2022 vindt plaats van 30 mei t/m 2 juni. Op de afbeelding een impressie van een eerdere editie van de Hannover Messe. (foto: Paul Quaedvlieg) Hannover Messe 2022 wordt verplaatst. Vanwege de huidige situatie rond Covid, organiseert Deutsche Messe van 30 mei tot… Lees verder →

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS) Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw &… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma) Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon) Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven