Algemeen
Yaskawa cobots
De HC20 cobot is geschikt voor het hanteren van grote werkstukken of het gelijktijdig verwerken van meerdere werkstukken. (foto: Yaskawa)

Cobots verlagen voor veel bedrijven de drempel om de eerste stappen te zetten in productieautomatisering. Maar cobots zijn vaak beperkt in capaciteit, zodat een reguliere industriële robot wordt ingezet. Het antwoord van Yaskawa hierop is de HC20DT, een cobot met 20 kg payload en een bereik van 1.70 m. Deze nieuwe cobot zal op de Yaskawa stand op de TechniShow live in actie te zien zijn.

Met een IP67 beschermingsklasse en food grade uitvoering kan de HC20DT in een breed scala aan industriële omgevingen worden toegepast. Hij is voorzien van een nieuw type ingebouwde Ethernet-kabel waarbij het eenvoudig is om een camera op het uiteinde van de robot te monteren.

Cobot met grotere capaciteit

De HC20 kan worden bediend met de YRC1000micro robotcontroller. Zoals alle HC-serie robots is de cobot uitgerust met sensoren voor de samenwerking met mensen. Hij stopt automatisch wanneer een externe kracht wordt gedetecteerd die de limiet op vooraf ingestelde waarden overschrijdt.

De arm is ontworpen in een vorm die voorkomt dat de handen van mensen vast komen te zitten of bekneld raken. De Yaskawa HC cobots kunnen allemaal worden voorzien van de nieuwe Smart Pendant, waarmee de programmering en bediening bijzonder eenvoudig gemaakt wordt.

Cobots en robots op TechniShow

Op de TechniShow 2020 (17–20 maart in Jaarbeurs Utrecht) toont Yaskawa samen met partners BMO en ProduLas een gevarieerd aantal cobot- en robotoplossingen voor handling en lassen.

BMO is genomineerd voor de TechniShow Innovation Award met de Smart Centric E-Clamp. Deze intelligente centrische, automatisch instelbare machineklem is ontwikkeld voor het klemmen van meerdere productformaten in één continu proces. De SCE verlaagt de drempel tot automatiseren en maakt ‘high mix-high volume’ belading bereikbaar. BMO zal ook twee robotcellen live demonstreren.

Lasrobots

Op de Yaskawa stand zal ook de Weld4U cobotcel van ProduLas te zien zijn. Deze cel is voorzien van een hybride Yaskawa HC10 robot, die zowel industriële robot als cobot is. Hier is het eenvoudig programmeren en handmatig bewegen van een cobot gecombineerd met de uitgebreide lasfuncties van een lasrobot. Te denken valt aan pendelen, naadvolgen via een lichtboogsensor, tactiel zoeken en multilayer lassen.

De Weld4U lasoplossing is geschikt voor elk bedrijf dat eenvoudig klein seriewerk heeft om te lassen. Deze opstelling is een ongecompliceerd instapmodel voor het robotlassen.

De ArcWorld formule is simpel: de Yaskawa robot, manipulator, controller en stroombron staan samen op een enkel platform – ruimtebesparend en onmiddellijk klaar voor gebruik. Tevens is op de TechniShow een booglascel met foutherstelfunctionaliteit te zijn. Het doel van deze applicatie is de detectie en snelle afhandeling van lasfouten die kunnen optreden tijdens synchroon lassen van onderdelen.

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied. Thuiswerken is voor velen… Lees verder →

 • Draadloze roaming

  Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

  Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl) Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld.… Lees verder →

 • Slimme radarsensoren voor ruige omgevingen

  Radarsensoren voor ruige omgevingen

  De DR-M30-IOL voor afstandsmeting in de zwaarste omgevingen bereikt een schokbestendigheid van 100 g en beschermingsklassen tot IP69K. (Foto: Turck) Turck presenteert robuuste radarsensoren. De DR-M30-IOL zijn geschikt voor zware toepassingen zoals afstandsmeting in havenfaciliteiten en fabrieksautomatisering. De robuuste 122 GHz-apparaten met beschermingsklassen tot IP69K… Lees verder →

 • Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots

  Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots

  De autonome landbouwrobot van Pixelfarming Robotics werkt met een slim energiesysteem, dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. (Foto: Wiferion) Pixelfarming Robotics heeft een slim energiesysteem ontwikkeld dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. Met Robot One ontwikkelde het bedrijf een volledig elektrische  landbouwrobot voor onkruidbestrijding zonder pesticiden. Wiferion… Lees verder →

 • Hogere laadsnelheid accu UTwente

  Hogere laadsnelheid accu door nieuw materiaal

  Volgens onderzoekers van UTwente kan de laadsnelheid tot wel tien keer worden verhoogd door de anode van lithium-ion accu’s te maken van het nieuwe materiaal nikkelniobaat. (Foto: Paul Quaedvlieg) Door de anode van lithium-ion accu’s te maken van een compleet nieuw materiaal, nikkelniobaat, is de… Lees verder →

 • Caparoc-componenten met UL-keurmerk

  Caparoc-componenten met UL-keurmerk

  Caparoc van Phoenix Contact is een nieuw, specifiek, modulair systeem voor overstroombeveiliging. (Foto: Phoenix Contact) Caparoc van Phoenix Contact is een nieuw, specifiek, modulair systeem voor overstroombeveiliging. Voor internationaal gebruik zijn alle voor distributie geschikte componenten uit de productfamilie voorzien van de keurmerken UL Listed,… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven