Algemeen
Yaskawa Cockpit, het centrale software-platform voor productieomgevingen in netwerken, is als nieuwe EUR 1 versie direct beschikbaar voor klanten (bron: Yaskawa).

Op de Hannover Messe 2019 toonde Yaskawa een compleet software-platform voor de veelheid aan concepten en visies van de toekomst voor Industrie 4.0. De Yaskawa Cockpit, het centrale softwareplatform voor productieomgevingen in netwerken, is per direct als nieuwe versie EUR 1 beschikbaar.

Bij de verdere ontwikkeling van de Yaskawa Cockpit EUR 1 tot marktrijp aanbod werd systematisch rekening gehouden met de eisen en terugkoppeling van de eerste pilot-klanten. Het resultaat is bijvoorbeeld terug te vinden in een opnieuw opgezette, nog gebruikersvriendelijker grafische interface naar de software en in een geïntegreerde nieuwe kalenderfunctie voor geplande preventieve onderhoudswerkzaamheden.

Software-platform

Maar vooral biedt het platform voor productiebedrijven van elke grootte een bouwdoos waarmee de respectievelijke productieomgeving gebruikersspecifiek kan worden weergegeven. Zo kan de gebruiker aan de hand van vooraf ingevoerde tabellen, diagrammen of trendweergaven eigen prestatie-indicatoren (KPI’s) definiëren en met databronnen verbinden. Met een Software Development Kit (SDK) is bovendien voor ervaren gebruikers nog een individuele aanpassing van de software mogelijk.

De nu gepresenteerde Yaskawa Cockpit maakt het mogelijk relevante proces- en systeemdata uit productiesystemen in netwerken te verzamelen in een schaalbare database, te analyseren of gereed te houden voor externe verdere verwerking. De visualisering gebeurt direct en begrijpelijk in het softwareplatform. De onderneming maakt daarbij onder andere gebruik van de standaard OPC UA interface.

Real-time Industrie 4.0

De Yaskawa Cockpit kan live data uit de productie visualiseren. De over een zekere tijdspanne verzamelde live data geven een beeld van de prestaties van een installatie, waaruit waardevolle conclusies over mogelijke zwakke plekken kunnen worden getrokken.

Op grond van de prestatiegegevens projecteert Yaskawa Cockpit een voorspelling over de toekomstige prestaties van de installatie. Tegelijkertijd genereert de software planningen in de tijd voor preventief onderhoud en noodzakelijke maatregelen om de productie zo probleemloos mogelijk gaande te houden.

Bij storingen biedt het systeem waardevolle gerichte informatie om snel weer tot een draaiende productie te komen. De data kunnen ook probleemloos en volgens de grootste veiligheidsstandaards naar reeds aanwezige ERP-, MES-, Big Data- of AI-omgevingen worden doorgestuurd om op deze basis gefundeerde beslissingen mogelijk te maken.

De Yaskawa Cockpit werkt met data van de eigen robotsystemen en aandrijfcomponenten, maar ook met veel andere gebruikte componenten van een installatie. Daarbij kunt u denken aan PLC’s, veiligheidstechniek en sensoren van andere aanbieders, voor zover die voldoen aan communicatiestandaards (bij voorkeur OPC-UA).

Oplossingsconcept i3-Mechatronics

De Yaskawa Cockpit vormt een centraal element van het Industrie 4.0 oplossingsconcept i3-Mechatronics. Daarin knoopt Yaskawa klassieke mechatronica, informatie- en communicatietechnologie en digitale oplossingen zoals kunstmatige intelligentie, Big Data en het Internet of Things aan elkaar. i3 staat daarbij voor integratie, intelligentie en innovatie.

Deze integrerende benadering omvat alle huidige en nieuw ontwikkelde Motoman robots en producten en oplossingen uit de aandrijf- en besturingstechniek en zelf ontwikkelde software-oplossingen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven