Algemeen
Bauma 2019 autonomous Liebherr
Wanneer veiligheid en security goed zijn geregeld, biedt IoT uiteenlopende mogelijkheden om mobiele machines slimmer, krachtiger, veiliger én autonoom te maken. Hier de Liebherr 7XX concept autonome bulldozer, op de achtergrond een manloze Liebherr wiellader tijdens de Bauma 2019

Het Mikrocentrum in Veldhoven was in september het – voorbeeldig coronaproof – toneel voor de Mobile Techday van Bosch Rexroth. Het centrale thema was ‘Transforming mobile machines’ – Now, Next, Beyond. Middels verschillende presentaties en workshops deed het bedrijf uit de doeken waar we nu staan maar vooral: waar gaan we naar toe in een wereld waar conventionele aandrijftechniek steeds vaker gecombineerd wordt met elektronica.

Het idee voor het thema van de Techday – Transforming Mobile Machines – ontstond op de Bauma 2019. Hier was duidelijk te zien dat de ontwikkelingen op het vlak van de aansturing van mobiele machines echt een vlucht hebben genomen.

Dagvoorzitter Erik van Schijndel: “Wij houden ons met de hydraulische aandrijftechniek van Rexroth al jaren bezig met de aandrijving en besturing van mobiele machines en zien dat de markt verandert. Vooral op het vlak van de aansturing van deze machines. Er komt steeds meer elektronica beschikbaar waarmee een bedrijfszekere, veilige en efficiënte aandrijving is te realiseren. Soms zelfs helemaal elektrisch.”

Alles is beschikbaar, nu nog toepassen

Qua componenten worden in vogelvlucht sensoren, controllers, bedieningscomponenten en displays uit het BODAS-programma gepresenteerd. BODAS staat voor Bosch Rexroth Digital Application Solutions en betreft een totaalpakket van componenten en software waarmee intelligente digitale elektronica voor mobiele applicaties is te ontwikkelen.

Naast deze hardwarecomponenten vormen ook software en tools een belangrijk onderdeel waarmee het programma schaalbaar, open en eenvoudig toegankelijk is.

Erik van Schijndel: “De software biedt de mogelijkheid om te werken met standaard modules zodat de gebruiker zijn oplossing kan configureren door de verschillende functies softwarematig aan elkaar ‘te knopen’. Omdat het een open omgeving is, kunnen gebruikers echter ook volledig zelfstandig een applicatie programmeren en hiermee exact datgene ontwerpen wat ze voor ogen hebben.”

IoT is de toekomst

In het ‘Next’ deel van de dag was de hoofdrol weggelegd voor elektrificatie en IoT. Er wordt handig gebruik maakt van ontwikkelingen die bij moederbedrijf Bosch al jarenlang aan de gang zijn.

Glenn Ignacio is business development manager digitalization bij Bosch Rexroth: “Rexroth heeft van oudsher een focus op hydrauliek en is veelal gericht op klantspecifieke oplossingen. Dat betekent dat er altijd al veel aandacht is geweest om op een efficiënte en doeltreffende manier uit standaard componenten de gewenste aandrijving en besturing te ontwerpen.”

Kennis elektronica en software

“Bij ons moederbedrijf Bosch ligt de focus al langer op software-ontwikkeling en elektronica voor zowel consumentenproducten als de automotive. Omdat het hierbij eigenlijk altijd gaat om grote aantallen, is er altijd een focus geweest op goede kwaliteit. Gezien de ontwikkelingen in de mobiele markt komt deze kennis over elektronica en software nu goed van pas.”

Techday Bosch rexroth Mikrocentrum
Het Mikrocentrum in Veldhoven was in september het – voorbeeldig coronaproof – toneel voor de Mobile Techday (foto: M. de Wit- Blok)

De afgelopen jaren zijn afdelingen van beide organisaties dan ook steeds nauwer gaan samenwerken en heeft Rexroth grote stappen kunnen nemen. Bijvoorbeeld op het vlak van robotica en autonomie inclusief de bijbehorende hardware (actuatoren en sensoren), software (besturing en HMI) en open communicatieprotocollen.

Cyber Security

Bovenstaande ontwikkelingen leggen een zware druk op veiligheid en security. Veiligheid heeft te maken met het feit dat autonome machines zelfstandig opereren en daarbij een mogelijk gevaar opleveren voor mensen of hun omgeving (inclusief andere machines of objecten).

Deze veiligheid moet worden gewaarborgd door technische systemen die met een hoge mate aan betrouwbaarheid moeten functioneren. Security richt zich meer op de problemen die kunnen ontstaan wanneer grote hoeveelheden data afkomstig van sensoren draadloos worden verzonden naar – meestal – een cloud.

Maximale beveiliging

Hoe gevoelig is deze cloud voor hackers en hoe eenvoudig zijn data te onderscheppen? Van Schijndel: “Denk niet dat hackers geen enkel belang hebben bij de data die ik uit een tractor of bosbouwmachine haal. Dit kan hele relevante informatie zijn voor bijvoorbeeld ontwerpcriteria. Het gebeurt gewoon, de (financiële) gevolgen zijn soms niet te overzien en een maximale beveiliging is echt van groot belang.”

Meer over de Techday en andere ontwikkelingen op het gebied van mobiele machines zoals elektrische aandrijvingen is te lezen in de komende editie van Aandrijftechniek.

 • Artificial Intelligence in Onderhoud

  Woensdag 19 mei 10.00 – 10.45 uur Het verbinden van machines met de cloud is een eerste stap in het inzichtelijk maken van big data. U bepaalt echter de waarde ervan. Machine Learning-algoritmen identificeren anomalieën binnen de enorme hoeveelheden gegenereerde gegevens. Door Machine Learning te… Lees verder →

 • Parker instrumentatiecatalogus

  Parker presenteert nieuwe instrumentatiecatalogus

  Parker heeft een nieuwe catalogus voor zijn uitgebreide programma instrumentatie uitgebracht. (foto: Parker) Met de meest recente uitvoering van de H-serie focust Parker op veiligheid, betrouwbaarheid, efficiënt gebruik en verminderde lekkage. Dit alles wordt gecombineerd met de opgebouwde expertise op het gebied van corrosiebestendige legeringen.… Lees verder →

 • Lovato frequentieregelaars

  Nieuwe compacte Lovato frequentieregelaars

  De nieuwe VT1-frequentieregelaars zijn verkrijgbaar in vermogens van 0,2 kW tot 2,2 kW. (foto: Lovato Electric) De eenvoudige, compacte en veelzijdige VT1-frequentieregelaars van Lovato Electric zijn een oplossing voor talloze industriële en service toepassingen. Ze zijn ontworpen om driefase motoren aan te sturen, bijvoorbeeld pompen,… Lees verder →

 • Baumüller Sesto mobiele robot

  Baumüller breidt programma uit met mobiele robots

  Baumüller breidt zijn productassortiment voor gedigitaliseerde productie uit met autonome mobiele robots. (foto: Baumüller) Baumüller kondigt een samenwerking aan met Sesto Robotics in Singapore. Het bedrijf uit Neurenberg versterkt daarmee zijn systeem en oplossingsactiviteiten via Baumüller Anlagen-Systemtechnik uit met autonome mobiele robots (AMR’s) voor de… Lees verder →

 • T-Systems en AWS in 5G en Edge

  T-Systems en AWS bundelen 5G en Edge oplossingen

  T-Systems en AWS werken samen in een framework van een snel 5G Campus Netwerk, edge cloud en digitale oplossingen voor de industrie. (ill.: T-Systems) T-Systems en AWS (Amazon Web Services) lanceren een framework van een snel 5G Campus Netwerk, edge cloud en digitale oplossingen voor… Lees verder →

 • ZF Marine transmissie buitenboordmotor

  ZF Marine lanceert 2-gangs transmissie voor buitenboordmotoren

  ZF Marine heeft een nieuwe transmissie met twee versnellingen ontwikkeld voor de V12 Verado buitenboordmotor van Mercury Marine. (foto: ZF Marine) ZF Marine heeft een nieuwe transmissie met twee versnellingen ontwikkeld als onderdeel van de nieuwe V12 Verado buitenboordmotor van Mercury Marine. De overbrenging is… Lees verder →

 • Schaeffler componenten

  Nieuwe Schaeffler componenten voor robots en cobots

  De combinatie van de tandwieloverbrenging, hoekcontactnaaldlagers en zorgt voor een compact totaalsysteem met hoge dynamiek en prestaties. (foto: Schaeffler) Schaeffler presenteert op de Hannover Messe Digital Edition virtueel innovaties op het gebied van robotica en diensten. De onderneming ziet bijzondere kansen om synergieën voor de… Lees verder →

 • Samenwerking Volvo en Aurora

  Volvo en Aurora samen in autonome transportoplossingen

  Volvo Autonomous Solutions werkt met Aurora samen aan autonome transportoplossingen. (foto: Volvo) Volvo Autonomous Solutions is een samenwerking aangegaan met het Amerikaanse bedrijf Aurora om gezamenlijk wereldwijd toonaangevende autonome transportoplossingen op schaal te ontwikkelen. De samenwerking richt zich in eerste instantie op de ontwikkeling en… Lees verder →

 • Hermes Award 2021 Rexroth Thomas Fechner

  Bosch Rexroth wint technologieprijs Hermes Award 2021

  Thomas Fechner, Senior Vice President Product Area New Business, Bosch Rexroth neemt de Hermes Award in handen (foto: Deutsche Messe) De Hermes Award 2021 gaat naar Bosch Rexroth. Het bedrijf won de prijs met ’s werelds eerste elektrische actuator voor de aansturing van proceskleppen onder… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven