Algemeen
WEG motorreductor WG20
Een motorreductor moet de specificatie absoluut zo dicht mogelijk benaderen (foto: WEG)

Als technische inkopers een motorreductor inkopen voor hun machine of fabriek, moeten ze diverse aspecten afwegen, zodat de nieuwe aandrijving de installatie bedrijfszeker maakt en de optimale kosten-baten-ratio heeft. WEG heeft daarover een Whitepaper geschreven met diverse tips en inkoopoverwegingen.

Een motorreductor moet de specificatie absoluut zo dicht mogelijk benaderen. Des te beter wanneer de specificatie duidelijk is geformuleerd, want als een verkeerde overbrenging wordt gekozen, is de kosten-baten-ratio niet optimaal. Een te grote of te kleine motorreductor zal de toepassingseisen eveneens niet vervullen of simpelweg minder lang meegaan dan de toepassing.

Technisch gezien zijn er twee kritieke factoren bij het kiezen van een motorreductor: de toepassingseisen en de beschikbare ruimte, die afhangen van de betreffende locatie. Pas als deze factoren helemaal helder zijn, kunt u de juiste motorreductor kiezen. Een goede aankoop zal zichzelf in de praktijk bewijzen door een lange levensduur en een hoge betrouwbaarheid.

Coatings en beschermingsklasse

Afhankelijk van de gebruiksomgeving – bijvoorbeeld in de offshore, de cementindustrie of een staalfabriek – moeten de designkenmerken zorgvuldig overwogen worden. Dit zijn o.a. diverse coatingsystemen, met name meerlaagse coatings, de beschermingsklasse, maar ook het type as-keerringen en het materiaal van de as.

Robuustheid

Als er hoge koppels optreden, zijn systemen met de nodige robuustheid en torsiestijfheid vereist, vooral in ongunstige toepassingen met zware belastingen en sterke versnellingen. Hierdoor ontstaan tijdens het bedrijf ook radiale en axiale krachten, die de motorreductor moet opvangen, bijvoorbeeld bij het opstarten of als transportbanden ongelijkmatig zijn beladen.

Nog een voorbeeld van bijzondere omstandigheden zijn de gevarenzones. In zulke gevallen moeten geschikte geïntegreerde elektromotoren worden gebruikt, die aan Richtlijn 2014/34/EU (ATEX) voldoen om de installatie veilig en volgens de wettelijke voorschriften te gebruiken.

Inbouwmaat

De beschikbare ruimte voor de toepassing en de inbouwmaten van de motorreductor zijn ook belangrijke factoren, met name bij een retrofit. Als u een motorreductor koopt, wilt u de bestaande machines of systemen van het bedrijf namelijk niet veranderen. De in- en uitgaande assen van een parallelle motorreductor zijn zo dicht mogelijk bij elkaar geplaatst, waardoor de unit erg plat is en bij de montage weinig plaats inneemt. De uitgaande as is doorgaans hol, waardoor de motorreductor op de bestaande machine-as kan worden gezet. Als de axiale inbouwruimte beperkt is, wordt meestal een haakse overbrenging gebruikt.

Wilt u meer weten over de juiste keuze van een motorreductor, kijk dan hier voor de Whitepaper ‘Wat ingenieurs en fabrieksmanagers moeten weten bij de aanschaf van motorreductoren’.

 • HTL Salzburg Sigmatek

  Sigmatek ondersteunt het praktijkgericht onderwijs van toekomstige ingenieurs

  Tijdens het vak ‘Computer-aided Project Development’ werken studenten van het HTL Salzburg in het fotovoltaïsche lab met de zeer moderne automatiseringstechnologie van Sigmatek Sigmatek, in Nederland vertegenwoordigd door SigmaControl, ondersteunt het praktijkgericht onderwijs van toekomstige ingenieurs. Daarom kunnen studenten in het fotovoltaïsche lab op de… Lees verder →

 • Rexroth ctrlX HD Vision

  Rexroth stapt met HD Vision Systems in de machine vision technologie

  HD Vision Systems is een nieuwe partner van de ctrlX World van Bosch Rexroth Machine vision is een geïntegreerd onderdeel van de industriële automatisering. Producten op basis van industriële camerasystemen worden gebruikt om geautomatiseerde processen te begeleiden. HD Vision Systems vereenvoudigt automatisering door het visueel… Lees verder →

 • IOT beveiligen met een VPN

  Steeds meer mensen maken gebruik van Internet of Things-applicaties. De slimme thermostaat, slimme verlichting en beveiligingscamera maakten een snelle opmars in de huizen van consumenten. Eén probleem: al deze apparaten vereisen vaak internet, en dat kon nog wel eens de zwakste schakel in de keten… Lees verder →

 • Parker HPF

  DNV GL certificering voor het HPF-systeem van Parker

  Het High Performance Flange-systeem (HPF) van Parker is een vorm-pasconnectorsysteem Parker Hannifin kondigt aan dat het mechanische flenssysteem voor machines en systemen (met een bedrijfsdruk van max. 420 bar), het HPF of Parker High Performance Flange System, de DNV GL-certificering heeft ontvangen voor maritieme toepassingen.… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven