Algemeen

Wereldwijd kleinste straalaandrijving

's werelds kleinste straalaandrijving
Aan het Max-Planck-Institut für Intelligente Systeme is 's werelds kleinste straalaandrijving ontwikkeld. De onderzoekers mikken op toepassing in de medische wetenschap (foto: Max-Planck-Institut).

Het Max-Planck-Institut für Intelligente Systeme in Stuttgart heeft het Guinness Book of Records gehaald met ’s werelds kleinste straalaandrijving. Het gaat om een minuscuul buisje dat door een vloeistof werkt als een straalaandrijving.

Dr. Samuel Sánchez, hoofd van de onderzoeksgroep Nanorobots, heeft samen met zijn Chinese collega Xing Ma een aandrijving ontwikkeld met een diameter van slechts 220 nm. Dat is ongeveer tweehonderd keer kleiner dan de doorsnede van een menselijk haar.

Door de straalaandrijving, die eigenlijk een nanobuis is, stroom echter geen lucht maar vloeistof. Het ureum dat wordt gebruikt, reageert daarbij met de enzymen aan de binnenzijde van de buis. De biokatalytische reactie duwt het buisje weg zoals bij een straalaandrijving.

Straalaandrijving in ureum

Sánchez haalde in 2010 ook al het recordboek met een straalaandrijving, maar toen waren de nanobuisjes nog driemaal zo groot en werkte het principe alleen in waterstofperoxide. Dit is een giftige vloeistof die wordt gebruikt om haren te bleken of oppervlakken te desinfecteren. Uiteraard zouden deze buisjes nooit in een menselijk lichaam kunnen worden ingezet.

Nu een nog kleiner buisje kan worden verplaatst door ureum, dat van nature in het lichaam voorkomt, zou de technologie bij de behandeling van patiënten kunnen worden ingezet. De ontwikkelaars hopen dat hun nanobuisje op een dag door een menselijk lichaam kan worden ingebracht om medicijnen op die plek te brengen waar ze nodig zijn.

Ook is denkbaar dat de buisjes, voorzien van een naald aan hun uiteinde, een kankercel kunnen binnendringen en die vernietigen. Sánchez is naast zijn werk in Stuttgart ook hoogleraar aan het Instituut voor Biotechnische wetenschappen in Catalonië.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven