Algemeen
Weidmüller platform onafhankelijk
Met de automatiseringsbouwdoos U-Mation biedt Weidmüller automatiseringsoplossingen voor de machine- en installaiebouw van de toekomst (foto's: Weidmüller).

Weidmüller heeft zichzelf ten doen gesteld om de digitale transformatie platform onafhankelijk vorm te geven. De open en individueel schaalbare automatiseringsbouwdoos U-Mation is vanaf het begin afgestemd op Industrie 4.0. Het systeem biedt zowel koppeling aan cloud-systemen als real-time communicatie en data-analyse, vanaf de data bepalende sensor tot en met de cloud.

Met de automatiseringsbouwdoos is een omvangrijke toolbox voor Industrie 4.0 beschikbaar, die kan worden aangepast aan verschillende applicaties. Voortschrijdende technologieën zijn hiermee snel te implementeren en te beheersen.

Controller en I/O

Het hart van de U-Mation familie is U-Control, een IoT-controller met geïntegreerde, op het web gebaseerde engineering tool. Als interface tussen U-Control en het veld fungeert het modulaire I/O-systeem U-Remote.

De hardware van U-Control is gebaseerd op een dual core ARM A9 processor van 624 MHz en een intern geheugen van maximaal 512MbB. Het werkgeheugen bedraagt 64 MB en dat kan worden aangevuld met een externe Micro SD geheugenkaart tot 32 GB. De besturing is voorzien van een door een batterij gebufferde real-time klok.

U-Remote biedt een groot aantal verschillende modules waarmee een veelheid van applicaties valt op te lossen. Er worden modules in de beschermingsklassen IP20 en IP67 aangeboden. Er zijn veldbuskoppelingen beschikbaar voor de meest gangbare bus- en communicatiesystemen zoals Profinet, Profibus-DP, EtherCAT, Modbus TCP, DeviceNET, EtherNet/IP en Powerlink. Safety-modules voor aansluiting op Profisafe of Fail-Safe-over-EtherCAT ronden het programma af.

Platform onafhankelijk

U-View intuïtieve multitouch panels (HMI’s) garanderen een optimale, op webtechnologie gebaseerde visualisering. Weidmüller levert U-View in twee productseries, Basis en Advanced. De Basis-lijn omvat panels van 4,3“; 7“ en 10“, terwijl de Advanced-lijn 7“; 10,1“ en 15,6“ modellen omvat. De HMI’s kenmerken zich door een vlak ontwerp.

De bediening gebeurt, afhankelijk van de productlijn, via capacitieve of resistieve aanraakschermen. Ze zijn voorzien van een krachtige CPU voor een vlotte weergaven van de betreffende visualisering, een goede resolutie en een goede beeldkwaliteit. De HMI’s zijn gebaseerd op een Linux operating-systeem, inclusief een HTML 5 browser.

Tools

De in U-Control geïntegreerde engineering tool U-Create maakt het mogelijk om met elk eindapparaat (PC, display, tablet, smartphone) toegang te krijgen tot de machine, ongeacht het operating systeem. Met HTML5, CSS3 en JavaScript kan elke installatie worden bewaakt en geprogrammeerd. De enige voorwaarde is dat een browser beschikbaar is die me HTML5 kann omgaan.

De programmering binnen U-Create is gebaseerd op IEC 61131-3, de wereldwijd gangbare norm voor PLC-programmeertalen. De structuren en commando’s zijn bekend in de automatiseringstechniek en kunnen direct worden gebruikt. De browser wordt dus tegelijkertijd een ontwikkelplatform. Door de uitbreiding met industriële software-apps kunnen individuele eisen – bijvoorbeeld visualisering – als extra software per app op de IoT-controller worden gedownload.

Data-communicatie

Voor de data-uitwisseling en de communicatie tussen machines en IT-systemen hanteert Weidmüller de internationale merkonafhankelijke communicatienorm OPC UA (OPC Unified Architecture). Dit machine-to-machine (M2M) protocol maakt een gestandaardiseerde, veilig en betrouwbare data-uitwisseling mogelijk, onafhankelijk van fabrikant en platform, zowel verticaal als horizontaal. De semantische interoperabiliteit draagt in belangrijke mate bij aan Industrie 4.0.

Het protocol maakt het niet alleen mogelijk machinedata zoals regelgrootheden, meetwaarden en parameters over te dragen, maar ze ook voor de machine leesbaar te beschrijven. Bij OPC UA, vastgelegd in IEC 62541, is de communicatie onafhankelijk van de taal waarin de respectievelijke software is geprogrammeerd en het operating systeem waarop de toepassing werkt.

platform onafhankelijk remote maintenance
Het op web gebaseerde U-Link vereenvoudigt onderhoud op afstand en verhoogt de productiviteit van een installatie.

Remote I/O

Voor veilige communicatie binnen de fabriek en in de cloud zijn de Industrial Security Router en IoT-gateways beschikbaar. De op web gebaseerde remote maintenance oplossing U-Link biedt een snelle en veilige toegang tot machines en installaties.

Voor de veilige toegang dient een webportaal met geïntegreerde VPN-handshake server in Europa, een router met geïntegreerde SPI firewall (stateful inspection), authenticatie via op x.509 gebaseerde certificaten (OpenVPN met SSL-versleuteling) en handmatige vrijgave voor toegang op de machine. De toegang tot machines en installaties opafstand gebeurt via een veilige VPN-verbinding, onafhankelijk van de standplaats op aarde. Machine- en installatiebouwers kunnen de beschikbaarheid van hun machines hiermee significant verhogen.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven