Algemeen
WEG levert motoren voor grootste irrigatieproject ter wereld
WEG levert motoren voor grootste irrigatieproject ter wereld. (Foto: WEG)

WEG, fabrikant van industriële elektromotoren werkte samen met Meil om materieel te leveren aan een complex irrigatieproject aan de Godavari rivier in Kaleshwaram, Telangana, India.

De kwaliteit van de landbouwgronden in India varieert per regio, waarbij sommige delen vrij droog en dor zijn. Op plekken die een waterpeil van 800 m vereisen, is maar 200 m aanwezig. Zonder watervoorzieningen is dat onvoldoende om de droge landbouwgrond te irrigeren. WEG heeft daarom samengewerkt met MEIL om materieel te leveren aan het Kaleshwaram irrigatieprogramma: een complex project aan de Godavari rivier in Kaleshwaram, Telangana, India.

Irrigatieproject

Het Kaleshwaram irrigatieprogramma van Telangana is het grootste meerfasige irrigatieproject ter wereld. Het levert water aan de door droogte geteisterde regio’s van Telangana. Er worden liften en pompen ingezet in een complex systeem van reservoirs, watertunnels, pijpleidingen en kanalen. Hiermee is het mogelijk 7284,34 km2 land in 13 districten te irrigeren en 6879,65 km2 in zeven andere districten te stabiliseren. De overheid van Telangana investeerde hiervoor in diverse irrigatiesystemen die het water van het lage niveau naar de veel hogere gronden kunnen opbrengen. Dit gebeurt met gebruikmaking van WEG’s industriële technologieën.

Projectomvang

De irrigatie maakt gebruik van regenrivieren. Deze hebben het hele jaar door een constante waterstroom , maar vallen tijdens zware droogtes stil. Deze rivieren hebben een erg laag waterpeil van circa 200 m. Hierdoor moet er gepompt worden als een waterpeil van 400, 600 of 800 m nodig is. Het volgende geeft u een beeld van de omvang van het irrigatieproject. Een liftirrigatie kan doorgaans 20-30 m3 water verplaatsen tot een hoogte van 400 m. Als een pomphuis het water tot bijvoorbeeld max. 40-50 m opvoert, dan is een hele reeks pomphuizen nodig om een hoogte van 400 m te bereiken.

Samenwerking Meil en WEG

Het bouw- en infrabedrijf Meil benaderde WEG om dit irrigatieproject tot een goed einde te brengen. Meil kreeg de opdracht om binnen drie jaar een geavanceerd elektromechanisch systeem op poten te zetten, waardoor WEG het vereiste materieel zo snel mogelijk moest leveren.

22 synchroonmotoren

WEG stelde voor 22 synchroonmotoren te gebruiken. Deze elektromotoren zijn ontwikkeld om 0,06 km3 water per dag te verplaatsen, waarbij 1120 megawatt (MW) aan stroom nodig is voor de 28 pompen in de drie pomphuizen om het water omhoog te brengen. De keuze viel op deze motoren omdat ze grote watervolumes ook beter kunnen verdelen. In regenperiodes stijgt het waterpeil namelijk en dan kunnen de pompen het overtollige water tevens naar buffers wegpompen, zoals meren, rivieren en reservoirs.

Hoge betrouwbaarheid nodig

Het project vereiste een hoge betrouwbaarheid om een constante watervoorziening te waarborgen. Nog vóór de installatie werden alle eventuele voorvallen doorgenomen. Van het motorontwerp tot de stopprocedure, zodat de implementatie zonder grote problemen zou verlopen.

Vergelijkbaar irrigatieproject

WEG heeft als leverancier al eerder ervaring opgedaan bij een vergelijkbaar irrigatieproject. Het droeg er toe bij dat het Kaleswaram irrigatieprogramma volgens een hoge standaard werd voltooid. In 2007 leverde het bedrijf 160 grote verticale synchroonmotoren inclusief besturingskasten en een remsysteem. Deze waren bedoeld voor de pompen van het Handri Neeva Sujala Sravanti (HNSS) project in Andhra Pradesh, India. WEG’s verticale synchroonmotoren drijven de zware pompen aan. Deze zijn afkomstig van Kirloskar Brothers, de grootste fabrikant van hydraulische pompen in India. Het HNSS-project was toentertijd het grootste pakket dat de motorenfabrikant ooit aan India leverde. Het heeft een waarde van 100 miljoen dollar.

Irrigatieprojecten in 29 deelstaten

WEG’s materieel wordt momenteel voor irrigatieprojecten in alle 29 deelstaten van India gebruikt. Sri Balaji, Deputy General Manager bij WEG India: “We hebben sinds 2019 ongeveer 400 elektromotoren geleverd. 14 MW motoren en 14 machines zijn geïnstalleerd in een enkel pomphuis van dit Kaleswaram irrigatieprogramma. WEG heeft meerdere eigen fabrieken India, waardoor veel producten ook hier zijn ontwikkeld.”

Lagere kans op misoogsten

De irrigatie van dorre landbouwgronden in droogteperiodes lijkt onbegonnen werk, maar het is gelukt in de hele deelstaat van Telangana. Het eens door droogte geteisterde gebied heeft nu een waterpeil boven 400 m. Hierdoor kunnen boeren efficiënter werken en de kans op misoogsten is kleiner. Door de hulp van WEG en Meil is het waterpeil hoog genoeg om belangrijke delen van India te irrigeren en het watertekort een halt toe te roepen.

Meer over dit project is te lezen en in het artikel WEG levert 14 x 40 MW motoren voor grootste irrigatieproject ooit (video)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Eplan Emanage

  Eplan presenteert nieuwe volledige versie van eManage

  De cloud gebaseerde Eplan eManage software verbindt OEM'ers, system integrators, machinebouwers, paneelbouwers en operators (foto: Eplan) Met eManage Free kunnen gebruikers Eplan Platform projecten uploaden, delen en beheren in de cloud-omgeving. Eplan presenteert nu de volledige versie van de software, die aanzienlijk meer toegevoegde waarde… Lees verder →

 • Maarten Bulsink MA-IT

  MA-IT opent Automation Campus in Eindhoven

  "Onze klanten in de regio Eindhoven willen graag engineers bij ons opleiden," aldus Maarten Bulsink van MA-IT (foto's: MA-IT) Na zes jaar gevestigd te zijn geweest in Son, zal vanaf 1 februari MA-IT MyAutomation te vinden zijn in Eindhoven. Op deze nieuwe vestiging zijn niet… Lees verder →

 • Apex Dynamics GL

  GL-Serie speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen

  De GL-serie is speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen (foto: Apex Dynamics) Als gevolg van automatiseringen in logistiek of productieomgevingen krijgt Apex Dynamics steeds meer vragen over tandwielkasten voor AGV toepassingen. Dat wil zeggen tandwielkasten voor Automatisch Geleide Voertuigen, oftewel mobiele robots, die vaak worden ingezet… Lees verder →

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied. Thuiswerken is voor velen… Lees verder →

 • Slimme radarsensoren voor ruige omgevingen

  Radarsensoren voor ruige omgevingen

  De DR-M30-IOL voor afstandsmeting in de zwaarste omgevingen bereikt een schokbestendigheid van 100 g en beschermingsklassen tot IP69K. (Foto: Turck) Turck presenteert robuuste radarsensoren. De DR-M30-IOL zijn geschikt voor zware toepassingen zoals afstandsmeting in havenfaciliteiten en fabrieksautomatisering. De robuuste 122 GHz-apparaten met beschermingsklassen tot IP69K… Lees verder →

 • Draadloze roaming

  Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

  Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl) Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld.… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven