Algemeen

WEG levert ATEX-motoren tot rendementsklasse IE4

WEG Atex-motoren
De W22Xd-serie inductiemotoren van WEG met een nominaal vermogen van 120 W tot 9 MW behoren momenteel tot de explosieveilige motoren met het hoogste rendement die op de markt verkrijgbaar zijn (foto: WEG),

WEG heeft aangekondigd dat de standaard explosieveilige inductiemotoren in de W22Xd-series in rendementsklasse IE4 kunnen worden geleverd. Dit omvat alle motoren in het genoemde vermogensbereik die overeenkomen met de IE classificatienormen. Bijzondere toepassingen – inclusief explosieveilige motoren – zijn momenteel vrijgesteld van de efficiëntieregelgeving. Deze serie ATEX-motoren heeft één van de hoogste rendementen op de markt.

Vooral in energie-intensieve industrietakken zoals de chemische, olie/gas- of mijnindustrie, waar grote installaties met in sommige gevallen duizenden motoren 24/7 in bedrijf zijn, is energie-efficiëntie een doorslaggevende factor voor het terugdringen van de bedrijfskosten en CO2-emissies.

Energiekosten voor elektromotoren kunnen 95% tot 97% van de totale levenscycluskosten voor hun rekening nemen. Dit betekent dat investeringen in zuinige aandrijvingen meestal een hoog investeringsrendement hebben. Dankzij de lage bedrijfslasten kunnen volgens WEG bedrijven met de explosieveilige motoren van de W22Xd-serie hun bedrijfskosten verminderen met 20% tot 40% vergeleken met conventionele oplossingen.

ATEX-motoren tot IE4

Om ervoor te zorgen dat deze energiebesparende aandrijfoplossingen ook beschikbaar is voor ATEX-omgevingen, heeft WEG voor de behuizing gebruik gemaakt van het ontwerp van de W22 standaard inductiemotoren. Het ontwerp van de W22Xd-behuizing wordt gekenmerkt door een geavanceerd koelsysteem met een aerodynamisch concept dat het geluidsniveau vermindert en de warmtedissipatie aanzienlijk verbetert. De robuuste behuizing met geïntegreerde voeten maakt het mogelijk explosieveilige motoren in te zetten voor de meest veeleisende toepassingen en minimaliseert zowel trillingen als het geluidsniveau.

De motoren in de W22Xd-series zijn ontworpen om de vaak zware omgevingsomstandigheden in ATEX-zones te weerstaan. De standaard IP56 beschermingsgraad bijvoorbeeld, voorkomt het binnendringen van vloeistoffen. De standaard geïntegreerde thermistoren zorgen voor aanvullende bescherming van de motorwikkeling in het geval van overbelasting.

Verwarmingselementen aan de binnenzijde voorkomen condensatie en zorgen daardoor voor een verlenging van de levensduur van de wikkelingisolatie en daardoor voor verlenging van de levensduur van de motor. Een speciale polyurethaancoating beschermt het oppervlak tegen zware omstandigheden. Robuuste hijsogen vereenvoudigen hantering, transport en opslag. Bovendien maken talrijke optionele modules aanpassing van de motor mogelijk voor vrijwel elke toepassing.

Ex-zones

De standaard W22Xd-serie is bedoeld voor het gebruik in ATEX-zones en is overeenkomstig de volgende classificaties van de IEC: Zone 1 en 2, groep IIA en IIB (W22XdB-versies) of groep IIA, IIB en IIC (W22XdC), evenals temperatuurklasse T4 en EPL Gb. De W22XdBD- en W22XdCD-versies bieden bovendien bescherming tegen ontplofbare stoffen voor gebruik in explosiegevaarlijke zones geclassificeerd als zone 21 of 22, groep IIIA, IIIB of IIIC, en EPL Db. De W22XdM-versies zijn geschikt voor gebruik in kolenmijnen met de classificatiegroep I, categorie M2 en EPL Mb.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven