Algemeen
KSB pompen met IE3 motoren van WEG
Bij het Water-link project voldoen de toegepaste motoren aan de IE3-normering. Vanaf 1 januari 2017 moeten alle nieuwe motoren van 0,75kW tot en met 375kW aan deze norm voldoen

WEG levert hoogrendementsmotoren voor zes pompen van KSB voor het project Water-link in Walem (B) waar een nieuwe drinkwaterlijn wordt aangelegd naar TMVW in Buggenhout.

Sinds mei 2010 werken AWW (Antwerpse WaterWerken) en TMVW samen onder de koepel Water-link. De complementariteit van beide ondernemingen was één van de belangrijkste redenen om met elkaar in zee te gaan. Zo staat AWW  sterk in de productie van (drink)water en heeft het ook veel industriële klanten. TMVW heeft veel minder eigen waterproductie, maar beschikt wel over een groot distributienet en bouwde heel wat expertise op in de rioleringssector.

Tot voor de structurele samenwerking, kocht TMWV het overgrote deel van zijn drinkwater in bij Vivaqua. Sinds beide watermaatschappijen onder dezelfde koepel vallen, is het logisch dat TMVW voor zijn drinkwater terecht kan bij AWW.

Capaciteit uitbreiden

Om die levering nog te verbeteren, besliste AWW om in zijn productiecentrum in Walem (bij Mechelen) te investeren. In een eerste fase is vanaf september 2012 gestart met de bouw van een nieuw pompstation in Walem. Na de realisatie van de nodige verbindingsleidingen moet dit pompstation het debiet vanuit Walem richting TMVW opvoeren tot een piekcapaciteit van 165.000 m³ per dag. Hiertoe werden zes nieuwe pompen in het pompstation geïnstalleerd.

Het geheel moest bedrijfsklaar zijn tegen september 2013 en die timing kon door KSB en WEG Benelux ook probleemloos worden gerespecteerd.

Koolfiltratie

In een tweede fase zal een nieuwe productie-eenheid met een capaciteit van 150.000 m³ per dag in Walem opgetrokken worden. Deze zal de bestaande klassieke lijn vervangen. Door de nieuwe fabriek flotatie, dubbel-laagsfiltratie, actieve koolfiltratie gevolgd door UV-desinfectie, zal AWW over voldoende productiecapaciteit beschikken om haar partners met water van hoge kwaliteit te bevoorraden.

Voor de eerste fase schreef AWW begin 2012 een aanbesteding uit voor de levering van de pompen. Die werd binnengehaald door KSB.

Hoogrendementsmotoren

KSB levert voor dit project zes pompen (inclusief motoren) aan. Het gaat om vrij grote pompen met een capaciteit van 6815 m³. Elke pomp beschikt over een motor met een vermogen van 315 kW.

Jan Van Laer is namens KSB bij het project betrokken. “Bij de toewijzing van deze opdracht speelde het prijscriterium uiteraard een belangrijke rol, maar de klant nam ook de langetermijnkosten en het rendement zorgvuldig onder de loep. Daarom vroegen zij ons om bij de motorkeuze niet te opteren voor standaardmotoren, maar wel voor IE3-motoren.”

Eigenlijk moeten pas vanaf 1 januari 2017  alle motoren van 0,75 kW tot en met 375 kW voldoen aan de IE3-normering, maar Water-link denkt dus – terecht – nu al op lange termijn.

Motoren en pompen

Sinds juni 2011 is een wet van kracht die bepaalt dat standaard elektromotoren tussen 0,75 en 375 kW aan een hogere efficiency (IE2) moeten voldoen. WEG voert al motoren in hun productgamma die twee stappen (IE4) verder gaan. Aangezien er in dat geval gebruik wordt gemaakt van permanent magneten, moeten deze bij de meeste concurrenten worden aangestuurd door een frequentieregelaar.

De pompen die KSB in het project integreerde, zijn typische drinkwaterpompen van het model Omega. Jan Van Laer: “De langsgedeelde, eentraps centrifugaalpompen staan voor hoge prestaties op het gebied van watertransport. Ze kenmerken zich door hun veelzijdigheid en de mogelijkheid om hoge energiebesparingen te kunnen realiseren.  Ze zijn heel geschikt voor het verpompen van schoon, ongezuiverd, afvalwater en zeewater. Het verpompen gebeurt met de geringst mogelijke weerstand, waardoor de energie- en levenscycluskosten van de installaties dalen.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven