Algemeen
digitalisering Festo
De sector aandrijftechniek gaat nog verder veranderen de komende jaren richting software en digitalisering (foto: Festo)

Volgens een recent onderzoek van ABN AMRO, is de Nederlandse markt voor elektrische aandrijvingen en systemen goed voor een jaarlijkse omzet van 1,5 miljard euro. En er zijn ruim 300 bedrijven in actief. Op de meeste gebieden is de aandrijftechniek ‘volwassen’ en vindt er relatief weinig innovatie plaats. De sector aandrijftechniek transformeerde immers de afgelopen jaren al van puur mechanisch richting de automatisering. Maar de sector gaat nog verder veranderen de komende jaren richting software en digitalisering.

De afgelopen jaren zagen wij de trend richting digitalisering verder evolueren. Alleen heette het anders. Internationaal en vooral in Duitsland had iedereen het over ‘Industrie 4.0’, in Nederland vonden wij ‘Smart Industry’ en ‘Factory of the future’ lekker klinken.

Ook tijdens bedrijfsbezoeken, internationale vakbeurzen en persconferenties werd gegooid met kreten als in the cloud, digital twins, condition monitoring, additive manufacturing, virtual reality, augmented reality en niet te vergeten Artificial Intelligence. Alles moest sneller, eenvoudiger, smarter en vooral connected worden in de industrie, waar aandrijftechniek nog altijd een grote rol speelt.

Wat is digitalisering?

Is digitalisering dan het ‘containerbegrip’ waaronder we die kreten allemaal kunnen scharen? Ja en nee. Kijken we naar ons eigen leven, hoe gedigitaliseerd of connected zijn we hier? Bij menig supermarkt kun je boodschappen doen met zo’n zelfscan-apparaat. Bij het afrekenen worden de koopzegels digitaal toegevoegd en na het printen van een bonnetje om het poortje te openen, lopen we met een volle winkelwagen de deur uit.

Maar de supermarktketen kent hierdoor koopgedrag en dat zijn belangrijke data voor de toeleveranciers. Dit is natuurlijk zomaar een voorbeeld uit ons dagelijkse leven, maar zo gaat het met de industrie straks ook. Machines en componenten worden steeds meer met elkaar verbonden. Want ook in de industrie geldt: data is key!

Investeringen in technologie

Wat is de stand van zaken van digitalisering in Nederland en met name de industrie? Onlangs publiceerde het kabinet de actualisatie van de Nederlandse Digitaliseringsstrategie. Deze strategie vormt de basis voor een kabinetsbrede integrale aanpak op het gebied van digitalisering. Zo wordt er extra geld vrijgemaakt voor investeringen rondom kunstmatige intelligentie (AI).

Ook geeft het kabinet een overzicht van andere investeringen in technologie, digitalisering van bedrijfsleven en overheid, digitale vaardigheden van Nederlanders en cyberveiligheid. Maar de belangrijkste boodschap is misschien wel dat als Nederland bij de digitale top van Europa wil blijven horen, bedrijven, consumenten en overheden sneller en innovatiever moeten inspelen op het hoge tempo waarmee maatschappij, industrie en economie digitaliseren.

Nationale Aandrijftechniekdag 6 oktober

Daarom is het tijd om de industrie bij te praten op het gebied van digitalisering. Aandrijftechniek presenteert op 6 oktober zijn eerste digitale congres onder de naam de Nationale Aandrijftechniekdag. De rode draad voor dit online event is ‘Digitalisering in de aandrijftechniek, geen ontkomen meer aan!’

De Nationale Aandrijftechniekdag, georganiseerd in samenwerking met de partners Bosch Rexroth, Festo, Lenze en Nidec Netherlands, biedt vooral kennis en trends over aandrijftechniek, digitalisering en aanverwante technologieën nu en in de nabije toekomst. Meer informatie en aanmelden kan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven