Algemeen
Wärtsilä 14 dieselmotor Liebherr
De nieuwe high-speed motor is verkrijgbaar in 12- en 16-cilinder configuratie (foto: Wärtsilä)

Wärtsilä onthulde onlangs een nieuwe high-speed dieselmotor. Deze W14 is de meest compacte motor in zijn vermogensrange en toepasbaar als voortstuwingsmotor en generatorset en tevens geschikt als hybride oplossing. Met name toepasbaar voor de sleepbootmarkt, visserij of veerboten. En ontwikkeld in samenwerking met bouwmachinefabrikant Liebherr.

De Wärtsilä 14 werd onlangs tijdens de Internationale Workboat Show in New Orleans (VS), officieel onthuld: een compacte motor die is ontworpen om aan de huidige en toekomstige wereldwijde emissienormen te voldoen. De Wärtsilä 14 is specifiek gericht op exploitanten in bijvoorbeeld de sleepbootmarkt, visserij of veerboten voor wie vermogen/gewichtsverhouding, brandstofverbruik en naleving van de emissie eisen van essentieel belang zijn. De nieuwe high-speed motor is verkrijgbaar in 12- en 16-cilinder configuratie, met een vermogen van 755 kW tot 1340 kW in voortstuwing en 675 kW tot 1155 kWe in hulp- en dieselelektrische configuratie. Naar verwachting zal de Wärtsilä 14 rond het derde kwartaal van 2019 op de markt komen.

Samenwerking met Liebherr

De motor werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met Liebherr, één van de grootste fabrikanten van bouwmachines ter wereld maar ook een erkend leverancier van technische, innovatieve producten en diensten in verschillende branches. De eerste leveringen van de Wärtsilä 14 staan gepland voor de tweede helft van 2019. Liebherr is verantwoordelijk voor de productontwikkeling, classificatie en productie van de motoren. Het nieuwe motortype zal worden ondersteund door Wärtsilä’s wereldwijde lifecycle support- en servicenetwerk.

“We zijn erg trots op deze kleine maar krachtige high-speed motor,” aldus Stefan Wiik, vicepresident, Marine Power Solutions, Wärtsilä. “Omdat het een nieuwe, strategisch belangrijke markt voor ons merk inluidt. Dit versterkt onze wereldwijde positie als marktleider van volledig geïntegreerde technologieën en hybride oplossingen en is een bewijs voor de tastbare voordelen van onze nauwe samenwerking met Liebherr”.

Nieuw sleepbootontwerp voor Wärtsilä 14

Tegelijk met de lancering van de nieuwe motor, maakte Wärtsilä het aanbod compleet met de introductie van de HYTug 40. Dit is een kleinere versie van de HYTug, die in 2017 werd geïntroduceerd en werd ontworpen voor activiteiten in ondiep water. De nieuwe versie is voorzien van twee Wärtsilä 14-motoren met een hybride voortstuwingsoplossing die samen verschillende flexibele operationele configuraties leveren, waaronder een zero-emissie-modus. De Wärtsilä 14 voldoet ruimschoots aan de IMO Tier III-eisen en wordt uitgerust met een Wärtsilä nabehandelingsysteem (SCR).

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven