Algemeen
cleanroom apex dynamics tandwielkast
Tandwielkasten in cleanroom omgevingen moeten voldoen aan speciale eisen (foto: Apex Dynamics)

Nederlandse en Belgische high-tech bedrijven produceren of ontwikkelen – zeker in de semiconductor, medische en optische industrieën – veelal in cleanroom omgevingen. Of het nu gaat om robotarmen, gespecialiseerde productiemachines of juist eindproducten waar een tandwielkast in zit, deze moet ook aan de cleanroom eisen voldoen. Waar moet u op letten en welke tandwielkasten van Apex Dynamics zijn geschikt voor gebruik in een cleanroom?

Het lijkt een specifieke vraag maar er zijn veel high-tech bedrijven die in cleanroom omstandigheden werken. Apex Dynamics krijgt dan ook regelmatig de vraag: “Welke tandwielkasten kan ik in mijn cleanroom gebruiken of toepassen?” Vanzelfsprekend kan het bedrijf uit voorraad een geschikte tandwielkast leveren, maar wat typeert zo’n cleanroom tandwielkast eigenlijk?

Cleanroom omstandigheden

Een cleanroom is een zeer zuivere werkomgeving die ontworpen is om contaminatie aan het productproces of aan het onderzoek dat in die omgeving gebeurt te beperken of uit te sluiten. Alles, tot in het kleinste deeltje, dat een cleanroom binnen komt wordt onder de loep genomen.

Medewerkers gaan een cleanroom binnen via een luchtsluis (waar soms ook een luchtdouche aanwezig is). Ze dragen cleanroom kleding zoals speciale mutsen of een hoofdkap, een overall met overschoentjes en meestal mondmaskers en handschoenen. Deze kleding wordt, afhankelijk van de cleanroom klasse, elke keer of dagelijks gewisseld. Alles om contaminatie door haren, huidschilfers of andere vezels en stofdeeltjes te beperken. Zelfs dan lopen ze nog over een kleefmat of door een speciale douchecabine om binnen te komen.

35 miljoen deeltjes per kubieke meter

Dezelfde controle wordt uitgeoefend over alles wat de cleanroom binnenkomt. Dat lijkt overdreven maar de lucht in een ISO 5 cleanroom moet 10.000 keer minder deeltjes groter dan 0,5 µm bevatten dan normale lucht. Dat is van 35 miljoen deeltjes per kubieke meter naar zo’n 3.500, wat een verschil! In zo’n situatie is elk deeltje teveel en men wil dan ook zeker weten dat de tandwielkast geen deeltjes daaraan toevoegt.

Cleanroom tandwielkast

Voordat een tandwielkast in een cleanroom toegepast mag worden moet deze aan speciale eisen voldoen die garanderen dat er geen deeltjes of dampen afgegeven worden. Een reguliere tandwielkast kan dat niet garanderen maar met bepaalde aanpassingen zijn bijna alle tandwielkasten van Apex Dynamics geschikt te maken.

Speciaal smeermiddel

Een cleanroom tandwielkast heeft een smeermiddel dat niet ‘uitdampt’. Zo’n speciaal smeermiddel is vaak duurder dan een fles van de allerbeste Whiskey. Het materiaal van de behuizing en uitgaande as, moet bij voorkeur van roestvast staal zijn, standaard bij veel series van Apex Dynamics. Ook behoort elektrolytisch behandelt aluminium tot de mogelijkheden.

Afdichting en lijmverbindingen

Om te voldoen aan de cleanroom specificaties zijn er speciale afdichtingen nodig, bijvoorbeeld van Viton (Fluorpolymeer) of HNBR (Hydrogenated Nitrile Butadiene Rubber). Ook voor bepaalde gelijmde verbindingen (bijvoorbeeld schroefdraadborging) wordt een speciale lijm gebruikt.

Specificaties Cleanroom Tandwielkast

Bij Apex Dynamics is er geen sprake van een zogenaamde ‘derating’, belangrijke specificaties zoals uitgaande koppels, toerentallen, speling etc. blijven gelijk. Bepaalde parameters, zoals stick-slip en nullastkoppel, veranderen wel. De kern is dat Apex Dynamics cleanroom tandwielkasten compleet geschikt kan uitleveren. Specialisten van het bedrijf informeren graag over de mogelijkheden in combinatie met de specifieke eisen of klasse van de cleanroom omgeving.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven