Algemeen

Waarom investeren in een robotarm?

UR robotarm
Investeren in een robotarm vraagt om een goede businesscase

Robots zijn de toekomst. Steeds vaker zie je de grote effecten van de hedendaagse techniek in het dagelijks leven. Ook ziekenhuizen durven gebruik te maken van de capaciteiten en voordelen die een robot biedt. Toch zijn ook fabrikanten nog huiverig om te investeren in een robotarm. Daarom zetten we hier op een rijtje waar je aan moet denken bij het investeren in een robotarm.

Allereerst moet je natuurlijk kijken naar de kosten van een robotarm. De initiële kosten van een robotarm zijn vrij groot, wat voor ondernemers in eerste instantie een struikelblok kan vormen.

Het is daarom belangrijk om vóór het aanschaffen van een robotarm een goede businesscase samen te stellen. De kosten moeten natuurlijk wel opwegen tegen de kosten. Op de lange termijn zal een robotarm vrijwel altijd een efficiëntere oplossing zijn.

Haal kennis in huis

Daarnaast moet je ook denken aan de technische kennis die je in huis moet halen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de installatie en het programmeren door een externe partij te laten doen. Dit kan echter wel zorgen voor problemen wanneer er problemen met de robot ontstaan.

Je bent dan namelijk afhankelijk van de beschikbaarheid van deze externe partij. Het is daarom aan te raden om deze kennis zelf in huis te halen, zodat je direct kan handelen wanneer er problemen ontstaan.

Veiligheid

Een derde aspect is de veiligheid waar je aan moet denken. Zo moet bijvoorbeeld de robot goed afgeschermd worden, zodat het personeel geen schade kan oplopen. De robotarm kan omringd worden door een stalen kooi, waardoor deze voor personeel niet direct toegankelijk is.

Daarnaast zal het personeel ook instructies moeten krijgen met betrekking tot de robotarm. Welke handelingen worden uitgevoerd en wat moet er gebeuren in geval van nood. De veiligheidsinstructies moeten daarnaast duidelijk op en rondom de machines zijn weergegeven, zodat het personeel constant aan de gevaren van de robotarm herinnerd wordt.

Betrek werknemers erbij

Tot slot zal je ook het huidige personeel uitzicht moeten bieden. Het is namelijk zeer goed mogelijk dat de robotarm het werk van een aantal werknemers gaat vervangen. We hebben hier te maken met een verandering, waardoor weerstand van het personeel haast onvermijdelijk is.

Het is daarom belangrijk om het huidige personeel mee te nemen in de installatie van de robotarm. Op die manier zien zij ook wat de voordelen zijn, hoe de robotarm gaat bijdragen aan de ontwikkeling van het bedrijf en wat zij wellicht kunnen betekenen.

Het is gelukkig niet altijd nodig dat het personeel ontslagen wordt. In veel gevallen kan het personeel namelijk andere rollen in het bedrijf gaan bekleden. Het is belangrijk dat het personeel hier ook van op de hoogte is. Hierdoor kan de weerstand verminderd worden en kan de robot op een rustige manier geïntegreerd worden.

Voordelen

Twijfel je nog steeds? Kijk dan eens naar dit voorbeeld. Hoe ver ze tegenwoordig zijn met een robotarm blijkt wel uit het nieuws over dit 11-jarige Britse jongetje. Hij heeft namelijk een robotarm gekregen met Star Wars als thema. Als ze dit al durven bij een 11-jarig jongetje dat waarschijnlijk nog niet 100% bewust is hoe uniek en nieuw dit is, dan kun je je haast niet voorstellen hoeveel voordelen een robotarm voor jouw productiefaciliteit gaat beteken.

Ook in de medische wereld passen ze deze technieken steeds meer toe. We kunnen dan ook wel stellen dat de hedendaagse techniek zo verregaand is dat het veel voordelen gaat opleveren.

 • Mercedes-Benz en Grob-Werke werken samen aan toekomstige accugeneraties

  Mercedes-Benz en Grob-Werke gaan samenwerken op het gebied van systeemtechnologie die benodigd is om de toekomstige accugeneraties te produceren. (Foto's: Daimler) Mercedes-Benz intensiveert de samenwerking met Grob-Werke op het gebied van systeemtechnologie die benodigd is om de toekomstige accugeneraties te produceren. Het merk versterkt daarmee… Lees verder →

 • Doorbraak bij het 3D-printen van sensoren

  Demonstratiemodel van een sensor op maat in verschillende productiefasen: CAD-concept (linksboven), na integratie van de elektronische componenten (rechtsboven) en als een afgewerkt demonstratiemodel (onder). Bron: Fraunhofer IPA 3D-printen wint aan terrein in de industriële productie. De integratie van elektronische componenten en de productie van op… Lees verder →

 • Nieuw bij Mparts: actuatoren met geïntegreerde besturing (EasyE-i)

  De nieuwe “intelligente” in-line actuator Het pakket actuators met ingebouwde besturing bestaat uit 3 nieuwe ‘in-lijn’ modellen (easyE 35i, 50i en 60i). De EasyE-i modellen zijn allen uitgevoerd met een geïntegreerde besturing. Met behulp van de besturing kunnen deze actuatoren via de seriële poort RS485-aansluiting… Lees verder →

 • Rolls-Royce levert 2,5 MW generator voor hybride-elektrische vliegen

  De generator Van Rolls-Royce vormt het hart van het krachtigste hybride-elektrische aandrijfsysteem in de lucht- en ruimtevaart (foto: Rolls-Royce plc) Rolls-Royce heeft aangekondigd dat de generator die het hart zal vormen van het krachtigste hybride-elektrische aandrijfsysteem in de lucht- en ruimtevaart, voor installatie is aangekomen… Lees verder →

 • Baanbrekend initiatief voor autonome treinen stap dichter bij realisatie

  Het doel van het baanbrekende wereldwijde autonome treinontwikkelingsproject is om volledig nieuwe spoorvervoersdiensten te creëren en zelfs de hoeveelheid spoorvervoer te verdubbelen. (Foto's: Proxion) Een grensverleggend wereldwijd project voor de ontwikkeling van autonome treinen in Finland gaat de testfase in. Doel is om volledig nieuwe… Lees verder →

 • Schaeffler versterkt zijn serviceactiviteiten door overname Bega

  Schaeffler en Bega combineren hun expertise om de Industrie 4.0 service oplossingen te laten groeien. (Foto's: Schaeffler) Schaeffler heeft Bega International (Bega) overgenomen, fabrikant van speciaal gereedschap voor montage en demontage van wentellagers. De overname markeert een nieuwe stap in de uitbreiding van Schaeffler’s lifecycle… Lees verder →

 • ASi BACnet/IP-controller met geïntegreerde veiligheidseenheid tot SIL3

  ASi BACnet/IP-controller BWU4001 met geïntegreerde veiligheidseenheid van Bihl+Wiedemann (Foto: Bihl+Wiedemann) Minder brandbelasting door duidelijk minder kabels, geringe installatie-inspanningen, vrije keuze van netwerktopologie en veiligheidstechniek aan boord – de BTL-gecertificeerde ASi BACnet/IP Controller met geïntegreerde veiligheidseenheid tot SIL3 (BWU4001) van Bihl+Wiedemann combineert de voordelen van BACnet,… Lees verder →

 • Webinars Eisma Media Groep

  Hulp nodig bij een webinar?

  Overweegt u zelf een webinar of online sessie met uw klanten te organiseren, maar kunt u nog hulp gebruiken bij de werving, techniek en/of inhoud? De Eisma Media Groep helpt graag, of het nu gaat om een uitzending vanuit huis of een webinar in onze… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven