Algemeen

Waarom investeren in een robotarm?

UR robotarm
Investeren in een robotarm vraagt om een goede businesscase

Robots zijn de toekomst. Steeds vaker zie je de grote effecten van de hedendaagse techniek in het dagelijks leven. Ook ziekenhuizen durven gebruik te maken van de capaciteiten en voordelen die een robot biedt. Toch zijn ook fabrikanten nog huiverig om te investeren in een robotarm. Daarom zetten we hier op een rijtje waar je aan moet denken bij het investeren in een robotarm.

Allereerst moet je natuurlijk kijken naar de kosten van een robotarm. De initiële kosten van een robotarm zijn vrij groot, wat voor ondernemers in eerste instantie een struikelblok kan vormen.

Het is daarom belangrijk om vóór het aanschaffen van een robotarm een goede businesscase samen te stellen. De kosten moeten natuurlijk wel opwegen tegen de kosten. Op de lange termijn zal een robotarm vrijwel altijd een efficiëntere oplossing zijn.

Haal kennis in huis

Daarnaast moet je ook denken aan de technische kennis die je in huis moet halen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de installatie en het programmeren door een externe partij te laten doen. Dit kan echter wel zorgen voor problemen wanneer er problemen met de robot ontstaan.

Je bent dan namelijk afhankelijk van de beschikbaarheid van deze externe partij. Het is daarom aan te raden om deze kennis zelf in huis te halen, zodat je direct kan handelen wanneer er problemen ontstaan.

Veiligheid

Een derde aspect is de veiligheid waar je aan moet denken. Zo moet bijvoorbeeld de robot goed afgeschermd worden, zodat het personeel geen schade kan oplopen. De robotarm kan omringd worden door een stalen kooi, waardoor deze voor personeel niet direct toegankelijk is.

Daarnaast zal het personeel ook instructies moeten krijgen met betrekking tot de robotarm. Welke handelingen worden uitgevoerd en wat moet er gebeuren in geval van nood. De veiligheidsinstructies moeten daarnaast duidelijk op en rondom de machines zijn weergegeven, zodat het personeel constant aan de gevaren van de robotarm herinnerd wordt.

Betrek werknemers erbij

Tot slot zal je ook het huidige personeel uitzicht moeten bieden. Het is namelijk zeer goed mogelijk dat de robotarm het werk van een aantal werknemers gaat vervangen. We hebben hier te maken met een verandering, waardoor weerstand van het personeel haast onvermijdelijk is.

Het is daarom belangrijk om het huidige personeel mee te nemen in de installatie van de robotarm. Op die manier zien zij ook wat de voordelen zijn, hoe de robotarm gaat bijdragen aan de ontwikkeling van het bedrijf en wat zij wellicht kunnen betekenen.

Het is gelukkig niet altijd nodig dat het personeel ontslagen wordt. In veel gevallen kan het personeel namelijk andere rollen in het bedrijf gaan bekleden. Het is belangrijk dat het personeel hier ook van op de hoogte is. Hierdoor kan de weerstand verminderd worden en kan de robot op een rustige manier geïntegreerd worden.

Voordelen

Twijfel je nog steeds? Kijk dan eens naar dit voorbeeld. Hoe ver ze tegenwoordig zijn met een robotarm blijkt wel uit het nieuws over dit 11-jarige Britse jongetje. Hij heeft namelijk een robotarm gekregen met Star Wars als thema. Als ze dit al durven bij een 11-jarig jongetje dat waarschijnlijk nog niet 100% bewust is hoe uniek en nieuw dit is, dan kun je je haast niet voorstellen hoeveel voordelen een robotarm voor jouw productiefaciliteit gaat beteken.

Ook in de medische wereld passen ze deze technieken steeds meer toe. We kunnen dan ook wel stellen dat de hedendaagse techniek zo verregaand is dat het veel voordelen gaat opleveren.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven