Algemeen
De tweerijige tonlagers van NSK zijn bestand tegen vastlopen en slijtage bij veeleisende bedrijfscondities, waaronder constante trillingen, hitte en schokbelastingen. (Foto: NSK)

NSK produceert miljarden lagers per jaar voor een veelheid aan verschillende toepassingen en industrieën. Onderdeel van dit programma is de range tweerijige tonlagers. Deze krijgen steeds meer belangstelling vanuit zware industrieën, zoals delfstoffenwinning en mijnbouw, staal en metalen en de papierproductie.

De tweerijige tonlagers van NSK zijn bestendig tegen vastlopen en slijtage onder veeleisende bedrijfscondities, waarbij continu trillingen, hitte en schokbelastingen optreden. De NSKHPS (High Performance Standard) tweerijige tonlagers in het programma behouden hun maatvastheid in omgevingen met hoge temperaturen en zijn bestand tegen hoge radiale belastingen en gematigde axiale belastingen. Prestatieverbeteringen van deze lagers zijn een gevolg van onder meer een nauwe tolerantie van de radiale speling, een nauwkeuriger gat- en buitendiameter en de superglad nabewerkte, speciaal warmtebehandelde rollen met schokbelastingbestendigheid.

Eigenschappen en toepassingen

NSKHPS lagers, met hun hogere dynamische belasting, bieden een tweemaal langere levensduur dan industriële standaardlagers. Andere eigenschappen van deze lagers zijn een 20% hogere snelheid en een standaard thermische stabilisatietemperatuur van 200°C. Recente toepassingen in de staal- en metaalsector zijn onder meer lageroplossingen voor een warmwalserij, een hefbalk in een staalfabriek en recirculatieventilatoren op ertsvoorbereidingsmachines.

Japan

De productie van de NSKHPS serie vindt plaats in Japan. Ze zijn geproduceerd conform internationale ISO normen. NSK heeft een uitgebreid programma op voorraad in zijn distributiecentra in Europa, voor snelle levering aan klanten.

Diverse typen

De tweerijige tonlagers worden geleverd in speciale uitvoeringen en voor diverse technische applicaties. Het gaat hierbij om typen als trilscherm, sealed-clean, Molded-Oil smering, verwijderbare afdichting, drievoudige ring, stille en trillingsarme en ultra-large split varianten.

Trilscherm tweerijige tonlagers

De trilscherm tweerijige tonlagers hebben een lange levensduur en zorgen ervoor dat trilmachines (voor het scheiden van erts en mineralen) in mijnbouwinstallaties langere tijd continu hun werk kunnen doen. De lange levensduur komt door het speciale oppervlak van de loopbanen van de buitenring dat het slippen van de rollen onder controle houdt.

Sealed-clean serie

Een ander type tonlager van NSK dat populair is in zware industriële toepassingen is de sealed-clean serie. Deze lagers zijn uitgerust met veerbelaste nitrilrubber afdichtingen. Ze zijn voorzien van een kraalrand om te voorkomen dat ze loskomen van het lager in staalproductiemachines. De afdichtingen houden niet alleen verontreinigingen buiten, maar houden ook het smeermiddel binnen.

Molded-Oil serie

Verder is er de Molded-Oil serie. Deze worden gesmeerd op basis van een door NSK zelf ontwikkeld olie-geïmpregneerd materiaal. Het biedt een oplossing voor corrosieve en met stof verontreinigde omgevingen.

Tonlagers met verwijderbare afdichting

Ook leverbaar is de serie tonlagers met verwijderbare afdichting. De lange levensduur en afdichtingsprestaties zijn geschikt onder zware omstandigheden, zoals in steengroeven en de mijnbouw.

Drievoudige ringlagers

De serie drievoudige ring lagers wordt bijna uitsluitend gebruikt in de papierproductie, met name voor de ondersteuning van variabele persrollen aan de aandrijfzijde, waar de verdeling van de lagerbelasting belangrijk is.

Stil en trillingsarm

Bij het programma stille en trillingsarme tonlagers zorgt geoptimaliseerde interne speling voor reductie van het loopgeluid, wat bij hogesnelheidsliften een groot voordeel is.

Super Wear Resistant

De SWR (Super Wear Resistant) serie, waarin gebruik is gemaakt van een speciale staalsamenstelling met gecontroleerde niveaus restausteniet en een gepatenteerde warmtebehandeling, vormt een verdere uitbreiding van de lijst NSK tonlager oplossingen. SWR lagers zijn ontwikkeld voor toepassingen in de staalindustrie, met voor gebruikers diverse voordelen, zoals verhoogde slijtagebestendigheid, langere levensduur en verbeterde taaiheid van de buitenste-ringkern.

Tough and long life lagers

Daarnaast levert NSK TL (tough and long life) lagers, die zich bewezen hebben in de papierindustrie, vooral in machinecomponenten met hogere temperaturen, zoals de drogerrollen. De eigenschappen van de TL lagers komen onder meer tot uiting in een grotere weerstand tegen ringspanningen, waardoor breuken in de binnenring worden voorkomen. Dat resulteert in een twee keer zo lange levensduur dan bij conventionele lagers met een standaard warmtebehandeling.

ECA-serie

Tot slot is er nog de onlangs geïntroduceerde ECA-serie tonlagers met gepatenteerd kooiontwerp. De geoptimaliseerde kooi verlaagt interne spanningen en maakt een geleidingsring overbodig. Dat biedt voordelen bij gebruik in staalproductie- en mijnbouwmachines.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • ATS Transporttechnieken overgenomen door Veth Participations

  Met de overname wil Veth Participations ATS Transporttechnieken wereldmarktleider maken op het gebied van ‘Bag Emptying’, een nichesegment waarbinnen ATS op dit moment al een belangrijke speler is. (Foto: ATS) ATS Transporttechnieken uit Rijen is overgenomen door Veth Participations. Met de overname wil Veth Participations… Lees verder →

 • Compacte computers van OnLogic voor IoT en Edge computing

  De Karbon 400 serie heeft twee modellen: de compacte Karbon 410 met standaard IO en uitbreidingsmogelijkheden, en de Karbon 430 met extra uitbreidingsopties voor complexe IoT toepassingen. (Foto: OnLogic) OnLogic , fabrikant van industriële en robuuste computerhardwareoplossingen, introduceert de Karbon 400 serie computers. De twee… Lees verder →

 • Efficiënte IE5+-motoren optimaal geschikt voor levensmiddelenproductie

  Schaalbare aandrijfoplossingen, zoals de nieuwste IE5+-motoren, zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik in de levensmiddelenindustrie. (Foto: Nord Drivesystems) Nord Drivesystems heeft een motor ontwikkeld die geschikt is voor toepassing in de levensmiddelenindustrie: de IE5+-motor biedt optimale efficiëntie en milieubewustzijn voor toepassingen voor levensmiddelen. Maximale hygiëne… Lees verder →

 • Schaeffler opent duurzame fabriek voor e-mobility aandrijvingen

  De nieuwe fabriek in Szombathely is de eerste productiefaciliteit van Schaeffler die 100 procent is gewijd aan oplossingen voor elektromobiliteit. (Foto: Schaeffler) Schaeffler heeft een nieuwe productiefaciliteit geopend op zijn Szombathely-locatie in het westen van Hongarije. Hiermee creëert het bedrijf 150 nieuwe banen in e-mobility.… Lees verder →

 • stokvis verhoef emc

  Stokvis Group neemt Verhoef EMC uit Sliedrecht over

  Verhoef EMC ontwikkelt onder andere hybride aandrijfsystemen (foto: Verhoef EMC) Per 1 juni 2021 heeft de Stokvis Group in Voorhout elektrotechnisch specialist Verhoef EMC uit Sliedrecht van Pon Holdings overgenomen. Met de overname versterkt de Stokvis Group haar expertise op het gebied van hybride aandrijfsystemen,… Lees verder →

 • Groot onderhoud aandrijvingen drijvende emmerbaggermolen

  Door gebruik te maken van een leren riem, is de aandrijving goed in staat om de voortdurende schokbelastingen op te nemen die ontstaan wanneer de emmers over de ongelijke bodem schrapen (foto: Marjolein de Wit-Blok) De Alexander-Tarsos van Van Nieuwpoort Bouwgrondstoffen, is een drijvende grindwinnings-… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven