Algemeen
Lightyear One aandrijftechniek wielmotor
De aandrijving van de Lightyear One geschiedt door vier onafhankelijke wielmotoren, waardoor er geen energie verloren gaat tussen motor en wielen (foto's: Lightyear)

Lightyear presenteerde dinsdag 25 juni om 5.40 bij zonsopkomst de allereerste auto op zonne-energie die geschikt is voor lange afstanden. Het prototype van Lightyear One werd gepresenteerd aan een selecte groep van investeerders, klanten, partners en journalisten uit binnen- en buitenland. Qua aandrijving vertrouwd het nieuwe concept volledig op elektrische wielmotoren.

Lightyear werd opgericht in 2016 door alumni van Solar Team Eindhoven, die de Bridgestone World Solar Challenge wonnen in 2013, 2015 en 2017. Sinds de oprichting heeft Lightyear verschillende prijzen en subsidies in de wacht gesleept en investeringen ontvangen. “Daarmee hebben we een werkend prototype kunnen ontwikkelen van de eerste zonneauto die geschikt is voor lange afstanden, in een relatief kort tijdsbestek van twee jaar. En er zijn al meer dan honderd exemplaren gereserveerd. Lightyear One laat zien dat je met innovatieve technologie een hele duurzame auto kunt ontwikkelen die ook veel comfort biedt.”

Vier onafhankelijke elektrische wielmotoren

Dat de Lightyear One innovatief is mag duidelijk zijn. De auto is gemaakt van lichtgewicht high-tech-materialen die voldoen aan strenge veiligheidsnormen. De aandrijving van de Lightyear One geschiedt door vier onafhankelijke wielmotoren, waardoor er geen energie verloren gaat tussen motor en wielen. Daarom zijn geen aandrijfassen en differentieel meer nodig. Best een impact voor de automobielindustrie als deze ontwikkeling zich voortzet.

Het dak en de motorkap zijn voorzien van vijf vierkante meter aan zonnecellen met veiligheidsglas, dat zo sterk is dat een volwassen persoon eroverheen kan lopen zonder schade aan te richten. Bovendien kan het innovatieve voertuig niet alleen worden opgeladen met zonne-energie, maar ook bij (snel)laadstations of via een gewoon stopcontact.

Nieuw tijdperk in mobiliteit

“Dit moment is het begin van een nieuw tijdperk in mobiliteit”, zei Lex Hoefsloot, CEO en medeoprichter van Lightyear. “We hebben twee jaar lang hard toegewerkt naar deze mijlpaal. Dit is een gigantische stap op weg naar onze missie om schone mobiliteit beschikbaar te maken voor iedereen.”

Lightyear One is ontworpen vanuit een radicaal nieuw perspectief. Hoefsloot: “Ons hele team is gespecialiseerd in het optimaliseren van prestaties van een auto. Dat heeft ervoor gezorgd dat we een sterke focus hadden op het optimaliseren van de efficiëntie en veiligheid. Het ontwerp van Lightyear One begon met een leeg tekenvel. We hebben ons dus niet laten leiden door conventies in auto-ontwerp, maar alleen door de natuurwetten.”

Maximale energie uit elke zonnestraal

Dat heeft geresulteerd in een auto die maximale energie haalt uit elke zonnestraal. Hoefsloot: “Het voornaamste doel van deze auto is ‘verder gaan waar elektrische auto’s tekortschieten’. De voornaamste reden waarom mensen geen elektrische auto kopen, is dat ze maar een relatief korte afstand kunnen afleggen met een volle batterij, terwijl er nog te weinig laadpunten zijn, blijkt uit onderzoek.”

“Lightyear One heeft geen last van deze nadelen. De auto is ultra-efficiënt. Daardoor kun je een ongekende afstand van 725 kilometer rijden met een relatief kleine batterij. Daarnaast laadt de batterij zichzelf op met behulp van zonne-energie, waarmee je tot wel 20.000 kilometer per jaar kunt laden. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om te laden, want je kunt langere afstanden afleggen met dezelfde energie. Ook kun je gebruik maken van gewone stopcontacten; met een gewone 230V-stekker kun je tot 400 kilometer per nacht laden. Dat is vooral mooi als je een roadtrip wilt maken, omdat je geen gebruik hoeft te maken van de elektrische laadinfrastructuur.”

Engineers die de mouwen opstropen

Tijdens de onthulling van het prototype benadrukte Lex Hoefsloot het belang van dit moment. “Klimaatverandering is een van de grootste problemen waar we als mensheid mee te maken hebben. Zo’n beangstigende ontwikkeling werkt bijna verlammend. Wij besloten om het tegenovergestelde te doen: als engineers wilden we de mouwen opstropen. Lightyear One is een enorme kans op een toekomst waarin schone mobiliteit beschikbaar is voor iedereen.”

Met een schone lei begonnen

De natuur is een grote bron van inspiratie geweest voor de auto: “We hebben eeuwenlang in balans geleefd met de natuur. De technologie van vandaag stelt ons in staat om dat opnieuw te gaan doen. We zijn met een schone lei begonnen en hebben de natuurwetten als uitgangspunt genomen. De natuur is onze grootste inspiratiebron in het ontwikkelen van een ultra-efficiënt design.”

Eerste lange afstands zonneauto

En dit is nog maar het begin, aldus Hoefsloot. “Nieuwe technologie heeft altijd een relatief hoog prijskaartje. Daarom beginnen we met een exclusieve markt; Lightyear One is de eerste lange-afstands-zonneauto met indrukwekkende prestaties.”

“De volgende modellen die we gaan ontwikkelen zullen een veel lagere aanschafprijs hebben. Daarnaast zijn we van plan om toekomstige modellen in te zetten als deelauto’s, waardoor de aanschafprijs kan worden gedeeld onder grotere groepen gebruikers. Hierdoor kunnen we hoogwaardige mobiliteit bieden voor een lage prijs per kilometer.”

Duurzaam straks goedkoper

“De derde en laatste stap is dat we echt duurzame auto’s kunnen leveren die goedkoper zijn om te gebruiken dan auto’s die rijden op fossiele brandstoffen. We verwachten dat dit het omslagpunt gaat zijn in de nabije toekomst; dat is het moment waarop we massaal overstappen op een wagenpark dat honderd procent duurzaam is.”

Kijk hieronder hoe Lead Motors Engineer Wiebe Janssen de wielmotor test:

2 reacties op “Waarom de Lightyear One over vier elektrische wielmotoren beschikt (video)

  1. Ruud Visser schreef:

    Hulde aan de “jongelui” die in zo’n korte tijd, zo’n revolutionarte auto hebben ontwikkeld. Ik was bij de presentatie, die wat flitsender had gekund, het was allemaal wat statisch. Maar het resultaat, en daar draait het uiteindelijk om, was wel flitsend.

  2. A.van Hilten schreef:

    Ik ben Anton van Hilten en ik heb een vraag m.b.t. de wegligging.
    Een goede wegligging is alleen mogelijk als er een goede verhouding is van het afgeveerde gewicht t.o.v. het onafgeveerde gewicht. Aangezien electro motoren een groot gewicht hebben en deze deel uitmaken van het onafgeveerde gewicht, hoe is dan de verhouding t.o.v. de lichtgewicht gekonstrueerde carrosserie dan nog goed mogelijk? Is dan het gewicht van de batterijen dan wel voldoende voor deze compensatie?

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven