Algemeen
Intensify druktest
Itensify ontwikkelt geavanceerde en hoogwaardige testsystemen voor de kwaliteitscontrole op druk houdende objecten (foto's: Itensify)

Druktesten is van wezenlijk belang bij de productie en toepassing van (hydrauliek)slangen en andere drukhoudende objecten. Tijdens het druktesten wordt het testobject op druk gebracht om te controleren of het product, dat uiteindelijk in de markt toegepast wordt, van voldoende kwaliteit is. Er wordt gemeten of het product dicht genoeg is voor vloeistof en sterk genoeg is voor de beoogde druk. Stel dat tijdens het testproces het product niet sterk genoeg blijkt te zijn, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Dat het druktesten op een veilige manier gebeurt, is dan ook van groot belang. Toch blijkt dit veiligheidsaspect nog wel eens onderbelicht te zijn.

Bij een druktest wordt het testobject aangesloten op een testmachine met afgesloten testruimte. De meeste testen worden uitgevoerd met een vloeistof als testmedium. De druk wordt verhoogd door medium toe te voegen. Ofwel er wordt energie in het test object geladen.

Op het moment dat het testobject tijdens het op druk brengen niet sterk genoeg blijkt te zijn, kan er een breuk ontstaan en komt de opgeslagen energie vrij. Er zal met grote kracht testmedium vrijkomen en afhankelijk van de opstelling kan het testobject of delen ervan wegschieten. De testruimte kan hierdoor beschadigd raken en zal hersteld moeten worden om de impact van een volgende test te kunnen weerstaan.

Factoren van invloed op de veiligheid

Bij het druktesten zijn er diverse factoren die van invloed zijn op veiligheid. Een belangrijke factor is de maximale druk. Hoe meer druk, hoe meer het testmedium wordt samengedrukt en hoe meer uitzetting er plaatsvindt.

Ook het volume is van invloed. Wordt er een kleine hoeveelheid getest of een tank van 4000 liter. Bij een groter volume wordt er meer medium en dus meer energie toegevoegd.

Bij een breuk komt er vervolgens ook meer energie vrij. Hetzelfde geldt voor testobjecten die een bepaalde mate van elasticiteit hebben. Wanneer een slang een uitzetting heeft van 10%, is er ook 10% meer medium nodig en is er meer opslag van energie.

Insluiting van lucht

De gevaarlijkste en meest onderschatte factor die van invloed is op veiligheid is de insluiting van lucht. Wanneer in een test object luchtinsluiting optreedt, ontstaat er een gevaarlijke situatie. Het gevaar zit in de samendrukbaarheid van lucht. Lucht slaat zeer veel energie op onder druk.

Luchtinsluiting treedt op als bijvoorbeeld een dikke slang vlak op de vloer of op de bodem van de testruimte ligt. In deze opstelling bestaat er een grote kans op luchtinsluiting. Bij een breuk komt de opgeslagen energie vrij en kan het object alle kanten op bewegen. De opgeslagen energie is bij gas ten opzichte van vloeistof bij een testdruk van bijvoorbeeld 1000 bar ruim 1000 maal hoger. Bij een breuk spreken we dan ook niet van lekkage maar van een explosie.

Waarborging veiligheid

Dat een druktest veilig uitgevoerd wordt is prioriteit. Er zijn diverse aspecten waar op gelet moet worden om ervan verzekerd te zijn dat de druktest veilig is. Zo is een noodstop veiligheidsaspect nummer één. Het klinkt misschien logisch, maar toch blijkt deze niet altijd op de testmachine aanwezig te zijn. Met een noodstop kan het testproces direct stilgezet worden.

Itensify
Een Drukttestunit met veilige testruimte

Een tweede aspect is een dubbelwandige testruimte waardoor in geval van een losgeslagen testobject de omkasting van de testmachine niet beschadigd raakt. Een dubbele vergrendeling zorgt ervoor dat er geen druk opgebouwd kan worden zo lang het deksel of de deur nog open staat. Een menselijke fout is hiermee direct voorkomen.

Robuuste testruimte

Zware sloten en voldoende scharnieren zorgen ervoor dat de deur van de testruimte op zijn plek blijft en er niet uitgeslagen wordt. Dankzij ontluchtingskleppen kan ontsnapte lucht versneld afgelaten worden.

Daarnaast zorgen RVS panelen ervoor dat er geen verzwakking ontstaat door corrosie. Al deze aspecten samen zorgen ervoor dat de objecten in een veilige testruimte worden getest. Ter bescherming van het personeel en om beschadiging van de testmachine te voorkomen.

Innovatieve technologie

Itensify ontwikkelt geavanceerde en hoogwaardige testsystemen voor de kwaliteitscontrole op druk houdende objecten. Bij de ontwikkeling van haar testoplossingen staat innovatie hoog in het vaandel. Met deze innovatieve technologie, zoals de elektrische aandrijving en SoftBleed kan snel, economisch en nauwkeurig getest worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • KTR Sinulastic koppeling

  Nieuwe serie torsieflexibele koppelingen uit denktank KTR

  Nieuwe koppelingen uit de KTR-Denktank. Links de Sinulastic bouwvorm A; rechts de Sinulastic bouwvorm B (foto: KTR Systems) Met de Sinulastic introduceert KTR een nieuwe serie uiterst torsieflexibele schotelkoppelingen die zijn ontwikkeld voor gebruik in hoofdaandrijvingen van dieselmotoren voor stroomgeneratoren (zogenaamde gen-sets), zware bouwmachines, compressoren,… Lees verder →

 • Festo duurzaamheid

  Festo: omzetdaling in 2020 maar sterk herstel verwacht in 2021

  Digitalisering en AI zijn bepalend voor de productontwikkeling met slimme en intelligente producten en maken energie-efficiëntie en duurzaamheid binnen klantenoplossingen mogelijk (foto's: Festo) In het boekjaar 2020 had de Festo Group vanwege de pandemie te maken met een omzetdaling van 7,5%. Desondanks heeft Festo het… Lees verder →

 • Parker ISOBUS ProDisplay

  Full-version ISOBUS Task Controller-software Parker voor landbouwmachines

  De Parker Pro Display HMI-displaymodule staat vol ISOBUS Suite-apps (bron: Parker Hannifin) Parker Hannifin breidt zijn ISOBUS Suite-software uit met de lancering van de volledige versie van hun ISOBUS-taakcontrollersoftware (TC) voor gestandaardiseerd werkbeheer van landbouwmachines zoals tractoren, rooimachines en andere zelf-aangedreven machines. ISOBUS TC fungeert… Lees verder →

 • Turck hellingsensoren

  Turck introduceert dynamische hellingsensoren

  De gecombineerde MEMS- en gyroscooptechnologie in de hellingsensoren van Turck zorgen voor betrouwbare meetresultaten. (Foto: Turck) In zijn nieuwe generatie hellingsensoren heeft Turck het versnellingsmeetproces (MEMS) gecombineerd met gyroscooptechnologie zodat schokken en trillingen veel effectiever kunnen worden onderdrukt dan met conventionele signaalfilters. De enkelvoudige en… Lees verder →

 • Murrelektronik xtremeDB 2

  Decentrale installatieoplossing voor mobiele machines

  xtremeDB van Murrelektronik is een modulair systeem voor elektrische installaties in mobiele machines. (foto's: Murrelektronik) Met xtremeDB introduceert Murrelektronik een nieuw modulair systeem voor de installatietechniek binnen mobiele machines, zoals oogstmachines, strooiwagens, brandweerauto’s of asfalteermachines. Dankzij deze moderne installatieoplossing en kunnen de uitdagingen in IO-installaties… Lees verder →

 • Lenze simulatie 1

  Van simulatie tot virtuele inbedrijfstelling

  Lenze heeft enkele hiaten opgevuld tussen de digitale engineeringsmogelijkheden bij het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van machines en installaties. (Foto's: Lenze) Industrie 4.0 is nauw verbonden met de digitale tweeling. Maar de mate van standaardisatie van de afzonderlijke ontwikkelingstools momenteel is nog laag.… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven