Algemeen
Sigmacontrol sauna
Het studententeam v.l.n.r. Julian Steiner, Florian Buchwinkler, Lorenz Hlawna en Alexander Niederreiter (foto's: Sigmatek)

Als onderdeel van een thesis voor hun diploma hebben vier studenten van de HTL Salzburg een saunabesturing geoptimaliseerd. De jonge technici werden in hun project ondersteund met de moderne automatiserings-technologie en knowhow van Sigmatek.

Het besturingssysteem voor de sauna wordt bediend met de moderne automatiseringstechnologie van Sigmatek. Alle belangrijke instellingen voor temperatuur, vochtigheid en licht kunnen worden gemaakt via een Multi Touch kleurendisplay.

Met de Lasal all-in-one engineering software is het programmeren van de sauna besturingsunit zeer eenvoudig. Bij de realisatie van het project werd het HTL team ondersteund door de experts van Sigmatek.

Ondersteuning praktijkonderwijs

“We werken al vele jaren succesvol samen met de HTL Salzburg om het praktijkonderwijs voor studenten te ondersteunen. Als automatiseringsfabrikant met ons hoofdkantoor in Salzburg is het geen verplichting, maar eerder een missie en een groot genoegen om de volgende generatie technici te ondersteunen”, vertelt Marianne Kusejko, CFO en Personeelsmanager bij Sigmatek.

Voorgeprogrammeerd

Met het sauna besturingssysteem, dat door de HTL-studenten is aangepast, kunnen temperatuur en vochtigheid worden gemeten en bestuurd. Om de temperatuur te meten, is de sauna verdeeld in drie temperatuurzones, die elk een PT1000 temperatuur sensor bevatten. Met behulp van een timerfunctie kan de sauna voorgeprogrammeerd worden en vervolgens automatisch worden in- of uitgeschakeld.

Sigmatek sauna
Met het sauna besturingssysteem, dat door de HTL-studenten is aangepast, kunnen temperatuur en vochtigheid worden gemeten en bestuurd.

Een pixel LED-strip, waar kleur en helderheid kunnen worden aangepast, zorgt voor een comfortabele sfeer in de saunacabine. Een bijzonder praktische functie is de afstandsbediening van de sauna via de smartphone-app. Hierdoor kan de sauna gemakkelijk worden voorverwarmd terwijl u onderweg bent.

Technische details

Het krachtige S-DIAS systeem van Sigmatek wordt gebruikt als hardware: een compacte CPU module en analoge en digitale I/Os. De sauna kan bediend worden via het ETT 732 multi-touch bedieningspaneel.

De PL 221 pixel LED module biedt sfeerverlichting, en de object-georiënteerde, all-in-one engineering tool LASAL maakt een snelle programmering mogelijk. Met de Sigmatek Remote Access App kan de sauna op afstand worden bediend via de smartphone.

 • Compacte en allround frequentieregelaar FR-E800 van Mitsubishi

  De Mitsubishi FR-E800 is een compacte en allround regelaar (Foto: Mitsubishi Electric) Mitsubishi Electric, in Nederland onder andere gedistribueerd door Hiflex Automatiseringstechniek, heeft een aantal compacte en allround frequentieregelaars FR-E800 in het assortiment. De frequentieregelaars uit de FR-E800 serie zijn gebaseerd op de technologie van… Lees verder →

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft ook in het najaar een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied.… Lees verder →

 • ATS Transporttechnieken overgenomen door Veth Participations

  Met de overname wil Veth Participations ATS Transporttechnieken wereldmarktleider maken op het gebied van ‘Bag Emptying’, een nichesegment waarbinnen ATS op dit moment al een belangrijke speler is. (Foto: ATS) ATS Transporttechnieken uit Rijen is overgenomen door Veth Participations. Met de overname wil Veth Participations… Lees verder →

 • Compacte computers van OnLogic voor IoT en Edge computing

  De Karbon 400 serie heeft twee modellen: de compacte Karbon 410 met standaard IO en uitbreidingsmogelijkheden, en de Karbon 430 met extra uitbreidingsopties voor complexe IoT toepassingen. (Foto: OnLogic) OnLogic , fabrikant van industriële en robuuste computerhardwareoplossingen, introduceert de Karbon 400 serie computers. De twee… Lees verder →

 • Efficiënte IE5+-motoren optimaal geschikt voor levensmiddelenproductie

  Schaalbare aandrijfoplossingen, zoals de nieuwste IE5+-motoren, zijn speciaal ontwikkeld voor het gebruik in de levensmiddelenindustrie. (Foto: Nord Drivesystems) Nord Drivesystems heeft een motor ontwikkeld die geschikt is voor toepassing in de levensmiddelenindustrie: de IE5+-motor biedt optimale efficiëntie en milieubewustzijn voor toepassingen voor levensmiddelen. Maximale hygiëne… Lees verder →

 • Schaeffler opent duurzame fabriek voor e-mobility aandrijvingen

  De nieuwe fabriek in Szombathely is de eerste productiefaciliteit van Schaeffler die 100 procent is gewijd aan oplossingen voor elektromobiliteit. (Foto: Schaeffler) Schaeffler heeft een nieuwe productiefaciliteit geopend op zijn Szombathely-locatie in het westen van Hongarije. Hiermee creëert het bedrijf 150 nieuwe banen in e-mobility.… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven