Algemeen
Apex dynamics smeersysteem
Het volautomatische smeersysteem van Apex Dynamics met progressieve verdeler kan tot 11 smeerposities aan en tot 15 meter overbruggen (foto's: Apex Dynamics)

Een minimalistische, complete oplossing voor de smering van alle bewegende onderdelen in een CNC-machine? Het volautomatische smeersysteem van Apex Dynamics met progressieve verdeler kan tot 11 smeerposities aan en, dankzij een druk van 100 bar, tot 15 meter overbruggen. In dit artikel bespreken we de uitgebreid in de praktijk geteste oplossing voor de smering van CNC-machines.

Het volautomatische smeersysteem van Apex Dynamics is toe te passen voor de smering van bijvoorbeeld tandheugel-aandrijvingen, lineaire geleidingen, kogelomloopspindels en lagers. Het systeem is milieuvriendelijker, veiliger en efficiënter en voorkomt dure stilstand of reparatie door het drooglopen van de componenten.

Maar bij sommige toepassingen, zoals in een CNC machine, moeten al deze systemen gesmeerd worden. Hoe voorkom je over-smering of een overdaad aan kabels en slangen in het systeem door meerdere smeersystemen?

Progressieve verdeler CNC smeersysteem

Voor deze toepassingen heeft Apex Dynamics de ‘Progressieve verdeler’ ontwikkeld. Deze wordt gevoed door het centrale Apex Dynamics smeersysteem. Deze geeft een puls, één-voor-één, door aan 7, 9 of 11 smeerposities, waarbij de middelste uitgang tweemaal per complete smeercyclus een puls krijgt.

Bij 7 smeerposities smeert hij dus naar uitgang 1 – 2 – 3 – 4 – 5 – 6 – 7 – 4. Hierna herstart het systeem en begint de cyclus weer opnieuw. In de progressieve verdeler zitten plunjers welke door de druk in het systeem bediend worden.

Zie hiervoor onderstaande video:

Het systeem kan optioneel zelfs uitgevoerd worden met een sensor. Deze controleert het smeersysteem en de werking aan de PLC terugkoppelt.

Druk tot 100 bar standaard tot 15 meter

Ook kan de toevoerleiding uitgevoerd worden met een metalen flexibele omhulsel om verminderde smering door het uitzetten van de slang op te vangen. Hierdoor kan het systeem een druk verwerken tot 100 bar. Dit is vooral van belang als de afstand van pomp naar verdeler meer is dan zo’n 7 meter. De standaard slang met metalen omhulsel is leverbaar in 10 en 15 meter maatvoering.

Smeermiddel

Voor dit systeem wordt een smeermiddel met een viscositeit van NLGI 1 geadviseerd. (Zowel viscositeit in de klasse NLGI 1 als NLGI 2 zijn leverbaar als cartridge voor het smeersysteem.)

Automatisch smeersysteem CNC machine uitgebreid getest

Het systeem is geïnstalleerd en volledig getest op de verschillende CNC machines in de fabrieken van Apex Dynamics. In onze fabrieken staan honderden CNC draai-, frees-, steek-, slijp-, kotter- en polijstbanken, de ideale situatie dus om deze systemen te testen en optimaliseren.

Wilt u meer weten of dit volautomatische smeersysteem en de toepassing in CNC machines? Download hier de catalogus of neem contact op met Apex Dynamics.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven