Algemeen
Voith intelligente bewaking
Voith Dtect is een intelligent bewakingssysteem, dat real-time data van de aandrijflijn en de status van de koppeling levert (foto: Voith).

Voith introduceerde op de onlangs gehouden Bauma een intelligent bewakingssysteem, dat real-time data van de aandrijflijn en de status van de koppeling levert. Op basis hiervan kan de gebruiker maatregelen nemen om mogelijke problemen en daarmee ongeplande stilstand te voorkomen. Dtect ondersteunt de besluitvorming en draagt bij aan verhoging van de productiviteit en verlaging van de productie- en onderhoudskosten.

Met Dtect kunnen de koppelingen met draaimomentbegrenzing in een aandrijflijn uitgebreid worden bewaakt. Het systeem werd speciaal ontwikkeld voor gebruik bij koppelingen zoals de SmartSet van Voith, die machineschade bij hoogwaardige roterende installaties moeten verhinderen. Ook bestaande koppelingen kunnen worden voorzien van dit intelligente systeem.

Bewaking van slip voor maximale standtijd

Door continue meting van de sliphoek bewaakt en identificeert nauwkeurig het slippen van de koppeling, veroorzaakt door herhaalde piekkoppels in een aandrijflijn. Zo kan de gebruiker naar behoefte ingrijpen, bijvoorbeeld door aanpassen van de belasting van de aandrijflijn of gecontroleerd afschakelen. De voordelen zijn onder meer langere standtijd, minder onderhoud en lagere kosten voor reservedelen.

Dtect verzamelt continu data uit de aandrijflijn, die vervolgens kunnen worden geanalyseerd om een maximale productiviteit te garanderen. Hiertoe maakt het systeem gebruik van vier sensoren die het data-acquisitiebereik vergroten zonder de resolutie van de meting te beïnvloeden.

Aan de hand van de evaluatie van het slipgedrag van de koppeling kan de gebruiker beoordelen of de installatie boven zijn vermogensgrens heeft gedraaid en kan hij naar behoefte de parameters aanpassen. Indien nodig kan hij proactief onderhoud van de koppeling uitvoeren om dure stilstandtijden te voorkomen.

Multi-monitoring via één interface

Met het systeem zijn meerdere koppelingen tegelijkertijd te bewaken. Dtect evalueert elke koppeling afzonderlijk en communiceert de verschillende parameters via een gemeenschappelijke interface. Hiermee maakt het systeem een simultane bewaking van alle aangesloten aandrijflijnen mogelijk. Gebruikers profiteren van uitgebreide real-time statusinformatie die door een centraal systeem wordt gepresenteerd.

Dtect is voorzien van Modbus TCP/IP communicatie en kan daardoor gemakkelijk in bestaande besturingssystemen worden geïntegreerd. Dankzij de grote flexibiliteit kan het systeem eenvoudig worden aangepast aan andere communicatie-standaards.

Het systeem kan optioneel worden voorzien van een geïntegreerd HMI aanraakscherm. Het biedt optimale gebruikersvriendelijkheid en een betere statusinformatie in één oogopslag. Bovendien beschikt het systeem over visuele waarschuwingsindicatoren, die de gebruiker in elke situatie de noodzakelijke ondersteuning bij het nemen van beslissingen bieden en hem in staat stellen alle noodzakelijke maatregelen te treffen.

 • Hyundai HX 260 AL

  GMB zet door UMS aangepaste elektrische Hyundai in (+video)

  De elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine van GMB in actie (foto's: UMS) Sinds enige tijd zet GMB een elektrische Hyundai HX 260 AL graafmachine in. Familiebedrijf GMB staat voor expertise en duurzame oplossingen op het gebied van waterveiligheid, waterkwaliteit, bio-energie en industriële bouw &… Lees verder →

 • Bauma 2022

  Optimisme in München; Bauma 2022 bijna volgeboekt

  Bauma 2022 vindt van 24 t/m 30 oktober plaats in München. (Foto: Bauma) Het duurt nog meer dan 10 maanden vooraleer Bauma 2022 van 24 tot 30 oktober zijn deuren opent in München. ’s Werelds grootste vakbeurs voor bouwmachines, bouwmateriaalmachines, mijnbouwmachines, bouwvoertuigen en bouwmachines verwacht… Lees verder →

 • Rollon ontwikkelt all-in-one pakket voor cobots

  Rollon biedt nu een all-in-one pakket aan voor cobots. (Foto: Rollon) Rollon heeft zijn expertise op het gebied van universele robots uitgebreid en biedt nu een all-in-one pakket voor cobots. Het pakket heeft onder meer UR+-gecertificeerde lineaire assen, die individueel configureerbaar en eenvoudig te bedienen… Lees verder →

 • Siemens Gamesa

  Serieproductie van 11 MW windturbines gestart in Cuxhaven

  De eerste geassembleerde turbine zal worden geïnstalleerd in het offshore windpark Hollandse Kust Zuid (foto: Siemens Gamesa) Op 14 januari 2022 verliet de eerste in serie gefabriceerde SG 11.0-200 DD gondel de Siemens Gamesa fabriekshal in Cuxhaven. De fabriek is sinds de zomer maandenlang omgebouwd… Lees verder →

 • Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s

  Audi en RWE slaan energie op in second life EV-accu’s (Foto: Audi) Energiemaatschappij RWE heeft recent een opslagfaciliteit geopend. Deze is gebaseerd op gebruikte hoogspanningsaccu’s (EV-accu’s) van elektrische Audi’s. De installatie staat op het terrein van de waterkrachtcentrale van RWE aan een stuwmeer bij Herdecke… Lees verder →

 • Datum SPS 2022 bekend

  SPS 2022 Neurenberg schuift iets naar voren

  Impressie van een eerdere editie van Smart Production Solutions (Foto: Paul Quaedvlieg) SPS 2022 (Smart Production Solutions) vindt dit jaar plaats van 8 t/m 10 november 2022 in Neurenberg, twee weken eerder dan in voorgaande jaren. In tijden van pandemie geeft dit de hele branche… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven