Algemeen
Voith intelligente bewaking
Voith Dtect is een intelligent bewakingssysteem, dat real-time data van de aandrijflijn en de status van de koppeling levert (foto: Voith).

Voith introduceerde op de onlangs gehouden Bauma een intelligent bewakingssysteem, dat real-time data van de aandrijflijn en de status van de koppeling levert. Op basis hiervan kan de gebruiker maatregelen nemen om mogelijke problemen en daarmee ongeplande stilstand te voorkomen. Dtect ondersteunt de besluitvorming en draagt bij aan verhoging van de productiviteit en verlaging van de productie- en onderhoudskosten.

Met Dtect kunnen de koppelingen met draaimomentbegrenzing in een aandrijflijn uitgebreid worden bewaakt. Het systeem werd speciaal ontwikkeld voor gebruik bij koppelingen zoals de SmartSet van Voith, die machineschade bij hoogwaardige roterende installaties moeten verhinderen. Ook bestaande koppelingen kunnen worden voorzien van dit intelligente systeem.

Bewaking van slip voor maximale standtijd

Door continue meting van de sliphoek bewaakt en identificeert nauwkeurig het slippen van de koppeling, veroorzaakt door herhaalde piekkoppels in een aandrijflijn. Zo kan de gebruiker naar behoefte ingrijpen, bijvoorbeeld door aanpassen van de belasting van de aandrijflijn of gecontroleerd afschakelen. De voordelen zijn onder meer langere standtijd, minder onderhoud en lagere kosten voor reservedelen.

Dtect verzamelt continu data uit de aandrijflijn, die vervolgens kunnen worden geanalyseerd om een maximale productiviteit te garanderen. Hiertoe maakt het systeem gebruik van vier sensoren die het data-acquisitiebereik vergroten zonder de resolutie van de meting te beïnvloeden.

Aan de hand van de evaluatie van het slipgedrag van de koppeling kan de gebruiker beoordelen of de installatie boven zijn vermogensgrens heeft gedraaid en kan hij naar behoefte de parameters aanpassen. Indien nodig kan hij proactief onderhoud van de koppeling uitvoeren om dure stilstandtijden te voorkomen.

Multi-monitoring via één interface

Met het systeem zijn meerdere koppelingen tegelijkertijd te bewaken. Dtect evalueert elke koppeling afzonderlijk en communiceert de verschillende parameters via een gemeenschappelijke interface. Hiermee maakt het systeem een simultane bewaking van alle aangesloten aandrijflijnen mogelijk. Gebruikers profiteren van uitgebreide real-time statusinformatie die door een centraal systeem wordt gepresenteerd.

Dtect is voorzien van Modbus TCP/IP communicatie en kan daardoor gemakkelijk in bestaande besturingssystemen worden geïntegreerd. Dankzij de grote flexibiliteit kan het systeem eenvoudig worden aangepast aan andere communicatie-standaards.

Het systeem kan optioneel worden voorzien van een geïntegreerd HMI aanraakscherm. Het biedt optimale gebruikersvriendelijkheid en een betere statusinformatie in één oogopslag. Bovendien beschikt het systeem over visuele waarschuwingsindicatoren, die de gebruiker in elke situatie de noodzakelijke ondersteuning bij het nemen van beslissingen bieden en hem in staat stellen alle noodzakelijke maatregelen te treffen.

 • Eplan Emanage

  Eplan presenteert nieuwe volledige versie van eManage

  De cloud gebaseerde Eplan eManage software verbindt OEM'ers, system integrators, machinebouwers, paneelbouwers en operators (foto: Eplan) Met eManage Free kunnen gebruikers Eplan Platform projecten uploaden, delen en beheren in de cloud-omgeving. Eplan presenteert nu de volledige versie van de software, die aanzienlijk meer toegevoegde waarde… Lees verder →

 • Maarten Bulsink MA-IT

  MA-IT opent Automation Campus in Eindhoven

  "Onze klanten in de regio Eindhoven willen graag engineers bij ons opleiden," aldus Maarten Bulsink van MA-IT (foto's: MA-IT) Na zes jaar gevestigd te zijn geweest in Son, zal vanaf 1 februari MA-IT MyAutomation te vinden zijn in Eindhoven. Op deze nieuwe vestiging zijn niet… Lees verder →

 • Apex Dynamics GL

  GL-Serie speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen

  De GL-serie is speciaal ontwikkeld voor AGV toepassingen (foto: Apex Dynamics) Als gevolg van automatiseringen in logistiek of productieomgevingen krijgt Apex Dynamics steeds meer vragen over tandwielkasten voor AGV toepassingen. Dat wil zeggen tandwielkasten voor Automatisch Geleide Voertuigen, oftewel mobiele robots, die vaak worden ingezet… Lees verder →

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied. Thuiswerken is voor velen… Lees verder →

 • Draadloze roaming

  Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

  Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl) Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld.… Lees verder →

 • Slimme radarsensoren voor ruige omgevingen

  Radarsensoren voor ruige omgevingen

  De DR-M30-IOL voor afstandsmeting in de zwaarste omgevingen bereikt een schokbestendigheid van 100 g en beschermingsklassen tot IP69K. (Foto: Turck) Turck presenteert robuuste radarsensoren. De DR-M30-IOL zijn geschikt voor zware toepassingen zoals afstandsmeting in havenfaciliteiten en fabrieksautomatisering. De robuuste 122 GHz-apparaten met beschermingsklassen tot IP69K… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven