Algemeen
PAL-V road Rotterdam
De komende maanden zal de Liberty duurtesten gaan uitvoeren (foto: PAL-V)

Onlangs heeft de in Nederland ontwikkelde en gebouwde PAL-V Liberty de Europese testen doorstaan en mag het voertuig de openbare weg op. Na het afronden van een zwaar en uitgebreid testprogramma, waar PAL-V in februari 2020 mee gestart is, is het voertuig nu volledig goedgekeurd.

Mike Stekelenburg, CTO van PAL-V, legt uit hoe hij deze reis beleefde: “Met de herinneringen van het vliegen en rijden van ons proof-of-concept, de PAL-V ONE, keek ik er naar uit om de Liberty te gaan testen. We werken al enkele jaren samen met de RDW om deze mijlpaal te behalen en de ontlading in het team was daarom ook enorm. Het was een hele uitdaging om met een ‘opgevouwen vliegtuig’ aan alle toelatingseisen op de weg te voldoen.”

Enorme motivatie

Stekelenburg voegt eraan toe: “Voor mij is de essentie bij het succesvol maken van een vliegende auto, om ervoor te zorgen dat het ontwerp voldoet aan zowel de lucht- als de wegregelgeving. Ik voel een enorme energie en motivatie in ons team om de volgende stappen te zetten om de laatste paar mijlpalen te behalen en de Liberty gecertificeerd de lucht in te krijgen.”

De komende maanden zal de Liberty duurtesten gaan uitvoeren, waarbij het dus mogelijk is een vliegende auto op de snelweg tegen te komen! Sommige mensen hebben dit al meegemaakt tijdens de filmopnames van de PAL-V in bijvoorbeeld Rotterdam. De aankomende tijd zullen de duurtesten vooral plaatsvinden in de rest van Nederland.

Gewicht van 660 kg

Hans Joore, testrijder bij PAL-V: “Toen ik de PAL-V voor het eerst startte, kreeg ik kippenvel! Al ons werk van de afgelopen jaren kwam samen op dat ene cruciale moment. Het tot leven komen van het voertuig was waanzinnig en het rijden is geweldig! Het voertuig rijdt comfortabel en stuurt fijn, en met een gewicht van slechts 660 kg accelereert het voertuig behoorlijk goed. Het voelt echt als een sportwagen, sensationeel.”

Afronding luchtvaartcertificatie in 2022

Sinds 2015 is PAL-V bezig met de luchtvaartcertificatie van het Liberty design onder de begeleiding van EASA, de Europese luchtvaart autoriteit. De afronding hiervan wordt in 2022 verwacht. De certificering van de PAL-V Liberty profiteert van de opgedane certificatie ervaring van het eerdere vlieg-programma met de PAL-V ONE. Meer dan 1200 testrapporten moeten worden aangeleverd voordat de Liberty zijn laatste 150 vlieguren mag gaan maken.

Training bij PAL-V Flydrive Academy

Nadat dit is afgerond, kan er direct begonnen worden met de leveringen van de voertuigen aan de eerste klanten. Omdat 80% van de toekomstige PAL-V piloten nieuw zijn in de luchtvaart, zijn sommige klanten al gestart met hun vliegtraining bij de PAL-V Flydrive Academy.

PAL-V CEO Robert Dingemanse sluit af: “Dit is een grote stap voorwaarts voor ons, vanaf hier gaan we in de volgende versnelling naar onze laatste mijlpalen. Daarnaast is de Liberty de komende tijd te zien op onze roadshow door Europa. Houdt onze agenda in de gaten waar de PAL-V de aankomende tijd te zien is. Ik nodig jullie graag uit om eens langs te komen bij een van onze stops.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven