Algemeen
Vitesco Rohm Sic semiconductor
Vitesco Technologies gaat de SiC-componenten gebruiken om de efficiëntie van de vermogenselektronica voor elektrische voertuigen (EV's) te verhogen (foto: Vitesco)

Vitesco Technologies en ROHM Semiconductor hebben onlangs een samenwerkingsverband ondertekend. Vitesco Technologies gaat de SiC-componenten gebruiken om de efficiëntie van de vermogens-elektronica voor elektrische voertuigen (EV’s) te verhogen. Met hun hogere efficiëntie benutten de SiC-halfgeleiders de energie beter die is opgeslagen in de accu. Op deze manier wint het voertuig aan bereik, of de batterij kan kleiner zijn, zonder dat het bereik daaronder te lijden heeft.

Om de beste efficiëntie met SiC-technologie te creëren, ontwikkelt en test Vitesco Technologies al SiC-technologie in een 800 V inverter-concept om het efficiëntiepotentieel van deze technologie te bevestigen. Dit programma richt zich op het totale systeem van elektronica en elektromotor om zo de beste combinatie van component-technologie en schakelstrategie te bepalen.

Onmisbaar voor snellladen

SiC-vermogenshalfgeleiders (bijv. SiC MOSFET voor 800 V batterijsystemen) bieden voor deze taak een hoger schakelrendement en veroorzaken minder harmonische verliezen in de elektrische aandrijving. SiC-technologie is ook onmisbaar voor supersnelle laadprocessen bij 800 V.

Vitesco Rohm Sic Mosfet
Vitesco Technologies ontwikkelt en test al SiC-technologie in een 800 V inverter-concept

Als onderdeel van de samenwerking zullen ROHM en Vitesco Technologies de beste combinatie van SiC-technologie creëren voor productie van grote volumes en optimale aanpassing van het ontwerp van de omvormer voor het hoogst mogelijke rendement.

Vraag zal aanzienlijk toenemen in 2025

“De SiC-optie is een veelbelovend toekomstig onderdeel van onze modulaire vermogenselektronica die bestaat uit software, een vermogenstrap en een schakelstrategie”, zegt Dr. Gerd Rösel, hoofd Innovatie van de business unit Elektrificatie bij Vitesco Technologies.

“We zullen met ROHM werken aan zowel een 800 V SiC-omvormeroplossing als een 400 V SiC-omvormeroplossing”. Vitesco Technology is van plan de productie van de eerste SiC-omvormers te starten in 2025, wanneer wordt verwacht dat de vraag aanzienlijk zal toenemen. “Met andere woorden, de tijdslijn van ons partnerschap en onze ontwikkeling past perfect”, zegt Rösel.

Verliezen tot een minimum beperken

“Energie-efficiëntie in elektrische voertuigen is van groot belang. Aangezien de tractiebatterij de enige energiebron is in voertuig, moeten alle verliezen tot een minimum worden beperkt. Daarom ontwikkelen we een SiC-optie als onderdeel van onze modulaire vermogenselektronica,” zegt Thomas Stierle, hoofd van de Business Unit Elektrificatie Technologie bij Vitesco. “Om het maximale rendement te halen uit vermogenselektronica en de elektromotor zullen we SiC-componenten van onze partner ROHM gebruiken.”

Enkele SiC-componenten van ROHM

Duurzame mobiliteit

“We kijken ernaar uit om in de toekomst met Vitesco Technologies samen te werken”, aldus Dr. Kazuhide Ino, Corporate Officer, directeur van de Power Device Business Unit bij ROHM Co., Ltd. “We zijn een van de grootste leveranciers van SiC power semiconductors en gate driver IC’s en hebben een belangrijke technische voorsprong op dit gebied. Samen met Vitesco Technologies willen we de energie-efficiëntie van elektronische componenten voor elektromobiliteit verder verhogen en zo zorgen voor duurzame mobiliteit”.

Het partnerschap zal ook profiteren van korte afstanden: Vitesco Technologies en ROHM hebben elk fabrieken in Neurenberg. Ook het hoofdkantoor van Vitesco Technologies in Regensburg ligt in dezelfde regio.

 • Nieuw overzicht technische webinars om bij te blijven

  Aandrijftechniek blijft een overzicht plaatsen van technische webinars vanuit de industrie. Ideaal voor engineers en technici die thuis werken, maar ook voor diegenen die op kantoor of in de fabriek aan het werk zijn en bij willen scholen op hun vakgebied. Thuiswerken is voor velen… Lees verder →

 • Slimme radarsensoren voor ruige omgevingen

  Radarsensoren voor ruige omgevingen

  De DR-M30-IOL voor afstandsmeting in de zwaarste omgevingen bereikt een schokbestendigheid van 100 g en beschermingsklassen tot IP69K. (Foto: Turck) Turck presenteert robuuste radarsensoren. De DR-M30-IOL zijn geschikt voor zware toepassingen zoals afstandsmeting in havenfaciliteiten en fabrieksautomatisering. De robuuste 122 GHz-apparaten met beschermingsklassen tot IP69K… Lees verder →

 • Draadloze roaming

  Draadloze roaming: meer bereik voor draadloze bediening

  Het BWH 001 basisstation van Sigmatek maakt draadloze bediening en bewaking van systemen mogelijk met behulp van "Wireless Roaming". (Foto: SigmaControl) Om operators in staat te stellen zich nog vrijer langs de productielijn te bewegen, heeft Sigmatek de “Wireless Roaming Feature” voor draadloze HMI’s ontwikkeld.… Lees verder →

 • Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots

  Innovatief draadloos oplaadsysteem voor elektrische landbouwrobots

  De autonome landbouwrobot van Pixelfarming Robotics werkt met een slim energiesysteem, dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. (Foto: Wiferion) Pixelfarming Robotics heeft een slim energiesysteem ontwikkeld dat is afgestemd op landbouwtoepassingen. Met Robot One ontwikkelde het bedrijf een volledig elektrische  landbouwrobot voor onkruidbestrijding zonder pesticiden. Wiferion… Lees verder →

 • Hogere laadsnelheid accu UTwente

  Hogere laadsnelheid accu door nieuw materiaal

  Volgens onderzoekers van UTwente kan de laadsnelheid tot wel tien keer worden verhoogd door de anode van lithium-ion accu’s te maken van het nieuwe materiaal nikkelniobaat. (Foto: Paul Quaedvlieg) Door de anode van lithium-ion accu’s te maken van een compleet nieuw materiaal, nikkelniobaat, is de… Lees verder →

 • Caparoc-componenten met UL-keurmerk

  Caparoc-componenten met UL-keurmerk

  Caparoc van Phoenix Contact is een nieuw, specifiek, modulair systeem voor overstroombeveiliging. (Foto: Phoenix Contact) Caparoc van Phoenix Contact is een nieuw, specifiek, modulair systeem voor overstroombeveiliging. Voor internationaal gebruik zijn alle voor distributie geschikte componenten uit de productfamilie voorzien van de keurmerken UL Listed,… Lees verder →

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven