Algemeen
Omron AI defectdetectie
Een aantal camera's uit de Omron FH-serie met AI-defectdetectie. (foto's: Omron)

Omron heeft een nieuw vision-systeem uit de FH-serie aangekondigd. Het is volgens het bedrijf het eerste systeem in de branche met AI-technologie voor defectdetectie die fouten zonder leermonsters identificeert. De technologie reproduceert de menselijke gevoeligheid en de technieken van geschoolde inspecteurs die eerder moeilijk vast te leggen waren. Hierdoor kunnen visuele inspecties op basis van het menselijk zicht worden geautomatiseerd.

Fabrikanten staan onder druk om processen te automatiseren die afhankelijk zijn van de zintuigen van ervaren werknemers. Met name bij visuele inspectie is het belangrijk om op betrouwbare wijze subtiele defecten te identificeren, zelfs op flexibele lijnen die een breed scala aan items produceren.

Van oudsher zijn de gevoeligheid en kennis van technici met jarenlange ervaring van cruciaal belang. Tegenwoordig werken mensen echter vaak niet in dezelfde ruimte op de productielocaties, onder meer om ze te beschermen tegen COVID-19. Dit leidt tot een toenemende vraag naar geautomatiseerde visuele inspectie om op arbeidskosten te besparen.

Defectdetectie met AI

Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, heeft Omron kunstmatige intelligentie toegepast voor de detectie van defecten ontwikkeld die de technieken van geschoolde inspecteurs reproduceert. In dit nieuwe product is AI ingebouwd om de inspectiecapaciteit te maximaliseren zonder enorme hoeveelheden gegevens te moeten leren.

Kunstmatige intelligentie heeft normaliter een speciale omgeving nodig, maar de lichtgewicht oplossing van Omron is geïntegreerd in een systeemcomponent. Er is geen specialist nodig voor instelling en afstelling op productielocaties.

Omdat Omron ernaar streeft om de prestaties van het menselijk oog te evenaren en zelfs te overtreffen, blijft de onderneming gegevens verzamelen en onderzoeken voor de ontwikkeling van de nieuwste AI-technologie. Door de omvang van hetgeen kan worden geautomatiseerd bij visuele kwaliteitsinspectie te vergroten, hoeven mensen minder eenvoudig en monotoon werk te doen, terwijl de kwaliteit en stabiliteit van het proces worden verbeterd.

Omron AI defectiedetectie
Een aantal voorbeelden van door Omron camera’s met AI gedetecteerde fouten.

Kenmerken

Kunstmatige intelligentie legt afwijkingen met menselijke gevoeligheid vast. Een nieuw beeldfilter op basis van AI reproduceert de techniek die geschoolde inspecteurs gebruiken om een defect van een product te identificeren. Krassen en onvolkomenheden die eerder moeilijk vast te leggen waren, kunnen nu worden geïdentificeerd, zelfs zonder het gebruik van monsters of aanpassingen.

Verder identificeert kunstmatige intelligentie goede producten op de manier van ervaren inspecteurs. De FH-serie kan aanvaardbare variatietoleranties bepalen. Een AI Fine Matching tool leert van de beeldgegevens van niet-defecte producten om snel de ‘expertise’ te verwerven die inspecteurs in de loop van vele jaren ontwikkelen. Dit verlaagt de kosten en verhoogt de productiviteit door automatisering. Kunstmatige intelligentie vermindert bovendien overdetectie.

Er is geen speciale omgeving vereist. AI heeft van oudsher een hoogwaardige omgeving nodig, maar deze lichtgewicht oplossing heeft gebruiksvriendelijke verwerkingsonderdelen die zijn geïntegreerd in de populaire hardware uit de FH-serie. Er is geen speciale AI-hardware of een Al-technicus vereist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven