Algemeen
Vision, Robotics & Mechatronics, Photonoc Event en RoboNed tegelijk
Fotonica wordt onder meer ingezet in vision systemen die toepassing vinden in bijvoorbeeld robots en industriële productielijnen (foto: Mikrocentrum)

Op 3 juni 2015 en 4 juni 2015 vinden in het Koningshof te Veldhoven twee vakbeurzen met congressen plaatst: Vision, Robotics & Mechatronics en het Photonics Event, beide georganiseerd door Mikrocentrum. Gelijktijdig vindt ook de jaarlijkse conferentie van RoboNed plaats. De redactie sprak met beiden organisatoren: Mat Josquin (manager van beide evenementen bij Mikrocentrum) en Jesse Scholtes (platformmanager van RoboNed).

Dat beide vakbeurzen met congressen gelijktijdig plaatsvinden is logisch, aldus Josquin. “Fotonica omvat veel meer dan de meesten bekend is, vooral als het niet-zichtbare spectrum er bij wordt getrokken. Het wordt bijvoorbeeld ingezet in vision, dat weer veel wordt toegepast binnen mechanische systemen zoals robots en industriële productielijnen. Vision, Robotics & Mechatronics gaat vooral over het tastbaar maken van mogelijkheden voor de technische industrie. Het heeft ook direct te maken met bewegingen over één of meer assen, dus gaat het ook hier over mechanische systemen. Het ligt daarmee voor de hand dat een samenwerking van beide evenementen plaatsvindt.”

Klavertje vier

Eigenlijk ziet Josquin de samenwerking, waarover met exposanten van beide afzonderlijke evenementen en de bezoekers is gesproken, als een klavertje vier. Vision en Photonics betreffen technologie en toepassing, terwijl Robotics en Mechatronics meer de technologie en de toepassing vormen. Dezelfde logische bundeling is zichtbaar in de te houden congressen en workshops met op beide dagen parallelle conferenties. Josquin: “De workshops zijn vooral bedoeld om de interactie tot stand te brengen tussen de aanwezigen waarbij een vooraf gedefinieerde stelling als discussiestuk aan een forum wordt voorgelegd. De aanwezigen kunnen hierop vervolgens ingaan met als kern de ondernemer, zijn strategie en visie, ergens in de waardeketen, en waar ze staan en waar ze naar toe willen in de toekomst.”

Josquin heeft als combi-beursmanager de ambitie om in toenemende mate mensen concreet aan te kunnen geven hoe hun business kan worden verbeterd en dat niet alleen technologisch gezien, maar voornamelijk ook business gerelateerd. Hij ziet zijn ambitie geslaagd als nieuwe strategieën worden overgenomen, de business wordt verbeterd en nieuwe markten en marktgebieden worden ontsloten.

Hij ziet als toegevoegde waarde van de beide evenementen ook de interactie tussen mensen, waarbij gesproken wordt over zaken die niet als een hapklare brok op een website of in gelikte brochures staan. “Er moet een uitdaging zijn waarover wordt gesproken. Wij willen dat een push geven door middel van de workshops en door het houden van de conferenties waar bekend wordt gemaakt wat niet algemeen populair is.”

RoboNed vs Robotics

De eerste vraag aan Scholtes luidt: wat is er dit jaar anders dan vorig jaar als we kijken naar het congresprogramma dat RoboNed vorig jaar tijdens Vision, Robotics & Mechatronics heeft georganiseerd? Hij ziet als eerste grote verschil dat de conferentie zich mengt in het maatschappelijk debat en als tweede dat er meer op het bedrijfsleven wordt gericht. “Met deze conferentie willen wij een nieuw signaal afgeven, namelijk dat RoboNed zich ook op het bedrijfsleven richt.

De toekomst van robotica in Nederland ligt bij het bedrijfsleven. Het is belangrijk om mensen te inspireren om nieuwe (toekomstige) mogelijkheden in robotica te zien. Belangrijk is dat hier ook naar business mogelijkheden gekeken wordt. Ook vinden we dat RoboNed bij de meeste mensen een te academische uitstraling heeft. Dit is een verkeerd beeld dat we ook willen veranderen.”

Scholtes geeft toe dat deze verkeerde interpretatie vooral te danken is aan het feit dat de voorgaande conferenties veel academische sprekers aan het woord lieten. Juist daarom wil RoboNed met de aankomende conferentie meer inzicht geven in de opkomende robotica-ontwikkelingen, met een tijdhorizon van maximaal drie jaar.

Het complete artikel vindt u in het mei-nummer van Aandrijftechniek

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven