Algemeen

Vijfde generatie filtermaterialen

Rexroth filtermaterialen
Filterelement met filtermateriaal van de vijfde generatie (foto: Bosch Rexroth)

Voor een veilige werking van hydraulische systemen is een optimale filtratie van de vloeistof essentieel. De oorzaak van 80% van alle storingen kan worden herleid tot verontreinigde vloeistof. De verantwoordelijke deeltjes zijn niet zichtbaar voor het blote oog. Bosch Rexroth heeft nieuwe nieuwe filtermaterialen ontwikkeld. De vijfde generatie wordt gebruikt in alle Rexroth filterelementen van alle leverbare formaten.

De nieuwe materialen verlagen de bedrijfskosten dankzij de beduidend langere levensduur van de filterelementen. Bovendien is dit de eerste keer dat de fabrikant alle filterelementen in standaardformaten levert en  standaard voorziet van een elektrisch geleidend vliesfiltermedium. Zo wordt het risico van elektrische ontladingen in verband met zink- en asvrije hydraulische oliën verminderd.

De gecoördineerde filtersystemen van glasvezel bereiken een hoge retentiegraad. Dit is de maatstaf voor de efficiëntie van filters. Deze graad geeft aan in welke mate het filterelement deeltjes van een bepaalde grootte tegenhoudt. De ß-waarden van het nieuwe filtermateriaal conform ISO 16889 overschrijden 200 ruimschoots, afhankelijk van de filterclassificatie. Zodoende bereiken gebruikers goede filterresultaten en vergroten ze de beschikbaarheid van hun systemen, dankzij de optimaal gereinigde hydraulische vloeistof.

Elektrisch geleidend vlies in serie

Nieuwe filterelementen worden standaard voorzien van een extra geleidend vliesfiltermedium. Dit zorgt voor een ladingsuitwisseling tussen olie en filtermateriaal, waardoor het risico van elektrostatische lading en ontlading in het filter wordt verminderd.

Eindgebruikers van hydraulische systemen gebruiken steeds meer zink- en asvrije oliën. Deze hebben gewoonlijk een verminderd geleidingsvermogen. Als het minder bedraagt dan 300 picosiemens per meter, neemt het risico van elektrostatische ontlading toe. Ontladingen zijn vaak waarneembaar in de vorm van vonken of een knetterend geluid.

Elke ontlading kan een zeer kleine hoeveelheid olie verbranden en de levensduur van het medium verminderen. Ook kunnen ontladingen gaten branden in de filterlagen. Hierdoor wordt de retentiegraad verminderd en neemt het risico toe dat deeltjes door het filter komen en schade veroorzaken in het systeem.

Minder vervanging van filtermaterialen

Behalve voor een hoge filtratie-efficiëntie heeft het nieuwe materiaal een hogere capaciteit voor het tegenhouden van vuil. Vergeleken met de vorige generatie nemen de nieuwe filterelementen tot 50% meer deeltjes op en vergroten zodoende de levensduur. Tot nu toe waren drie filtervervangingen noodzakelijk. De nieuwe generatie vermindert deze werkzaamheden tot twee. Dit betekent dat gebruikers kosten besparen voor filterelementen, het afvoeren hiervan en de hieraan gekoppelde arbeid.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven