Algemeen
Het motorscansysteem bewaakt op afstand de WEG elektromotoren om de maximale bedrijfstijd te optimaliseren (foto's: WEG)

Het nieuwe WEG motorscansysteem onder de naam WEG Motor Scan maakt real-time bewaking van elektromotoren mogelijk door middel van een slimme App. Hierbij wordt een maximale bedrijfstijd behaald en wordt voorspellend en preventief onderhoud vereenvoudigd.

Het nieuwe motorscansysteem bewaakt op afstand de WEG elektromotoren om de maximale bedrijfstijd te optimaliseren door het voorspellen en vroegtijdig onderkennen van de noodzaak van preventief onderhoud. De nieuwe technologie maakt het mogelijk dat onderhoudsspecialisten makkelijker en meer doordacht beslissingen kunnen nemen over de onderhoudsstaat van de geïnstalleerde motoren. Bovendien kan er op tijd actie ondernomen worden naar aanleiding van de verkregen data. Het WEG motorscansysteem maakt gebruikt van de digitale technologie volgens Industrie 4.0, waaronder IIoT en de gegevensanalyse van Big Data.

Sensor en Bluetooth

De sensor op de WEG-motor meet de trillingen en temperatuur van de elektromotoren om eventuele onregelmatigheden op te sporen. Deze sensor is verkrijgbaar voor framegroottes van 100 tot 450. De sensor is eenvoudig achteraf te bevestigen door middel van een bevestigingsbeugel. De sensor registreert trillingen, oppervlaktetemperatuur en bedrijfsuren en verschaft via Bluetooth gegevens over snelheid, start- en stoptijd, belasting en efficiëntie. Voor het gebruiksgemak worden de geregistreerde gegevens in de cloud opgeslagen.

Krachtige analyses

De gebruiker krijgt toegang tot deze gegevens door middel van een App op een smartphone of tablet. Deze App is beschikbaar voor zowel iOS als Android. Deze gegevens zijn eveneens te bekijken op laptops en desktops via een webportal. Krachtige analyses helpen bij het verwerken van de gegevens en voorspellen te verwachten storingen of verborgen problemen op basis van analyses van het frequentiespectrum. Waarschuwingsniveaus zijn vooraf ingesteld op basis van aanvaardbare basislijnwaarden wat betreft temperatuur en trillingen. De software kan prestatiecurves plotten aan de hand van de geregistreerde gegevens.

Elimineert gokwerk en inefficiëntie

In wezen neemt de WEG Motor Scan de eentonigheid weg van het met de hand verzamelen van gegevens en het bewaken van deze gegevens. Het maakt een eind aan gokwerk ten aanzien van preventief onderhoud en schakelt de inefficiëntie van reactief onderhoud uit. Het trainen van onderhoudsprofessionals zodat men kan voldoen aan de gespecialiseerde vereisten van voorspellend onderhoud, biedt bedrijven de mogelijkheid om personeel nieuwe vaardigheden aan te leren en daarmee hun capaciteit uit te breiden.

Kosteneffectief onderhoud

“Met de WEG Motor Scan kan men een defect voorspellen en dit voorkomen voordat het defect zich voordoet. Het is net alsof er in een kristallen bol kan worden gekeken, die laat weten wat er in de toekomst gaat gebeuren. Wij denken dat het oplossen van een probleem voordat het zich voordoet, de meest kosteneffectieve vorm van onderhoud is die directe voordelen biedt aan onze klanten. Klanten hebben minder kosten, verbeteren de winstgevendheid en gebruiken hun middelen efficiënter,” zegt Martijn Brinks, Sales Manager WEG Netherlands. “Van de WEG Motor Scan gaat een hefboomwerking voor IIoT en analyses uit. Door middel van het verbinden van sensoren en andere apparatuur voor het verzamelen en analyseren van gegevens in real-time, kan men doorzichtigheid verschaffen waardoor onmiddellijk preventieve actie kan worden ondernomen. Onze nieuwe oplossing helpt klanten hun concurrentiepositie te verbeteren in het voortdurend veranderende en veeleisende ondernemingsklimaat.”

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven