Algemeen
Toyota is van plan de e-Palette Concept begin jaren 20 te testen in onder meer de Verenigde Staten (foto's: Toyota).

Toyota Motor Corporation President Akio Toyoda kondigde deze week, op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, een nieuw verbond voor mobiliteitsservice van de toekomst aan, inclusief de e-Palette Concept, een elektrisch aangedreven voertuig dat zelfstandig rijdt en voor verschillende doeleinden inzetbaar is. Van rijdende hotelkamer tot winkel aan huis.

Het aangekondigde verbond – de e-Palette Alliance – maakt gebruikt van Toyota’s eigen Mobility Services Platform (MSPF) en ontwikkelt hierop ‘connected’ en ‘on demand’ mobiliteitsoplossingen en een flexibel voertuig dat voor verschillende zakelijke doeleinden gebruikt kan worden. Tot de partners behoren onder meer Amazon, Mazda, Pizza Hut en Uber. Het nieuwe verbond ontwikkelt eveneens de hard- en software die bedrijven moeten helpen geavanceerde mobiliteitstechnologie beter te benutten.

Vehicle Control Interface

Vehicle control technologie wordt gebruikt als een interface voor de techniek leveranciers. De technologie-ontwikkelaars ontvangen een Application Programming Interface (API) met daarin de status van het voertuig en de voertuigbesturing, noodzakelijk voor de ontwikkeling van geautomatiseerde rij-systemen (autonome besturingssoftware, camera’s, sensoren e.d.). Het e-Palette Concept maakt gebruik van het MSPF waardoor het in staat is om draadloos updates te ontvangen voor het geautomatiseerde aandrijf- en besturingssysteem.

Voertuiginformatie wordt verzameld door een Data Communication Module (DCM) gemonteerd in het e-Palette voertuig en bijeengebracht in het Toyota Big Data Center (TBDC) via een wereldwijd communicatie platform. Het e-Palette Concept zal deze voertuiginformatie gebruiken om een verscheidenheid aan financieringsopties te ondersteunen, er moet immers wel geld mee verdiend worden. Onderhoud van de geautomatiseerde voertuigen vindt plaats bij de Toyota dealer. Data vereist door de serviceproviders, zoals voertuigstatus en rij-informatie (dynamic management), kan gemonitord worden op het MSPF.

Mobiele winkel

Op korte termijn ligt de focus van de samenwerking op de ontwikkeling van de e-Palette Concept, het voertuig dat Toyota deze week presenteerde op de CES. Het flexibele interieur kan volledig aangepast worden aan de wensen van de gebruiker. Een voorbeeld waarvoor de e-Palette Concept ingezet kan worden, is pakket- en pizzabezorging. Ook kan het voertuig dienstdoen als deelauto of zelfs als hotelkamer of mobiele winkel en kantoorruimte.

Partners kunnen hun eigen technologie voor autonoom rijden en voertuigmanagement installeren; Toyota’s zogeheten ‘Guardian’-technologie waarbij rijassistentie wordt verleend, fungeert hierbij als veiligheidsnet. De autonome e-Palette past wonderwel in een logistiek concept waarbij een hub aan de rand van de stad staat en het zelfstandig rijdende voertuig distributie- of e-commerceritten uitvoert, geheel autonoom en elektrisch natuurlijk.

Olympische Spelen Tokio 2010

Toyota is van plan de e-Palette Concept begin jaren 20 te testen in onder meer de Verenigde Staten. Verder wil Toyota het ‘zero-emission’-voertuig inzetten tijdens de Olympische en Paralympische Spelen van 2020 in Tokio. Toyota is als eerste en enige automotive sponsor verbonden aan dit sportevent. De e-Palette komt beschikbaar in 3 groottes met diverse lengtes – afhankelijk van het doeleinde waarvoor hij gebruikt wordt.

“De autosector maakt momenteel drastische veranderingen door met de komst van elektrificatie en technologie die autonoom rijden mogelijk maakt”, aldus Toyoda. “Bij Toyota houden we vast aan onze doelstelling van ‘Making Ever-better Cars’. Tegelijkertijd komen we met mobiliteitsoplossingen die het leven plezieriger maken en willen we een bijdrage leveren aan een ‘Ever-better’-samenleving voor de komende 100 jaar en verder. De aankondiging van vandaag betekent hierin een grote stap.”


Bron: Toyota

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven