Algemeen
ROBOpilot bestaat uit commercieel verkrijgbare componenten zoals diverse actuatoren en een UR-robotarm (foto's: AFRL)

Het Air Force Research Laboratory (AFRL) en DZYNE Technologies Inc. hebben met succes een eerste, twee uur durende vlucht uitgevoerd met een robotpiloot onder de naam ROBOpilot. Deze robotpiloot is opgebouwd uit gewoon verkrijgbare industriële componenten. De testvlucht vond onlangs plaats op de Dugway Testing Ground in Utah, USA.

De technici werkend aan het CRI Small Business Innovative Research project, uitgevoerd door het AFRL en DZYNE Technologies, hadden als visie dat de ROBOpilot dezelfde interactie met een vliegtuig zou hebben als een menselijke piloot. Het systeem ‘grijpt’ bijvoorbeeld de stuurknuppel, duwt op de roeren en remmen, stuurt het gaspedaal, zet de juiste schakelaars om en leest de dashboardmeters op dezelfde manier af als een mens.

Tegelijkertijd gebruikt het systeem sensoren, zoals GPS en een traagheidsmetingseenheid, voor ‘bewustzijn’ van de positie  en informatieverzameling. Een computer analyseert deze gegevens om beslissingen te nemen over hoe de vlucht het beste kan worden bestuurd.

Eenvoudig om te bouwen

ROBOpilot kan zeer eenvoudig ingebouwd worden. De stoel van de piloot wordt verwijderd en er komt een frame voor in plaats. Op dat frame zit alle apparatuur die nodig is om het vliegtuig te besturen, inclusief actuatoren, elektronica, camera’s, energiesystemen en een heuse UR-robotarm.

“Deze vliegtest is een bewijs van AFRL’s vermogen om snel technologieën te innoveren van concept tot toepassing. Bovendien op een veilige manier, met behoud van lage kosten én binnen een kort tijdsbestek,” zegt Majoor William Cooley, Commandant bij het AFRL.

Commercieel verkrijgbare technologie

“Stel je voor dat je snel en betaalbaar een vliegtuig voor de burgerluchtvaart, zoals een Cessna of Piper, kunt ombouwen tot een onbemand luchtvaartuig, waarbij je het zelfstandig een missie kunt laten vliegen en het daarna weer terug kunt brengen naar zijn oorspronkelijke bemande configuratie,” zegt Dr. Alok Das, Senior Scientist bij AFRL’s Center for Rapid Innovation. “Dit alles wordt bereikt zonder permanente wijzigingen aan het vliegtuig aan te brengen”.

Autonoom vliegen in een Cessna uit 1968? De ingenieurs van AFRL bewijzen dat het kan.

Das legt verder uit dat deze niet-invasieve benadering van robotgestuurde vliegtuigen gebruik maakt van bestaande commerciële technologie en componenten. ROBOpilot bevat overigens veel subsystemen en ervaring uit eerdere AFRL- en DZYNE-technologieprogramma’s voor de conversie van vliegtuigen. “ROBOpilot biedt de voordelen van onbemande operaties zonder de complexiteit en aanloopkosten die gepaard gaan met de ontwikkeling van nieuwe onbemande voertuigen”, aldus Das.

De ingenieurs van AFRL demonstreerden het aanvankelijke concept eerst in een RedBird FMX simulator. ROBOpilot voltooide met succes gesimuleerde autonome starts, vluchtnavigatie en landingen in zowel nominale als off-nominale omstandigheden in deze door de Federal Aviation Administration gecertificeerde trainer.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven