Algemeen
Green Team Twente is een pionier op het gebied van duurzame mobiliteit en ontwikkelde een van de meest efficiënte waterstofauto’s ter wereld.

Green Team Twente van de Universiteit Twente heeft de Shell Eco-marathon Europa gewonnen door de meest efficiënte prestatie in hun klassement neer te zetten. Met hun energiezuinige waterstofvoertuig reed Green Team Twente 278 kilometer op 1 m³ waterstof, een persoonlijk record. Omgerekend is dat te vergelijken met een rit van Amsterdam naar Praag op 1 liter brandstof. Ook team SGH van het Stedelijk Gymnasium Haarlem heeft een persoonlijk record gevestigd in hun categorie.

Green Team Twente heeft hun record in één rit neer weten te zetten, wat een grote prestatie is. De teams hebben vier keer de kans om het parcours te rijden, waarbij de meest efficiënte poging telt. Drie pogingen van Green Team Twente waren afgekeurd, waardoor zij met maar één geldend resultaat de gedoodverfde winnaar, een Frans team, hebben verslagen. Daarnaast wist het team ook nog de Communicatie Award te bemachtigen, een kroon op hun impactvolle communicatie rondom hun deelname aan Shell Eco-marathon, mogelijkheden van duurzame mobiliteit en de promotie van technologie onder jongeren.

Mariska Bos, bestuurder van Green Team Twente: ‘’Je droomt ervan op het podium te staan en nu is het gelukt, we hebben de Fransen verslagen!’’ Teamcaptain Vitto Bonnemayers vervolgt: “Na een intensief jaar van voorbereiding zijn we zo ontzettend trots op dit resultaat, de winst komt voor ons echt als een verrassing. Na een paar spannende momenten, hebben we het toch klaargespeeld als team. Het was een fantastisch traject waarin we veel hebben geleerd op het gebied van technische innovaties, alternatieve vormen van brandstoffen en efficiënt rijden. Als we terug zijn in Nederland hopen we met ons resultaat een hype te creëren voor de mogelijkheden van het rijden op waterstof.”

Nederland sterk vertegenwoordigd

Ruim 170 teams – waarvan veertien uit Nederland – gingen van 25 tot en met 28 mei met hun zelfontwikkelde superzuinige voertuigen de uitdaging aan zo efficiënt mogelijk te rijden tijdens de 32ste editie van Shell Eco-marathon Europa. Nederland was sterk vertegenwoordigd, alleen Frankrijk en Duitsland stuurden een grotere afvaardiging richting Londen. Het Deltion Eco Team uit Zwolle behaalde een elfde plek in hun klassement, Team SGH uit Haarlem scoorde met hun persoonlijke record een 21e plaats in hun categorie.

“Het is goed om te zien dat Nederland met zo veel teams aanwezig was”, zegt Marjan van Loon, president-directeur Shell Nederland. “Dit laat zien dat deze jonge technische talenten vol overgave aan innovatieve oplossingen werken, en daarmee de uitdaging van de energietransitie aangaan. Daar heb ik veel bewondering voor. Samen maken we de toekomst!”

De Europese editie van Shell Eco-marathon was onderdeel van Make the Future Londen, hier konden meer dan 25.000 bezoekers gedurende vier dagen meedenken over innovatieve energieoplossingen voor de toekomst en werden interactieve virtual reality experimenten drukbezocht.

Onderstaande video geeft een goede sfeer weer van de finale. Vanaf 50:40 is het team Green Team Twente in actie te zien.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven