Algemeen
Deze truck rijdt en kiept volledig autonoom zonder bestuurder (foto's: Volvo Trucks)

Businessmodellen veranderen de wereld. Zo is Volvo Trucks een overeenkomst aangegaan met Brønnøy Kalk AS in Noorwegen om een eerste commerciële zelfrijdende oplossing te leveren voor het transport van kalksteen van een open mijn naar een nabijgelegen haven. Brønnøy Kalk schaft binnen de overeenkomst geen vrachtwagens aan, maar een totale transportoplossing en betaalt per afgeleverde ton. Het vervoer vindt plaats met autonome Volvo FH-trucks die beheerd worden door de operator van een wiellader.

De oplossing voor Brønnøy Kalk AS beslaat het transport van kalksteen door zes zelfrijdende Volvo FH-trucks over een afstand van vijf km door tunnels tussen de mijn zelf en de maalinstallatie. De trucks zijn uitgerust met geavanceerde systemen voor autonoom rijden. Testen met deze oplossing werden met succes uitgevoerd en gaan nog even door tot de trucks eind 2019 volledig operationeel zijn. Bijzonder is dat de zelfrijdende Volvo FH-trucks worden beheerd door de operator van een wiellader.

Concurrentievermogen 

De overeenkomst volgt op recente succesvolle projecten rondom autonoom rijden in andere mijnen, de oogst van suikerriet en afvalinzameling. Voor Volvo Trucks is de commerciële oplossing voor Brønnøy Kalk een hoogtepunt. In plaats van trucks af te nemen, schaft Brønnøy Kalk namelijk een transportoplossing aan voor het transport van kalksteen tussen de twee hubs. Dit vanwege een felle concurrentiestrijd in de sector. Brønnøy Kalk zoekt voortdurend naar middelen om de efficiency en productiviteit op lange termijn te verhogen en heeft een duidelijke visie om voordeel te halen uit nieuwe technologische en digitale oplossingen. De keuze voor zelfrijdende vrachtwagens zal het concurrentievermogen van Brønnøy Kalk op de fel bevochten wereldmarkt aanzienlijk vergroten.

“De introductie van zelfrijdende oplossingen is een veelbewogen moment”, aldus Sasko Cuklev, Director Autonomous Solutions bij Volvo Trucks. “Door te werken op afgesloten terrein en op een vaste route, kunnen we nagaan hoe we het maximum uit de oplossing kunnen halen en hoe we deze perfect kunnen afstemmen op de specifieke behoeften van onze klanten. Alles draait om samenwerking om nieuwe oplossingen te ontwikkelen, die de flexibiliteit, efficiency en productiviteit verhogen.”

Toekomstvisie Volvo met elektrische Vera

Eerder dit jaar toonde Volvo Trucks al Vera, een nieuwe transportoplossing met zelfrijdende elektrische voertuigen die kunnen bijdragen aan efficiënter, veiliger en schoner vervoer. Het doel op de lange termijn is dat bedrijven die non-stop transportservices nodig hebben over een vast traject kunnen kiezen uit een groter aanbod. Volvo verwacht hiermee een positieve bijdrage te leveren aan het groeiende chauffeurstekort, milieuproblemen, geluidsoverlast, de toenemende consumptie en snelle groei van e-commerce.

Volvo trucks vera elektrisch autonoom

De aandrijving van Vera is volledig elektrisch, stoot geen schadelijke stoffen uit en produceert een zeer laag geluidsniveau. De aandrijflijn en de accu’s zijn van hetzelfde type als wordt gebruikt in de elektrische trucks van Volvo Trucks.

Transport tussen logistieke hubs

De Volvo Trucks-transportoplossing voor de toekomst is bedoeld om te worden ingezet voor hoogfrequente transporten over vaste routes en relatief korte afstanden, grote goederenvolumes en hoge leverprecisie. Typische voorbeelden zijn transporten tussen logistieke hubs, maar ook andere toepassingen zijn mogelijk. De zelfrijdende elektrische voertuigen zijn tijdens het werk verbonden met een cloudservice en een transportcontrolecentrum. De voertuigen zijn uitgerust met geavanceerde systemen voor autonoom rijden. Deze zijn zo ontworpen dat ze hun huidige positie tot op enkele centimeters kunnen bepalen en in detail kunnen controleren en analyseren wat andere weggebruikers doen en daarop zeer nauwkeurig reageren.

Het controlecentrum bewaakt continu de transportvoortgang en controleert nauwkeurig de positie van elk voertuig, de staat van de accu, de inhoud van de lading, onderhoudsvereisten en verschillende parameters. Net als bij een industrieel productieproces worden snelheid en voortgang aangepast om onnodig wachten te voorkomen en de leverprecisie te verhogen. Verspilling in de vorm van buffervoorraden kan zo worden voorkomen. Ook wordt de beschikbaarheid vergroot. Voertuigen die op dezelfde route rijden, werken samen voor een optimale doorstroming.

x
Mis niet langer het laatste nieuws

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

Inschrijven